Metal işleme, ahşap işleme veya plastik işleme gibi sektörlerinin aranan elemanı olmak ister misiniz? CNC operatörlüğü yaparak sanayide aranan personel olabilirsiniz. Üstelik diploma şartı olmadan yüksek gelir elde edebilirsiniz. Peki, CNC operatörü nasıl olunur? Altın bilezik meslek olarak ifade edilen bu mesleği icra etmek için karşılamanız gereken şartlar, mesleğin sunduğu fırsatlar ve daha fazlası blog içeriğimizin devamında!
Teknolojinin kuralları yeniden yazdığı iş dünyasında üretimde makineleşme oranları gelişmişlik düzeyiyle doğru orantılıdır. Nitekim gelişen teknolojiyle birlikte yeni iş kolları türemiştir. CNC operatörlüğü de bu iş kollarından biridir. Hatta bilgisayar destekli sistemler söz konusu olduğunda akla ilk gelen mesleklerden biri CNC operatörlüğüdür.
CNC açılımı Computer Numerical Control şeklindedir. Türkçede sayısal bilgisayar kontrolü anlamına gelir. Bu açılımdan da anlaşılacağı üzere işlemler kontrol ünitesi aracılığıyla yapılır. Bilgisayar destekli talimatlarla çalışan CNC makineleri, hassas hareketler ve kesimler gerçekleştirebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle üretim süreçlerinde metal, plastik, ahşap ve kompozit gibi çeşitli malzemeler üzerinde;
CNC operatörleri, fabrika ve atölyelerde üretim süreçlerini CNC tezgâhı kullanmak suretiyle optimize eder. Bu nedenle bir CNC operatörü seri üretimde kilit role sahiptir. Nitekim malzemelerin ne kadar zamanda, hangi boyutta, hangi kalınlıkta ve hangi şekilde olacağında CNC operatörü karar verir. CNC takım tezgâhları kullanma yetkinliğine sahip olan kişiler;
CNC otomatların kullanım alanı geniştir. Dolayısıyla operatörlerin çalışma alanı geniştir. CNC operatörleri;
CNC makineleri daha çok otomotiv sektöründe kullanılır. Bu nedenle CNC operatör alımı daha çok otomotiv üretimi yapan şirketler tarafından yapılır.
CNC operatörleri mekanik işleme süreçlerini CNC makinelerini kullanarak yapar. Bu iş tanımı için operatörlerin mühendislik çizimlerini yorumlama becerisine ve program yükleme bilgisine sahip olması gerekir. Dolayısıyla CNC operatörlüğü hem eğitim hem beceri gerektiren bir meslektir. CNC operatörü olma sürecini şöyle detaylandırabiliriz:
CNC operatörlerin öncelikle CNC işleme prensiplerini anlaması ve makinelerin özelliklerini bilmesi gerekir. Bunun için de eğitim şarttır. Eğitim üç farklı şekilde mümkündür:
Zaman zaman CNC makine üreticileri veya distribütörleri de eğitim verir; fakat genel olarak bahsettiğimiz eğitim yöntemleri geçerlidir. CNC operatörlerinin CNC makinelerinin temelindeki G-kodu ve M-kodunu bilmesi önem taşır. Dolayısıyla diploma veya sertifika aldıktan sonra da mesleki gelişim için eğitim devam etmelidir.
CNC işleme teknolojisi sürekli gelişen bir teknolojidir. Bu nedenle CNC operatörlerinin güncel gelişmeleri takip etmesi gerekir. Güncel kalmak için de sektör gelişmelerini takip etmek ve yeni teknolojilere uyum sağlamak gerekir.
CNC operatörlerinin CNC programlama ve işleme konusunda uzmanlık kazanması için meslekle uyumlu niteliklere sahip olması gerekir. İyi bir CNC operatörü güvenlik protokollerine sıkı sıkıya bağlı olmalı, teknik detaylara dikkat etmeli, sorun çözme ve etkili iletişim becerisine sahip olmalıdır. CNC operatörünün bilmesi gerekenler ise şunlardır:
CNC operatörü olarak çalışacak kişilerin vardiyalı çalışma sistemine uyum sağlayabilmesi de önem taşır.
Kimler CNC Operatörü Olabilir?
CNC operatörlüğü eğitimine katılarak operatörlük belgesi alan herkes CNC operatörü olabilir. En az ilkokul mezunu olmak da operatör olmak için yeterlidir. Kritik nokta ise CNC tezgâhı kullanacak kişilerin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmaya uygun olduğunu gösteren sağlık raporuna sahip olmasıdır.
CNC Operatörü Belgesi Nasıl Alınır?
CNC operatörü belgesi ile kastedilen sertifikadır. Sertifika ise eğitimden sonra verilen kurs bitirme belgesidir. CNC operatörü sertifikası almak için eğitime katılmak ve eğitimin ardından gerçekleştirilen sertifika sınavında başarılı olmak gerekir.
CNC Operatörlüğü Tehlikeli Mi?
CNC tezgâhları tamamen tehlikesiz değildir. Nitekim tezgâhları kullanacak operatörlerin tehlikeli işlerde çalışabileceğini gösteren sağlık raporu alması gerekir. CNC operatörlüğünde tehlikeyi azaltmak için İSG kurallarını uygulamak ve kesici takım kırılmalarına karşı dikkatli olmak gerekir.
CNC Operatörü Nasıl Olunur Maaşı Nedir?
CNC operatörü olmak için CNC operatörlüğü belgesi almış olmak gerekir. Maaş çalışılan şirkete göre değişir. CNC operatörü maaş bakımından tatmin edici meslektir. Kariyer.net verilerine göre aylık ortalama maaş 35.100 TL’dir.
CNC Operatörü Ne İş Yapar?
CNC operatörü torna makinesini ve diğer tezgâhları kullanmakla yükümlüdür. Bu nedenle operatörler CNC tezgâh operatörü olarak da adlandırılır. CNC operatörü görev ve sorumluluklarını yerine getirirken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymalıdır.
CNC Operatörü Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
CNC operatörü olmak için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. En az ilkokul mezunu olup operatörlük belgesi bulunan herkes CNC operatörü ünvanıyla çalışabilir. Bununla birlikte istihdamda meslek liselerinden veya üniversitelerin Makine Teknoloji, CNC Programlama ve Operatörlüğü bölümlerinden mezun olanlara öncelik verilir.
Sonuç olarak;
CNC operatörlüğü şüphesiz istihdam edilme şansının yüksek olduğu mesleklerden biridir. Mesleğin iş gücü potansiyeline dayanarak CNC operatörü nasıl olunur merak edenler için rehber içerik hazırladık. CNC operatörü yorumları da içeriğimiz için kaynak oluşturdu. CNC operatörlüğü kursuna katılarak siz de mesleği icra edebilirsiniz. Eğitim sayfasındaki ön kayıt formunu doldurarak daha fazla detay öğrenebilirsiniz.