Emlak Danışmanı Ne Kadar Kazanır?

Emlak Danışmanı Ne Kadar Kazanır?

Emlak Danışmanı Ne Kadar Kazanır?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2023 yılında açıklanan ücretli çalışan istatistiklerine göre emlak sektöründe dikkat çekici bir artış yaşanmıştır. İş gücünün sektöre bu denli ilgi göstermesi, emlak danışmanlığının “para kazandıran saygın bir meslek” olarak görülmesinden kaynaklanır. Peki, emlak danışmanı ne kadar kazanır ? Emlak danışmanının kazancında üst sınır yoktur. Performansı, emlak danışmanının kazancını belirler. Kazanç üzerinde belirleyici olan etmenleri, kazancı artıran emlak danışmanlığı püf noktalarını ve komisyon oranıyla ilgili yönetmelik maddelerinin açıklamasını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Emlak Danışmanı Maaşı Ne Kadar?

Kazanç mesleklere dair en çok merak edilen konuların başında gelir. Emlak danışmanlığı için de bu durum geçerli. En çok para kazanan mesleklerle ilgili yapılan aramalarda emlak danışmanlığı mesleğinden bahsedilmesi de bu merakı tetikler.

Emlak danışmanlarının kazancına ilişkin şu iki kanı çok yaygındır:

  • Emlak danışmanlarının hepsi çok yüksek gelir elde eder.
  • Emlak danışmanı prim sistemleri, emlakçı dükkanının sahibinin inisiyatifindedir.
  • Çok satış yapan emlak danışmanı çok kazanır.

Emlak danışmanlarının çok kazandığı bir şehir efsanesi değildir elbette. Emlak danışmanları gerçekten yüksek gelir elde edebilir. Ancak bu tüm emlak danışmanları için ve tüm şehirlerde geçerli değildir. Emlak komisyon oranları Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir.

Kazanç üzerinde belirleyici olan unsurlara değinmeden önce ortalama rakam beklentisinde olanlar için konuya açıklık getirelim. Konuya ilişkin resmi bir kurum tarafından yapılan bir araştırma yoktur. Ancak kariyer danışmanlık şirketleri Kariyer.net ve eleman.net kendi üyelerinin bilgilerini kullanarak bir araştırma yapmış ve emlak danışmanı maaşı konusunda bir veri ortaya koymuştur. Araştırmaların sonucu şöyledir:

  • Kariyer.net: 28.300₺
  • Eleman.net: 43.000₺

Araştırmadan bağımsız olarak altını çizerek tekrarlamalıyız ki emlak danışmanı ne kadar kazanır sorusunun yanıtı kişiseldir. Emlak danışmanlığında iletişim becerileriniz ne kadar yüksekse ne kadar çok çalışıp portföyünüzü ne kadar genişletebilirseniz o kadar kazanç elde edebilirsiniz. Genel olarak kazancınızı etkileyecek unsurlar şunlardır:

  • Uzmanlık bölgesi: Mülklerin değerleri bölgesel olarak değişir. Örneğin, büyükşehirde merkezi konumda hizmet veren bir emlak danışmanı daha küçük ve değeri düşük bir bölgede emlak danışmanlığı yapan kişiden daha yüksek gelir elde eder.
  • Ofis: Emlak danışmanlığı mesleğine adım atarken nasıl bir ofiste çalışacağınızı iyi araştırmalısınız; çünkü mentörlük kabiliyetleri yüksek brokerler ile çalışmak, pazarlama ve eğitim konularında destek almak mesleki niteliklerin gelişmesini sağlar.
  • Satış niteliği ve komisyon: Bir emlak danışmanının çok fazla konut veya arsa satmış olması çok kazanacağı anlamına gelmez; çünkü önemli olan satılan taşınmazın değeridir.

Başarılı ve yüksek gelir elde edebilen bir gayrimenkul danışmanı portföy oluşturma konusunda iyi olmalıdır. Güçlü bir portföye sahip olmak için şunları yapmalısınız:

  • Şehirdeki veya ilçedeki tüm bölgelere odaklanmak yerine tek bir bölgeye odaklanın. Belediyeye giderek bölgenin tüm imar planının kopyasını alın. Bu planda gelişme konut alanı (yapı düzeni ile yapılaşma yoğunlukları belirlenmiş, kentin gelişmesine ayrılmış yerleşme alanları) olarak belirlenen gayrimenkullerin bulunduğu alana yönelin. Böylece daha çok satış yapabilir, daha çok kazanç sağlayabilirsiniz.
  • Satışa çıkarılmış taşınmazları belirleyin ve bu taşınmazları bina yaşına, metrekaresine göre filtreleyin. Böylece daha nitelikli olan taşınmazlar ortaya çıkar. Bu taşınmazların satışı veya kiralanması yüksek komisyon ücreti almak anlamına gelir.
  • Potansiyel taşınmazlar hakkında araştırma yaparken taşınmazın satışına engel olabilecek ipotek, şerh, beyan gibi kayıtlar olup olmadığına dikkat edin. Portföyünüze eklediğiniz potansiyel taşınmazlar kazancınızı artırmanız açısından kritik önem taşır.

Emlakçı Ne Kadar Komisyon Alır?

Emlak danışmanlarının kazancı komisyona göre artar. Türkiye genelinde yaygın olarak yönetmelikte belirtilen oranlar kullanılır. Yüksek değerli gayrimenkullerde veya anlaşma durumunda komisyon oranları farklılık gösterir. Yönetmelikte belirtilen emlak danışmanı komisyon oranları şu şekildedir:

Satış işlemleri:

  • Satış bedelinin %2'si + KDV (%20)
  • Toplam satış bedelinin %4'ü + KDV (%20)

Kiralama işlemleri:

  • Bir aylık kira bedeli + KDV (%20)

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 20. Maddesinde komisyona ilişkin şu açıklamalar yapılmıştır:

  • “Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.”
  • “Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.”
  • “Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.”
Emlak Danışmanı Maaşları Hakkında SSS

Ortalama Bir Emlakçı Ne Kadar Kazanır?

İçeriğimizde de belirttiğimiz üzere emlak danışmanı kazancı birçok faktöre göre değişkenlik gösterir. İki verinin ortalamasına göre emlak danışmanlarının aylık ortalama maaşı 35 bindir. Emlak danışmanları, değeri ne kadar yüksek satış yaparlarsa o denli yüksek prim alarak gelir elde eder.

Emlak Danışmanlığı Para Kazandırır Mı?

Elbette emlak danışmanlığı para kazandırır. Birçok insanın emlak danışmanlığı mesleğine yönelmesinin nedeni de emlak danışmanlarının gelirinin yüksek olmasıdır. Ancak bir emlak danışmanının para kazanması mesleki nitelikleriyle doğru orantılıdır.

Emlakçı Nasıl Para Kazanır?

Emlak danışmanlarının kazancının temelinde komisyon vardır. Emlakçı komisyon üzerinden gelir elde eder. Komisyon oranı, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir.

Emlakçı Parayı Kimden Alır?

Emlak danışmanı satış işlemi tamamlandığında komisyon alır. Satış işlemlerini tamamlayan bir emlakçı, parayı hem ev sahibinden hem de alıcıdan alır. İki taraftan eşit miktarda komisyon alınır.

Sonuç olarak;

Zaman zaman emlak sektörüne adım atmak isteyen kursiyerlerimiz, emlak danışmanı ne kadar kazanır şeklinde soru yönelterek kazançlar konusunda bilgi talep edebiliyor. Biz de merak edilen emlak danışmanı maaşları konusuna açıklık getirmek istedik. Sektörde değerli taşınmaz satışınız ne kadar yüksekse komisyonunuz o kadar artar. Dolayısıyla geliriniz de artar.

Bizim önerimiz, başlangıç aşamasında gelirden önce etik değerleri ön plana alarak kendinizi sektöre adamanızdır. Her detayı öğrenip satış becerilerinizi geliştirdiğinizde geliriniz de artacaktır. Sektöre girme konusunda kararlıysanız yönetmelik gereği en 100 saat emlak danışmanlığı eğitimi almanız gerekir. Emlakçılık kursu eğitim sayfamızı inceleyerek eğitim ve sertifikanın kazanımları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı