Kursiyerlerimizin bizlere yönelttiği sorularla meslekler yazı dizimizde rehber minvalinde içerikler hazırlamaya devam ediyoruz. Blog içeriğimizin bu defaki konusu bilgisayar programcısı olmak için bilinmesi gerekenler. Bilgisayar programcısı nasıl olunursizin için de merak konusuysa doğru sayfadasınız. İçeriğimizin devamında üniversite eğitimi dışındaki programcı olma yollarını ve meslekle ilgili ipuçlarını bulabilirsiniz.
Bilgisayar programcılığı, bilgisayar sistemlerini ve uygulamalarını yönetebilmek üzere programlama dillerini ve araçları kullanarak yazılım uygulamaları geliştirilen bir alandır. Bilgisayar programcılığı; proje geliştirme, yazılım ve kodlama alanında kariyer yapmak isteyenler için uygun bir alandır. Bu alanda uzman kişiler hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çalışabilirler.
Bilgisayar programcılarının öncelikli istihdam alanı bilişim sektöründe yer alan firmalardır. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin yazılım veya bilgi işlem departmanlarında da bilgisayar programcılarına ihtiyaç duyulur. Programcılar şu unvanlarla da çalışabilir: sistem destek elemanı, bilgisayar eğitmeni, yazılım uzmanı, yazılım test uzmanı, uygulama programcısı, ağ sorumlusu, analist programcı, teknik danışman, web tasarımcısı, internet programcısı, yazılım koordinatörü, veri hazırlama ve kontrol işletmeni.
Bilgisayar programcısı olmak için algoritma ve programlama bilgisine sahip olmak gerekir. Ayrıca bilgisayar programcılarının programlama dillerini bilmesi gerekir. Bu noktada elbette eğitim desteği almak önem taşır. Bilgisayar programcılığının tek başına öğrenilmesi pek de mümkün değildir. Bilgisayar programcısı olmak için gerekli koşulları şöyle açıklayabiliriz:
Bilgisayar programcısı olmak için eğitim almak gerekir. Eğitim için iki yol vardır: Üniversitede bilgisayar programcılığı veya ilişkili bölümlerden mezun olmak, bilgisayar programcılığı kursu kapsamında eğitim almak. Eğitimlerle amaçlanan, bilgi toplama ve bilgi işleme sürecindeki problemleri bilgisayarda çözme yetisi kazandırmaktır.
Birinci Adım: Eğitim Almak
2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümünde teorik ve uygulamalı eğitimde kapsamlı olarak bilgi verilir. Temel programlama bilgisinden internet programcılığına, veri tabanından bilgisayar donanımına kadar ilişkili tüm konular detaylandırılır. Bilgisayar programcılığı sertifika programları ise herhangi bir nedenle ön lisans programına dahil olamayanlar için alternatif niteliğindedir. Eğitim ve sertifika sınavında başarılı olanlar, aldıkları e-Devlet onaylı sertifikayla bilgisayar programcılığı yapabilir. Sertifika programının avantajı kısa sürede bilgisayar programcısı unvanı kazandırmasıdır.
İkinci Adım: Mesleğe Uygun Olmak
Bilgisayar programcılarının görevleri; yazılım tasarlamak, donanım bakım ve onarımını yapmak, ağ kurulumu ve yönetimini yapmak, bilgi güvenliğini sağlamak üzere işlem yapmaktır. Bu görevleri yerine getirmek için teknik bilgiye sahip olmak kadar bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma becerisine sahip olmak da önemlidir.
Matematik ve mantık konularında iyi olmayan ve herhangi bir konuyu bilgisayar diline dökebilme yeteneğine sahip olmayan kişilerin bilgisayar programcısı olması pek de mümkün değildir. Bilgisayar programcılarının gelişime açık ve yenilikçi olmaları, teknolojik gelişmelere karşı ilgili olmaları önem taşır.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar bilgisayar programcısı nasıl olunur sorusunu yasal prosedür bakımından yanıtlamış olduk. Gelelim mesleğin avantajlarına ve dezavantajlarına. Bilgisayar başında zaman geçirmekten hoşlanıyorsanız ve yazılıma da donanıma da ilgi duyuyorsanız programcılık tam da size uygun bir meslektir. Ancak ilgi alanlarınız ve yetenekleriniz meslekle uyumlu olsa da mesleğin dezavantajlarını ve avantajlarını da göz önünde bulundurmalısınız.
Mesleğin avantajları şunlardır:
Bilgisayar programcılığında istihdam alanı çok geniş olsa da mezun sayısının çok olması dezavantaj sayılabilecek bir özelliktir. Maaş da birçok mesleğe göre düşük sayılabilir. Bilgisayar programcılığının avantajları dezavantajlara göre daha fazladır.
Bilgisayar Programcısı Kaç TL Maaş Alır?
Kariyer.net verine göre bilgisayar programcısı aylık ortalama 54.100 TL maaş alır. Maaş durumu sektör, kurum politikaları, öğrenim durumu ve deneyim doğrultusunda değişkenlik gösterir. Örneğin, oyun endüstrisinde çalışan uzman bir bilgisayar programcısı, bir eğitim kurumunda işe yeni başlamış bilgisayar programcısından daha yüksek maaş alır.
Bilgisayar Programcısı Ne olarak Atanır?
Bilgisayar programcısı, bölüm mezunu ise KPSS (Kamu Personeli Seçme sınavı) ile programcı olarak atanır. Bilgisayar programcıları kamu atamalarında tekniker, bilgisayar işletmeni, VHKİ (veri hazırlama ve kontrol işletmeni) pozisyonlarına da atanabilir. Özel sektörde unvan farklılıkları olabilir.
Bilgisayar Programcısı Ne Bilmeli?
Bilgisayar programcısı programlama dillerini mutlaka bilmelidir. Python, Java, JavaScript, SQL/My SQL, Visual Basic, Swift, C# ve Php bilmek bilgisayar programcılarına iş dünyasında avantaj kazandırır. Bir bilgisayar programcısının yazılım geliştirme becerilerine sahip olması ve temel HML bilmesi de önem taşır.
Bilgisayar Programcısı Yazılım Yapar Mı?
Bilgisayar programcısı yazılım yapar. Bilgisayar programcıları, yazılım kodlarını mantıksal diziye dönüştüren programlar yazmakla yükümlüdür. Çalışma alanları da genellikle yazılım geliştirme firmalarıdır.
2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı Bitirdim Ne Yapabilirim?
2 yıllık bilgisayar programcılığı bitirdiyseniz DGS ile yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, istatistik gibi bölümlere geçebilirsiniz. DGS ile lisans tamamlama yapmasanız bile şirketlerin bilişim/yazılım departmanında veya bilişim sektöründe çalışabilirsiniz. KPSS katılma şartlarına sahipseniz yeterli puanı aldığınızda kamu sektörüne yapılan atamalarda tercih şansınız da olur.
Sonuç olarak;
Programcı olmak için ne yapmalıyım merak edenler için bilgisayar programcısı nasıl olunur konusuna açıklık getirdik. Sayısal alana ve ekip çalışmasına yatkınsanız, analiz becerisine de sahipseniz bilgisayar programcılığı sizin için iyi bir meslek alternatifi olacaktır. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.