Büro Personeli Nedir, Büro Personeli Nasıl Olunur?

Büro Personeli Nedir, Büro Personeli Nasıl Olunur?

Büro Personeli Nedir, Büro Personeli Nasıl Olunur?

İş arama sürecindeyseniz hem İŞKUR’da hem de özel kariyer danışmanlık şirketleri tarafından yayımlanan ilanlarda büro personeli mesleki ünvanını görmüşsünüzdür. Birçok kişi bu mesleğin gereklilikleri ve büro personelinin iş tanımı hakkında bilgisiz veya yanlış bilgiye sahip. Gelin büro memuru olarak da ifade edilen bu mesleği mercek altına alarak büro personeli nasıl olunur sorusuna yanıt bulalım.

Büro Personeli Ne Demek?

Büro personeli hem özel sektörde hem kamu sektöründe ihtiyaç duyulan meslek elemanlarından biridir. Zaman zaman kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeli olarak da büro personeli alımı yapılır. Büro personeli ünvanı, büro memuru ünvanı olarak da kullanılır. Esasında büro personeli ile büro memuru arasındaki fark bireyin çalıştığı sektöre göre değişir. Kamu sektöründe kadronun adı büro memuru olarak geçer. Büro personeli veya işçisi ünvanı ile atanan kişiler, konukları yönlendirmek veya temizlik yapmak gibi görevleri yerine getirir.

Büro personelinin görevlendirilmesindeki amaç, ofiste işleyişin yürümesini sağlamak üzere destek vermektir. Destek ile kastettiğimiz ofis yönetimi ve idari görevlerdir. İş tanımı, büro personelinin çalıştığı kuruma, departmana ve sektöre göre farklılık gösterir. Bir devlet üniversitesinde basın yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğü departmanına alınacak olan büro personelinin görev ve sorumlulukları şöyle sıralanmıştır:

  • Kurum içi ve kurum dışı resmi yazışmaları yapmak,
  • Gelen, giden malzemeleri kontrol etmek,
  • Sosyal, kültürel etkinlikleri planlamak,
  • Evrak, eşya araç ve gereçleri korumak ve saklamak.

Kariyer danışmanlık sitelerinde yayımlanan büro personeli iş ilanlarında iş tanımı genel olarak kargo, evrak, ziyaretçi, telefon trafiğini yönetmek, servis organizasyonu yapmak şeklindedir.

Büro Memuru Nasıl Olunur?

Büro memuru olmak için hangi şartları taşımak gerektiği istihdamın gerçekleştirileceği kurum doğrultusunda değişkenlik gösterir. Doğrudan büro memuru ünvanı kazandıran bölüm ise Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümüdür. Kariyer.net verilerine göre, büro personeli pozisyonunda çalışanların yüzde 11.48’i İşletme lisans programından mezundur.

Büro Memuru Olmak İçin Gerekenler

Büro memuru olmak için meslekle uyumlu niteliklere sahip olmak kritik önem taşır. Bu nitelikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • İletişim becerileri kuvvetli,
  • Takım çalışmasına yatkın,
  • Motivasyonu yüksek,
  • Disiplinli,
  • Sorumluluk sahibi.

Büro memurunun temel görevlerinden biri de yazışmaları yapmaktır. Bu nedenle büro memuru adayının MS Office programlarını kullanabiliyor olması gerekir. Teknolojiye yatkınlığı olmayan ve orta seviyede de olsa bilgisayar kullanamayan birinin büro personeli mesleğini icra etmesi mümkün değildir.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki ilgili birimlere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği yapılan büro personeli alımlarında başvuru şartları farklılık gösterir. Devlette büro personeli/memuru olmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak gerekir. Aşağıda kamu kurumları tarafından yayımlanan sözleşmeli personel (4B) alım ilanlarında belirtilen şartları görebilirsiniz👇

Kurum

Aranan Nitelikler

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü

  • Herhangi bir lisans programından mezun olmak,

· MEB onaylı bilgisayar işletmenliği ve bilgisayarlı muhasebe sertifikasına sahip olmak.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörlüğü

· Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Büro Hizmetleri ve Sekreterlik, ön lisans programlarının birinden mezun olmak,

· Kamu Personel Seçme Sınavı (B) Grubundan; ön lisans mezunları için KPSS (P93) puan türünden en az (70) puan almış olmak.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı

  • İstatistik veya Bilgisayar ve Öğretim
  • Teknolojileri Öğretmenliği lisans

programlarından birinden mezun olmak,

  • Son başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak,
  • 2024 KPSS P3 puan türünden en az 75 puana sahip olmak.

Kamu sektöründe büro personeli olarak çalışmak için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen devlet memuru olma şartlarını karşılıyor olmak gerekir. Bazı kurumlarda fiziksel özellikler, sürücü belgesi, yaş sınırı gibi özel şartların da karşılanması beklenir.

Büro Personeli Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Büro personeli hem kamuda hem özel sektörde ihtiyaç duyulan meslek elemanıdır. Dolayısıyla iş bulma şansı yüksektir. Büro personeli olma şartlarını karşılayan kişiler KPSS ile başarılı sonuç almışsa kamu kurumlarında çalışma imkanına sahip olur. Büro personeli/memuru kadrosuna, herhangi bir sınava girmeye gerek kalmadan istihdam edilmek önemli bir avantajdır. Özel sektörde çalışan büro personelleri, aldıkları eğitim ve sertifikalara göre farklı departmanlarda farklı görevleri yerine getirmek üzere terfi alma fırsatı yakalayabilir.

2025 Büro Personeli Alımı Şartları Hakkında SSS

Büro Personeli Olmak İçin KPSS Şart Mı?

Özel sektörde büro personeli olmak için KPSS şart değildir. Devlette büro personeli olma şartları arasında KPSS puanına sahip olmak vardır. Kamu kurumlarına yapılan sözleşmeli büro personeli alımlarında, kurum politikalarına göre değişmek üzere KPSS şartı aranmaz.

Büro Personeli B02 Ne Demek?

B02, KPSS büro personeli atamalarında kullanılan nitelik kodlarından biridir. Büro personeli B02 nitelik kodu şu anlama gelir: Yükseköğretim Kurumlarının İktisat, İşletme, Maliye, Kamu Yönetimi programlarının birinden mezun olmak. Kodun gerektirdiği niteliklere sahip olmayan kişilerin belirlenen kadroya atanması mümkün değildir.

Lisans Mezunu Büro Personeli Olabilir Mi?

Lisans mezunları tercihe bağlı olarak büro personeli olabilir. Nitekim birçok kurum KPSS atamalarında lisans programlarının belirli bölümlerinden mezun olma şartının karşılanmasını bekler. Bu lisans programları şunlardır: İktisat, İşletme, Maliye, Kamu Yönetimi.

Büro Personeli KPSS Hangi Puan Türü?

Büro personeli, KPSS B grubu puan türüyle personel alımı yapılan kadrolardan biridir. B grubu sınav sonuçlarına göre yapılan atamalar, genellikle orta düzeydeki kamu personeli alımlarıdır. Lisans düzeyi için KPSSP3, ön lisans düzeyi için KPSSP93 ve ortaöğretim düzeyi için KPSSP94 puanı esas alınır.

75 Puanla Büro Personeli Olunur Mu?

Kamu kurum ve kuruluşlarında büro personeli olmak için KPSS puanına sahip olmak gerekir. KPSS’de 75 puan almış olmak büro personeli kadrolarına başvurmak için yeterlidir. Ancak en yüksek yerleştirme puanlarının 90'a kadar çıkabildiği düşünüldüğünde daha yüksek puana sahip olmanın büro personeli olarak atanmak için şart olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Sonuç olarak;

Büro personeli nasıl olunur merak edenler için konuya açıklık getirdik. Siz de büro memuru olmak istiyorsanız iş ilanlarına başvuruda bulunmadan önce bilgisayar işletmenliği, bilgisayarlı muhasebe, diksiyon gibi eğitimlere katılarak sertifika almanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Büro Yönetimi ve Sekreterliği Kursu
İndirimli!
Büro Yönetimi ve Sekreterliği Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı