Fedakârlık ve cesaret ile özdeşleşen, manevi değer yüksek itfaiyecilik mesleği size de cezbedici mi geliyor. Belediyelere itfaiye eri alımı yapılmaya devam ederken siz de itfaiyeci olmak için harekete geçmek istiyorsanız doğru sayfadasınız. İçeriğimizin devamında itfaiyeci nasıl olunur sorusuna yanıt bulabilirsiniz. İşte itfaiyecilik mesleğine ilişkin detaylar 👇
Bir ülkede insana verilen değerin en önemli göstergelerinden biri itfaiyecilere verilen değerdir. İtfaiyecilik şüphesiz manevi tatminin en yüksek olduğu mesleklerden biridir. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından itfaiyeci için yapılan tanım şöyledir: “Bir ekip içinde çalışan veya ekip sorumlusu olarak, iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uyarak, çevre koruma ve kalite geliştirmeye özen göstererek; özellikli olmayan itfaiye aracı, araç-gereç, malzeme, ekipman ve teçhizatlarını kullanma, her türlü itfai olaya ve tehlikeli madde olaylarına müdahale etme, KBRN madde olaylarında arıtma işlemlerine yardımcı olma, arama ve kurtarma yapma, koruma ve önleme uygulamalarını gerçekleştirme ve/veya operasyon ekibini standart yöntemlere göre sevk ve idare etme ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılma bilgi ve becerilerine sahip nitelikli kişidir.”
İtfaiyeci mesleğinden bahsedildiğinde ilk akla gelen yangın söndürme çalışmalarıdır. Hatta itfaiyeciler için “silahı hortum ve mermisi su olan ateş savaşçıları” gibi ifadeler kullanılır. Oysa itfaiyecinin görevi yangın söndürmekle sınırlı değildir. İtfaiyecilerin;
İtfaiyecilerin görev yelpazesi geniş, iş tanımı çeşitlidir. İtfaiyecilik mesleği, 24 saat boyunca acil müdahalelere hazır olmayı gerektirir. Bu nedenle itfaiyeciler vardiya sistemiyle çalışır. İtfaiyeciler;
İtfaiyecilik rütbeleri;
Belediyelere itfaiye eri alımı yapılmaya devam ederken itfaiyeci olma şartları gündeme gelmeye başladı. İtfaiyeciler belirli ekipmanları kullanarak müdahalede bulunur. Dolayısıyla itfaiyeci olmak için;
İtfaiyeci yani itfaiye eri olmak için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. En az lise mezunu olanlar da itfaiyeci kadrosuna atanabilir. Üniversitelerin Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü, itfaiye teşkilatlarında itfaiyecilik yapabilecek yeterlikte personel yetiştirir. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik mezunları;
Kamuda itfaiye eri kadrosuna kadrolu veya sözleşmeli olarak atanmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak gerekir. Alım şartları alım yapılan kurum doğrultusunda farklılık gösterir. Örneğin, bazı belediyelerde lisans mezuniyeti zorunlu tutulurken bazı belediyelerde ön lisans mezunu olmak yeterlidir.
İtfaiye eri başvuru genel şartları:
İlan edilen itfaiye eri kadrolarına atanmak için başvuracak adayların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 40’ıncı maddesi ile 48 inci maddesinin (A) fıkrasında belirtilen aşağıdaki genel şartlara sahip olmaları gerekmektedir;
İtfaiye eri başvuru özel şartları
İtfaiyeci olmak isteyen kişilerin cesaretli olması ve özverili çalışması önemlidir. İtfaiye eri fiziksel yeterlilik sınavı şu parkurlardan oluşur:
Sınav puanlama sistemi de alım şartları gibi kurumdan kuruma farklılık gösterir.
Lise Mezunu İtfaiyeci Nasıl Olunur?
Belediyeler zaman zaman lise mezunu itfaiye eri alımı yapar. Şartlar belediyeye göre değişir. Genel olarak belediyeye personel alımlarında KPSS puanına sahip olunması zorunludur.
İtfaiyeci Olmak İçin KPSS’den Kaç Puan Almak Gerekir?
İŞKUR Kamu Dışı İşçi Alımları ile KPSS’siz itfaiyeci alımı da yapılır. Bununla birlikte genel olarak itfaiyeci olmak için KPSS puanına sahip olmak gerekir. Genellikle en az 60 (altmış) puan almış olmak itfaiye eri kadrosuna başvurmak için yeterlidir.
İtfaiye Ne Kadar Maaş Alıyor?
İtfaiye memuru maaşı birçok unsur doğrultusunda değişkenlik gösterir. İtfaiyeci maaşını belirleyen unsurların birkaçı şöyledir: Kıdem yılı, derece, kademe ve hizmet yılı. Kariyer.net verilerine göre bir itfaiye görevlisinin aylık maaşı 46.419,33 TL’dir.
Kadın İtfaiyeci Nasıl Olunur?
Kadın itfaiyeci olmak için izlenmesi gereken süreç erkek itfaiyecilerden farklı değildir. Yalnızca fiziksel şartlarda farklılık söz konusu olur. Kadınlarda en az 1.60 metre boyunda olmak ve boyun 1 metreden fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kilogramdan fazla fark olmamak gerekir.
İtfaiyecilik Sayısal Mı Sözel Mi?
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü 2 yıllıktır. Dolayısıyla TYT puan türüyle öğrenci alımı yapar. Mezunlar DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi programına geçiş yapabilir. Acil Yardım ve Afet Yönetimi lisans programına SAY puan türünde öğrenci alımı yapılır.
İtfaiyeci Olmak İçin KPSS Şart Mı?
KPSS ile itfaiyeci olma süreci başlar. KPSS’siz alım yapılması nadirdir. Genellikle KPSS puanına ek olarak farklı şartların da karşılanması beklenir.
İtfaiyeci Belgesi Nasıl Alınır?
İtfaiyeci belgesi almak için itfaiye eri eğitimi almak gerekir. Eğitim alan kişilerin sertifika sınavında başarılı olmaları gerekir. Sertifika sınavında başarılı olmayanların e-Devlet üzerinde sorgulanabilen itfaiyecilik sertifikası alması mümkün değildir.
Sonuç olarak;
İtfaiyeci olmak için ne gerekiyor merak edenler için itfaiyeci nasıl olunur sorusunu yanıtladık. İlişkili konulardaki detayları aktardık. İtfaiye eri kursu kapsamında eğitim alıp itfaiye eri sertifikası ile eğitiminizi belgeleyerek itfaiyeci olabilirsiniz. Eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında detaylar için tıklayın.