700’ün üzerinde programlama dili olduğunu biliyor muydunuz? Yazılım dünyasında “dijitalin mihenk taşı” olarak ifade edilen bu programlama dillerinin her biri farklı özellikleriyle avantajlar sunar. Peki, en iyi programlama dilleri hangileri? İşte bu noktada altını çizmeliyiz ki başarılı projeler için öncelikle hangi alanda yazılım geliştireceğinize karar vermelisiniz. Örneğin, Android uygulama geliştirecekseniz Kotlin, yapay zekâ tabanlı otomasyon geliştirecekseniz Python programlama dilini öğrenmelisiniz. Gelin Türkiye’de en çok kullanılan yazılım dilleri hangileri, hangi yazılım dilini en iyi olarak ifade edebiliriz birlikte irdeleyelim.
Popülerlik bakımından yazılım dilleri sıralaması yapıldığında Pythonöne çıkar. Birçok özelliği ve sunduğu avantaj, Python programlama diline haklı bir ün kazandırmıştır. Nitekim en iyi programlama dilleri söz konusu olduğunda ilk akla gelen Python’dır. Ne var ki doğru programlama dilini seçmek için önemli olan amaçtır. Programlama dili öğrenmeye başlamadan önce oyun geliştirme mi gömülü yazılım geliştirme mi web tasarım mı yapacağınıza karar vermelisiniz. İşte, kullanıldıkları alanlara ve özelliklerine göre en geçerli yazılım dili derlememiz 👇
Programlama dillerinin popülerliğini araştıran Tiobe’ye göre en popüler programlama dili Python. Bu programlama dilinin yazılım geliştiriciler arasında bu denli popüler olmasının en önemli nedeni, derlemeyi arka planda yapması sayesinde kod derleme ihtiyacını ortadan kaldıran yorumlanmış bir dil olmasının sağladığı basitliktir. Kolay öğrenilebilir olması sayesinde özellikle de başlangıç aşamasındaki programcılar Python tercih eder. Geniş kütüphane desteğine sahip olması da Python’ın önemli bir özelliğidir. Python; veri bilimi, yapay zekâ, makine öğrenimi, web geliştirme, otomasyon alanlarında kullanılır.
Java, “bir kez yaz, her yerde kullan” ilkesiyle lanse edilmiş bir programlama dilidir. Java programlama dili herhangi bir işletim sisteminde etkin şekilde çalışabilir. Çok büyük miktarda veriyi işleyebildiği için özellikle de finans sektöründe büyük ölçekli kurumsal uygulamaların geliştirilmesinde kullanılır. Java'yı popüler kılan önemli bir başka özelliği geniş kütüphane desteği sunmasıdır.
JavaScript de en iyi kodlama dili listelerinde kendine yer bulur. JavaScript, özellikle de HTML, CSS ile birlikte web sitesi geliştirme sürecinde kullanılır. Ön kodlama bilgisi gerektirmediği için acemi programcıların başlangıç aşmasında tercih ettiği bir programlama dilidir. JavaScript, mobil ve masaüstü uygulama geliştirme için de kullanılır.
PHP programlama dili de en iyi programlama dili hangisi sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri. Web uygulamaları geliştirme ve dinamik web siteleri hazırlamak için en çok tercih edilen programlama dillerinden biri de PHP programlama dilidir. Yazılım geliştiriciler;
PHP programlama dili, bahsettiğimiz dezavantajlarına rağmen özellikleriyle en iyi dillerden biridir. HTML içerisine entegre edilerek kullanılabilen PHP, başka birçok avantajlı özelliğe sahiptir. MSSQL, MySql ve Oracle gibi veri tabanları ile kolaylıkla çalışabilmesi, öğrenilmesinin kolay olması, hızlı çalışması PHP programlama dilinin avantajlarından biridir. WordPress gibi popüler içerik yönetim sistemlerinde PHP kullanılır.
C# Microsoft tarafından geliştirilmiş nesne yönelimli programlama dilidir. Statik bir dil olması sayesinde hataların kolay tespit edilmesini sağlar. Öğrenim kolaylığı özellikle de yeni başlayanlar için cezbedicidir. Oyun geliştirme (Unity ile) ve web geliştirme (ASP.NET ile) gibi alanlarda tercih edilir.
Golang (Go programlama dili), Google'ın geliştirdiği programlama dilidir. Go'nun en temel özelliği, öğrenmesi ve kullanması kolay bir söz dizimine sahip olmasıdır. Çok çekirdekli işlemcilerde verimli çalışan Go, bellek sızıntılarını ve yönetim problemlerini ortadan kaldıran çöp toplama özelliğine sahiptir. Golang programlama dili, hızlı, basit ve modern bulut tabanlı uygulamalar geliştirmeye olanak tanır.
TypeScript, JavaScript'in üst kümesi olarak tanımlanmıştır. JavaScript’in güvenlik açığını kapatan bir programlama dilidir. Büyük ölçekli JavaScript projeleri ve web geliştirme projeleri için kullanılır.
İyi Bir Yazılımcı Hangi Dilleri Bilmeli?
İyi bir yazılımcı farklı programlama dillerini bilmelidir. Hangi sektörde çalışarak hangi alanda yazılım geliştirmek istediğine karar vermelidir. Bu kararı verdikten sonra öğrenmek istediği programlama dilini seçmelidir. Geleceğin yazılım dilleri Python, JavaScript, Go (Golang) olarak görülür. En zor yazılım dili olarak bilinen C dilini öğrenmek rakiplerin arasından sıyrılmak bakımından avantaj sağlar.
En Popüler Programlama Dilleri Nelerdir?
En popüler yazılım dilleri Python, JavaScript, Java, C#, C++, Swift, SQL gibi programlama dilleridir. Python en popüler programlama dilidir. Öyle ki Google, Instagram, Spotify, Netflix ve Dropbox gibi büyük şirketler Python kullanmıştır.
2025'te Hangi Yazılım Dilini Öğrenmeliyim?
Teknoloji sürekli gelişim göstermektedir. Dolayısıyla 2025’te pek çok alanda yaygın olarak kullanılan programlama dillerini öğrenmek gerekir. Örneğin, yapay zekâ bileşenlerinden biri olan veri analizi için Python tercih etmek fayda sağlar.
Python Mu Kotlin Mi?
Python ve Kotlin öğrenme kolaylığı nedeniyle sıklıkla tercih edilen iki programlama dilidir. Python'un söz dizimi basit olduğu için yeni başlayanlar tarafından tercih edilir. Kotlin, statik tipli (değişkenlerin bir veri türüne bağlandığı) bir dil; Python ise yorumlanan bir dildir. Python daha çok yapay zekâ tabanlı projelerde kullanılır. Daha az popüler bir programlama dili olan Kotlin, Android uygulama geliştirmeyle ilişkilendirilir.
Java Mı Zor Python Mu?
Java, Python’a oranla daha zor bir dildir. Java, statik olarak yazılmış, derlenmiş ve yorumlanmış bir dildir. Java’yı öğrenmek uzun sürer. Python, Java’dan daha yavaş olduğu için büyük ölçekli uygulamalar geliştirmek için Java yazılım dili tercih edilir.
En Zor Yazılım Dili Nedir?
En zor yazılım dili C dilidir. Paradigma yelpazesi geniştir. Zorluğuna rağmen en çok kullanılan dillerden biridir.
Sonuç olarak;
Yazılım sektöründe başarılı projelere imza atmak isteyenler için en iyi programlama dilleri ve kullanım alanları konusuna açıklık getirdik. En kritik noktanın geliştirme amacına uygun dili seçmek olduğunu vurgulayarak içeriğimizi sonlandırıyoruz. Yazılım alanında kendinizi geliştirmek için .NET yazılım uzmanlığı kursu , Python kursu veya bilgisayar programcılığı kursu kapsamında eğitim almanızı öneririz. Ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.