En Çok Para Kazandıran Meslekler

En Çok Para Kazandıran Meslekler

En Çok Para Kazandıran Meslekler

Meslek seçiminde en önemli unsur, mesleğin kişinin ilgi alanları ve yetenekleriyle uyumlu olmasıdır. Ne var ki enflasyondaki artış sürerken en önemli kriter sıralaması değişmiş, kazanç meslek seçiminde belirleyici unsur olmuştur. Üniversite adayları, bölüm seçerken tercihini en çok para kazandıran meslekler arasından yapar hale gelmiştir. Siz de meslek seçiminizde kazancı ön plana koyuyorsanız veya en kârlı işleri merak ediyorsanız yazımız size hitap ediyor.

En Çok Kazandıran Meslekler

Kazanç durumu çalışılacak alana ve ülkeye göre farklılık gösterir. Örneğin, Türkiye’de eğitim alıp Amerika’da yaşamayı planlayan biri için en iyi mesleğin anestezi uzmanlığı olduğunu söyleyebiliriz. US News&World Report tarafından 2022 yılında yayımlanan en kazançlı meslekler sıralamasında ilk sırada cerrahlık var. Geliri yüksek meslekler sıralamasındaki diğer meslekler ise BT yöneticiliği, mühendislik, avukatlık ve yazılım mühendisliği var. Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler ise şöyle:

Pilotluk

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre en çok para kazandıran bölüm Pilotaj bölümüdür. Bu bağlamda pilotluk en çok kazandıran meslekler listelerinin başında gelir. Türkiye’de sivil havacılık pilotu maaşı aylık ortalama 140 bin civarındadır. Pilotluk maaşları; kurum, kıdem ve uçuş saati doğrultusunda değişkenlik gösterir.

Sivil havacılık alanında görev yapan bir kaptan pilotun maaşı hem yardımcı pilottan hem de askeri havacılık pilotundan daha yüksek olabilmektedir. Pilot maaşları, özel hava yolu şirketlerinin şirket politikalarına göre de farklılık gösterir. Örneğin, Katar merkezli hava yolu şirketi Qatar Airways pilotlarının maaşı Türk Hava Yolları’nda çalışan pilottan daha yüksektir. Askeri havacılıkta rütbe yükseldikçe maaş da yükselir. F16 pilot maaşları aylık 180 bin civarındadır.

Mühendislik

Mühendisliği en fazla kazanan meslekler listesinde görmek sizi şaşırtmış olabilir. Elbette her mühendislik dalının çok yüksek kazançlar elde ettiğinden bahsedemeyiz. Mühendislikte geliri en yüksek olan meslekler;

  • Uçak mühendisliği,
  • Matematik mühendisliği,
  • Gemi makineleri işletme mühendisliği,
  • Havacılık ve uzay mühendisliği,
  • Petrol mühendisliği,
  • Yazılım mühendisliğidir.

Hem bugünün hem geleceğin en önemli mühendislik dalı ise yazılım mühendisliğidir. Bu mühendislik dalında kazanç bilinen programlama dilleri doğrultusunda değişkenlik gösterir. Henüz yeni mezun bir yazılım mühendisi ortalama 28 bin alırken 10 yılı aşkın deneyimi bulunan yazılım mühendisinin maaşı 125 bini bulabilmektedir. Kamuda yazılım ¼ derece mühendis maaşı 50.869 TL’dir.

TÜİK araştırmasına göre en çok kazanan ikinci meslek uçak mühendisliğidir. Türkiye’de uçak mühendislerinin maaşı 50 bin civarıyla başlar. 10 yılı aşkın deneyimi bulunan bir uçak mühendisi 160 bin ve üzeri maaş alabilmektedir.

Mali Müşavir

Esasında gerçek bir mali müşavirle biraz sohbet ettiğinizde işin aslının sanıldığı gibi olmadığı yönünde serzenişler duyabilirsiniz. Nitekim meslekte tahsilat yapamamak, mali cezalara çarptırılmak gibi riskler vardır. Ancak uluslararası şirketlere hizmet veren, büyük metropollerde çalışan, deneyimli bir mali müşavir çok yüksek kazanç elde edebilir.

Mali müşavirlikte uzmanlık alanı ve sektör de önemlidir. Örneğin, finans sektöründe çalışan mali müşavirlerin maaşları ve teknoloji sektörü gibi belirli alanlarda uzmanlaşmış mali müşavirlerin maaşları daha yüksektir. Mali müşavirler ne kadar çok mükellef ile anlaşma sağlayabilirlerse o kadar kazanç elde edebilirler. Ortalama belirtmek gerekirse mali müşavirlikte ortalama maaş 45 bin civarındadır.

Hukuk Mezunları

Başlığımızı avukat değil, hukuk mezunları olarak belirttik. Çünkü avukatlar yeni mezun olduklarında da deneyimli olduklarında da yüksek gelir sağlayamayabilir; fakat noterlik yapmaya başlayan bir avukat deneyim kazandıkça daha çok gelir elde etmeye başlar. Noter maaşı ortalama 103 bin civarındayken; şirket avukatının maaşı ortalama 53 bin civarındadır. Kendi hukuk bürosunu açan avukatlar ise aldıkları dava sayısına göre değişen aralıkta gelir elde edebilirler.

Cerrahlık

En çok para kazandıran meslekler listemizin bir başka konuğu cerrahlık. Tıp alanında en yüksek maaşı cerrahların aldığı çoğumuzun bildiği bir gerçek. Cerrahlıkta maaş kuruma, şehre, ek ödeneklere göre değişkenlik gösterir. Türkiye'deki cerrahların maaşı ortalama 113 bin civarı olarak belirlenmiştir. Cerrahların maaşları 160 bine kadar yükselebilmektedir.

Diş Hekimliği

Diş hekimliği de en iyi para kazandıran meslekler arasındadır. Ortalama diş hekimi maaşı 63 bin civarındadır. 10 yılı aşkın deneyime sahip olan bir diş hekimi 98 bin civarında maaş alabilir.

Siber Güvenlik

En çok maaş alan meslekler listemizde gözleriniz hemşirelik gibi başka meslekleri arıyor olabilir; fakat siber güvenlik dijitalleşmedeki artışla önemi artan yepyeni bir meslektir. Siber güvenlik alanında çalışacak işçi açığı dünya çapında fazladır. Bunun etkisiyle siber güvenlik uzmanlarının maaşı da fazladır. Bir siber güvenlik uzmanının maaşı; deneyime, bildiği programlama dillerine ve katıldığı sertifika programlarına göre değişir. Siber güvenlik uzmanları hem özel sektörde hem kamu sektöründe hem tam zamanlı hem de freelancer olarak çalışabilirler. En yüksek siber güvenlik uzmanı maaşı 90 bine ulaşabilmektedir.

Hava Trafik Kontrolörü

Hava trafik kontrolörlüğü az bilinen iyi mesleklerden biridir. Bu mesleki unvana sahip olmak için Sivil havacılık ve uzay bilimleri fakültesinin Hava Trafik Kontrol Bölümünü bitirmek veya DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) tarafından açılan ilanları takip etmek gerekir. Meslekte en düşük maaş bile 54 bin civarındadır. En yüksek hava trafik kontrolörü maaşı 77 bin civarındadır.

Influencer

Influencer olmak “trend mi meslek mi”tartışılırken kazanç söz konusu olduğunda dijital çağın önemli bir kısmının meslek olarak üstlendiği Influencer’lıktan bahsetmemek olmaz. Sosyal medyanın iletişim ve pazarlama üzerindeki etkisinin doğurduğu bu meslekte ciddi düzeyde para kazanabilmek mümkün. Kazançlar platformlara göre değişir. Nitekim her platformun kazanç için belirli kuralları vardır. En çok kullanılan sosyal medya platformu ise YouTube ve Instagram’dır. YouTube’da 1 milyon takipçisi olanlar aylık 40 bin liralık gelir elde edebilmektedir.

CEO

CEO esasında meslek sahiplerinin kendi alanlarında uzmanlaştıktan sonra alabilecekleri bir unvandır. Türkiye’de genellikle sermayesi olanların CEO sıfatıyla yöneticilik yapması mümkündür. Ortalama CEO maaşı 127 bindir. Bir CEO’nun aylık 200 bine yakın kazanç elde etmesi mümkündür.

Meslekler Hakkında SSS

Kolay İş Bulmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Kariyer.net tarafınca yapılan araştırmalara göre işverenlerin mezunlarına en çok ilgi gösterdikleri üniversite bölümü matematik mühendisliğidir. Matematik mühendisliğini takip eden bölümler, işletme mühendisliği ve işletme bölümüdür. Mezunlarına en çok ilgi gösterilen üniversiteler ise Galatasaray Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesidir.

En Zor Meslek Hangisi?

Yayın kanıya göre en zor meslek cerrahlıktır. Bilim insanlarının en zor meslekler araştırmasının sonucuna göre ise en zor meslek madenciliktir. Asıl zor olarak nitelendirilebilecek meslek ise kişinin istemeyerek, sevmeyerek icra ettiği meslektir diyebiliriz.

En Eğlenceli Meslekler Nelerdir?

Şüphesiz en eğlenceli iş insanın severek yaptığı iştir. Gerçek anlamda eğlendiren meslekler ise gösteri sanatları alanında yapılan işlerdir. Pasta tasarımcısı, oyun testçisi gibi meslekler de kazançlarından bağımsız olarak eğlenceli mesleklerdir.

Sonuç olarak;

Hangi meslek para kazandırır merak edenler için en çok para kazanan meslekler listesi oluşturduk ve meslekler hakkında merak edilenlere açıklık getirdik. Dünyada en çok para kazandıran meslek cerrahlık olarak belirlenmiş. Ülkemizde ise en yüksek maaşı F16 pilotları alıyor. Hazırladığımız liste gösteriyor ki çok kazanç elde etmenin ilk yolu üniversite okumaktır. Üniversite okumadan ne yapabilirim diye soruyorsanız da yanıtı mesleki kurslarda bulabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı