Emlak Ofisi Nasıl Açılır?

Emlak Ofisi Nasıl Açılır?

Emlak Ofisi Nasıl Açılır?

Emlak gayrimenkul sektörü karlılık oranı bakımından yatırımcıların dikkatini çeken bir sektördür. Sektördeki canlılık girişimciler için de cezbedicidir. Sektörü henüz çok iyi bilmeyen kişiler de sermayesini emlak ofisi açmak için kullanmayı tercih edebilmektedir. Peki, emlak ofisi nasıl açılır ? Emlak ofisi açma süreci eğitimle başlayıp iş yeri açma ruhsatının alınmasıyla son bulur. Detaylar için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz. 👇

Emlakçı Dükkânı Nasıl Açılır?

Emlak şirketleri hizmet sektörüne en çok katkıda bulunan işletmelerdir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ücretli çalışan istatistikleri Eylül 2023 verilerine göre;

  • Emlak sektörünün gayrisafi yurtiçi hasıla payı yüzde 3.7 oranında gerçeklemiş,
  • Emlak MYK ve yetki belgesi olan kişilerce kurulan işletme sayısı 55 bine yaklaşmıştır.

Veriler emlak danışmanı olmak ve emlak ofisi açmak isteyenler için cezbedicidir. Ne var ki emlak ofisi açma süreci bürokratik birçok aşamadan geçmeyi gerektirir. Elbette bu süreci sizlere detaylıca aktaracağız; fakat öncesinde vurgulamamamız gereken bir detay var: Emlak danışmanlığı profesyonel ve bağımsız bir meslektir. Dolayısıyla;

  • Emlak danışmanlığını ek iş olarak yapmayı,
  • Eğitimlerin zaman kaybı olduğunu,
  • Hizmete başladığınız yıl ciddi kazanç elde edebileceğinizi düşünüyorsanız daha farklı bir mesleğe yönelmelisiniz.

Emlak danışmanlığını geçici bir heves olarak görmüyorsanız, gelişime açıksanız ve kişisel özelliklerinizin meslekle uyumlu olduğunu düşünüyorsanız emlak dükkânı açmak sizin için doğru karar olacaktır. Peki, emlak danışmanlığı mesleğiyle uyumlu kişisel özellikler nelerdir? Emlak danışmanı olmak için etkili iletişim becerisine sahip olmanız gerekir. Ayrıca disiplinli olmalı, analitik düşünmeli, doğru analiz yapabilmeli, sorumluluklarınızın bilincinde olmalısınız. Hedef odaklı bir planlama yaptığınızda ve çalışmalarınızı pazarlama yöntemleriyle desteklediğinizde sektörde başarılı olabilir, hatta adınızı büyük harflerle yazdırabilirsiniz.

İş planınızın ilk maddesi emlak ofisi açmaksa öncelikle eğitim almalısınız. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği emlak ofisi açın veya açmayın, sektöre emlak danışmanı unvanıyla adım atabilmenizin tek yolu eğitim almaktır. Ofis açmak için, en az 100 saatlik emlakçılık eğitimine katılarak alacağınız sertifikaya ek olarak emlak mesleki yeterlilik belgesi ve emlak yetki belgesi almalısınız. Ardından diğer belgeleri tamamlayarak belediyeden (iş yeri açma ruhsat servisi) ruhsat almalısınız.

4 Aşamada Emlak Bürosu Açmak

Esasında yazımızın bu aşamasına kadar anlattıklarımızla emlak ofisi nasıl açılır sorusunu yanıtlamış olduk. Ancak emlak bürosu açmak biraz daha detaylandırılması gereken bir konu. Nitekim atlamamak gereken birçok ince detay var. Örneğin, bir emlak danışmanlığı sertifikası üniversite onaylı ise ofis açma sürecinde yeterli olmayacaktır; kurs bitirme sertifikasının MEB onaylı olması gerekir. Ayrıca herkes emlak danışmanı olamayacağı gibi her ofis emlak ofisi olarak kullanılamaz. Gelin süreci biraz daha detaylandıralım:

1.Pazar araştırması yapın

Emlak ofisi açma konusunda kararlıysanız öncelikle iyi bir plan yapmalısınız. Başarılı olmak için belirli bölgelerde uzmanlaşmanız, değerli taşınmazları tespit etmeniz gerekir. Bunun için ofisin bulunacağı bölgeyi, bölgedeki insanların ihtiyaçlarını ve beklentilerini, rakip emlak ofislerinin güçlü ve zayıf yönlerini araştırmalısınız. Sektörel araştırmanızda; kira, maaşlar, pazarlama ve teknoloji yatırımları gibi konuları da atlamamalısınız.

2.Emlakçı olma şartlarını karşılayın

Emlak danışmanı unvanına sahip olmak ilkokul mezunu olmanız yeterlidir. Liseden veya herhangi bir üniversite bölümünden mezun olma zorunluluğu yoktur. Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümü mezunuysanız emlakçılık yetki belgesi sınavından muaf tutulursunuz. Yönetmelik gereği emlak yetki belgesi alma şartları şöyledir:

  • Meslek odasına kayıtlı olmak,
  • Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak,
  • Meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetinin bulunması,
  • Sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, 18 yaşını doldurmuş olması, ilkokul mezunu olması (14.10.2020 tarihi itibarıyla taşınmaz ticareti ile iştigal edildiğinin vergi veya meslek odası kayıtlarından en az biri ile belgelendirilmesi muafiyet kazandırır)

Sorumlu emlak danışmanının;

  • İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,
  • Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, millisavunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,
  • MEB veya MEB tarafından yetkilendirilmiş kurum tarafından verilen emlakçılık eğitimine katılmış, en az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası almış olması gerekir.

Emlak ofisi açmak isteyen sorumlu emlak danışmanları için mesleki deneyim şartı da vardır. Ancak yönetmelikte yapılan değişikle deneyim şartı 31 Aralık 2024 tarihine kadar kaldırılmıştır. Deneyim şartının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği henüz belli değildir. Deneyim şartı geçici olarak kaldırılmadan önce şöyleydi: Ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunları en az altı ay; diğer eğitim kademelerinden mezunlar en az on iki ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olmalıdır.

3.Emlakçılık belgelerini alın

Emlak ofisi açmak için sorumlu emlak danışmanlığı seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi ve emlak yetki belgesi almak gereklidir. Bu belgelerin öncesinde MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası almak gerekir. Sertifikanın alınması en az 100 saatlik emlakçılık eğitimi alınmasına bağlıdır. Eğitim, aynı zamanda seviye 5 sorumlu emlak danışmanlığı belgesi ve emlak yetki belgesi sınavlarına hazırlık niteliğindedir.

4.Belediyeden ruhsat alın

Emlak ofisi açmak için belediyelerin ruhsat ve denetim müdürlüklerinden ruhsat almanız gerekir. Elbette bu aşama için eğitim belgelerine ek olarak birtakım belgeleri de tamamlamak gerekir. Bu belgeler şunlardır:

  • Vergi levhası
  • Ticaret sicil kaydı
  • Oda kaydı (son 3 ay içinde alınmış olmalı)
  • Adli sicil kaydı
  • Vergi levhası

İştigal konuları arasında taşınmaz ticareti faaliyetinin NACE Kodu: 68.31.01, Gayrimenkul Acentelerinin Faaliyetleri (gayrimenkulün ücret veya sözleşme temeline dayalı olarak satın alınması, satılması ve kiralanmasında aracılık, vb.) olmalıdır. Emlak ofisi açılacak yerin 30 metrekare olmasıdır. Fiziksel altyapının yanı sıra teknolojik ve dijital altyapıyı da oluşturmanız gerekir.

Emlak Ofisi Açma Şartları Hakkında SSS

Emlak Ofisi Açmak İçin Staj Zorunluluğu Kalktı Mı?

Emlak ofisi açmak için staj zorunluluğu geçici olarak kaldırıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla staj şartının 31 Aralık 2024 tarihine kadar kaldırıldığı duyuruldu. Sürenin uzatılıp uzatılmayacağı 2025 yılında belli olacak.

Emlak Ofisi Açmak İçin Staj Zorunlu Mu?

Emlak ofisi açmak için staj yapmak zorunlu değildir. 13 Mayıs 2024 ve önceki tarihte vergi kaydı veya meslek odası üyeliği bulunan kişiler emlak ofisi açabilir. Emlak ofisi açmak için 6 ay staj zorunluğu geçici süreyle, 31 Aralık 2024 tarihine kadar kaldırılmıştır.

Ofis Olmadan Emlakçılık Yapılabilir Mi?

Ofis olmadan emlakçılık yapılamaz. Emlak ofisleri home office olarak kullanılamaz. Emlak dükkanlarının, en az 20 metrekare olması ve bağımsız bölüm niteliğine sahip olması yönetmelikle zorunlu kılınmıştır.

Emlak Ofisi Açmak İçin Neler Gerekli?

Emlak ofisi açmak için en 100 saatlik emlakçılık eğitimi almış olmak ve bunu sertifikayla belgelemek gerekir. Emlakçılık sertifikası, sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesi ve emlak yetki belgesi almak için temel oluşturur. İş yeri ruhsatı alma sürecinde teslim edilmesi gereken başka birçok evrak da vardır. Detaylı bilgi için şu içeriğimizi okumanızı öneririz: Emlak ofisi açmak için gerekli belgeler.

Emlak Ofisi Açmak için KOSGEB Desteği Var Mı?

Emlak ofisi açmak için KOSGEP desteğinden yararlanmak mümkündür. Girişimcilik destek programı en yaygın programdır. KOSGEP programları; iş planı oluşturma, doğru pazarlama stratejileri geliştirmek, uzman kişilerden eğitimler almak bakımından avantaj sağlar.

Emlak Ofisi Açmak Karlı Mı?

Emlak ofisi açmak karlıdır. Ancak bu biraz da kişiseldir. İletişim becerileri ve satış kabiliyeti güçlü olmayan bir emlak danışmanının sektörde başarılı olması ve kar sağlaması tesadüfi olur.

Sonuç olarak;

Emlakçı açmak için ne gerekiyor merak edenler için rehber minvalinde içerik oluşturduk. Bu sayede emlak ofisi nasıl açılır merak edenlerin aradığı yanıtı bulması için rehberimizi detaylandırdık. Emlak ofisi açmanın ilk ve en önemli adımı en az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikasına sahip olmaktır. MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası almak üzere emlakçılık kursu eğitim sayfamızı inceleyebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı