Emlakçılıkta Nasıl Başarılı Olunur?

Emlakçılıkta Nasıl Başarılı Olunur?

Emlakçılıkta Nasıl Başarılı Olunur?

2023 yılında yayımlanan TÜİK verilerine göre yetki belgeli emlak işletmelerinin sayısı 55 bin, gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısı ise 122 bin 179. Bu veriler emlak sektöründe rekabetin ne denli yoğun olduğunun göstergesi. Peki, çetin rekabet ortamında emlakçılıkta nasıl başarılı olunur ? Yanıtı şu üç kelimeyle açıklayabiliriz: Güvence, uzmanlık, profesyonellik. Gelin bu üç unsurun nasıl oluşuğunu ve emlakçıları zirveye taşıyan kriterlerin ne olduğunu irdeleyelim.

Başarılı Bir Emlakçı Nasıl Olunur?

Emlakçılıkta başarının anahtar kelimelerinin güvence, uzmanlık ve profesyonellik olduğunu söylemiştik. Bu üç unsur zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Güvence oluşturmak için öncelikle yasal gereklilikleri karşılamalısınız. Mesleki yeterlilik kazandıran zorunlu emlakçılık belgelerini tamamladığınızda uzmanlığınızı da göstermiş olursunuz. Adınızı/işletmenizi “merdiven altı”, “yasa dışı” ibarelerinden uzak tuttuktan sonra profesyonelleşmek üzere bilgi ve deneyim kazanmak için fırsatınız oluşur. Başarı ise bu fırsatları değerlendirip ince detaylarla bilginizi desteklediğinizde olur.

1.İletişim Yeteneklerinizi Geliştirin

Emlak danışmanlığı mesleğinin temelinde iletişim vardır. Düzgün diksiyona sahip olmak ve etkili iletişim kurmak başarı getirir. Güven inşa etmek için şunlara dikkat etmenizi öneririz:

  • Müşteriyi iyi anlamak için nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun ve empati kurup ihtiyaçlarını tespit edin.
  • Görüşme sırasında sürekli konuşmak yerine müşterinize de sorular sorun ve etkileşim olmasını sağlayın.
  • Karşınızdakinin alanda uzman olmadığını unutmayın ve mesleki terimler kullanmak yerine basit ve anlaşılır cümleler kurun.
  • Yalnızca evet veya hayır demek yerine açıklayıcı cümleler kurun.
  • Rica ederim’, ‘teşekkür ederim’, ‘lütfen’ gibi sözcükleri kullanmaktan kaçınmayın.

İletişim yeteneklerinizi geliştirmek için diksiyon, ikna teknikleri, beden dili gibi eğitimlere katılabilirsiniz. İletişim ve ilişki yönetimi için CRM (Customer Relationship Management/ Müşteri İlişkileri Yönetimi) yazılımlarından yararlanabilirsiniz.

2.Emlak Piyasa Analizi Yapın

Emlakçılıkta nasıl başarılı olunur konusunda en çok değinilen nokta emlak sektörünü analiz etmektir. Sektörel analiz yıl bazında değişiklik gösterir. Bu nedenle analizi her yıl tekrar yapmalısınız. Bunun için rakip firmaların web sayfalarını, bankalar ile ortak hazırlanan sektör raporlarını inceleyebilirsiniz. Analizi yaparken bölgede uzmanlaşmak için şunlara da dikkat etmelisiniz:

  • Konut, arsa ve ticari gayrimenkul değerini öğrenin.
  • Demografik yapı ve tüketim harcamaları konusunda fikir edinin.
  • Mevcut ve geçmiş tarihli emsalleri öğrenin.
  • Yakın çevreyi analiz ederek alışveriş merkezlerindeki mağazaları ve konut projelerinin özelliklerini öğrenin.
  • Konut araştırması yaparken konutlara ek değer katan özelliklerin (yeni bina olması, ulaşım olanaklarının geniş olması, ön cephede yer alması, manzaralı olması, binada asansör olması vb.) bulunmasına dikkat edin.

3.Güçlü Tanıtım ve Pazarlama Çalışmaları Yapın

Emlakçılık püf noktalarından biri de pazarlama çalışmalarıdır. Geleneksel tanıtım ve pazarlama yöntemlerine ek olarak dijital pazarlama yöntemleri kullanmalısınız. Özellikle de sosyal medya reklamları ve postları sektörde adınızı duyurmak için iyi bir yoldur. Google arama motorunda görünürlüğünüzü artırmak için SEO odaklı içerikler zenginleştirilmiş bir web sitesi oluşturmanızı öneririz.

4.Sürekli Eğitim ve Gelişime Açık Olun

Eğitime açık olmak ve gelişmeleri takip etmek her sektörde ve meslekte önemlidir. Emlak sektöründe ise özellikle önemlidir. Müşteri portföyünüzü genişletmek için sektörel gelişmeleri ve emlak ile ilgili otomasyonları takip etmelisiniz. Belediyelerin imar planlarına hâkim olmalı ve mimari, peyzaj hakkında temel bilgiye sahip olmalısınız. Ayrıca riskleri minimuma indirmek ve müşteri memnuniyeti sağlamak için yasal ve vergisel yükümlülükleri bilmelisiniz. Nitekim emlak danışmanlığında müşterilere; mülkiyet hakları, tapu kayıtları, imar durumu ve kira sözleşmeleri gibi süreçlerde danışmanlık hizmeti vermeniz gerekecek. Başarınızı sürdürmek için liderlik, zaman yönetimi gibi eğitimlere katılmanızı öneririz.

5.Ağınızı Geliştirin

Emlak sektöründe itici güçlerden biri de emlakçıların diğer emlakçılarla, kendi portföyünde olmayan talepleri paylaşmasıdır. Bu nedenle ağı genişletmek için diğer emlakçılarla paylaşımda bulunmanızı öneririz. Bölgedeki esnafla iletişim halinde olmanız da müşteri portföyünün genişlemesi ve başarı için önemli bir unsurdur.

Emlakçılıkta Başarılı Olmanın Yolları Hakkında SSS

Emlak Sektöründe Müşteri Nasıl Bulunur?

Emlak sektöründe iyi tanıtım yapan, sosyal medyada görünür olan, tek bir bölgede hakimiyet sağlayan emlak danışmanları müşteri bulabilir. Müşteri portföyü oluşturmak için etkili yollardan biri de blog içeriklerinin de bulunduğu SEO uyumlu web sitesi olmasıdır. Emlak danışmanları bulunduğu bölgedeki esnafla iyi ilişkiler geliştirirse daha çok müşteri bulur.

İyi Bir Emlakçı Nasıl Olmalıdır?

İyi bir emlakçı müşteri portföyünü genişletmek ve iyi bir hizmet sunmak için iyi iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Müşterilerin ihtiyaçlarını anlamak için iyi bir dinleyici olmalıdır. Müzakere yetenekleri kuvvetli olmayan ve güven vermeyen biri başarılı emlak danışmanı olamaz.

Emlak Danışmanı Nasıl Konuşmalı?

Bir emlak danışmanının iletişim becerileri çok güçlü olmalıdır. Emlak danışmanları müşterileriyle konuşurken samimi ve resmiyetten uzak olmalıdır. Ancak bunu yaparken saygıyı koruması ve seviyeli olması gerekir. Kimi durumlarda “nabza göre şerbet vermek” de gerekir.

Bir Emlakçı Nasıl Giyinir?

Bir emlakçı temiz ve ütülü kıyafetler giymelidir. Ne çok spor ne çok klasik giyim tarzı olmalıdır. Erkek emlak danışmanlarının saç ve sakal uzunluğuna; kadın emlak danışmanlarının ise makyajın abartılı olmamasına, saç modelinin düzensiz olmamasına, dekoltesinin fazla olmamasına, gereksiz aksesuarlarının olmamasına dikkat etmesi gerekir.

Sonuç olarak:

Emlakçılıkta nasıl başarılı olunur merak edenler için ince detayları ele aldık. Emlak işinde başarılı olmak için sabırlı, azimli ve çalışkan olmanız,

Başarılı olma ipuçlarını öğrendiğiniz halde yasal gereklilikleri karşılamıyorsanız işe emlak danışmanlığı sertifikası almakla başlayabilirsiniz. Emlakçılık kursu eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve belgelendirme sürecine ilişkin detayları ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı