Hukuk sektöründe çalışma fikrine sıcak bakıyorsanız hukuk sekreterliğini kariyer planınıza ekleyebilirsiniz. Özellikle de sorumluluk alabilen, detaycı, belleği güçlü biriyseniz hukuk sekreterliği size göre bir meslek. Meslek sizi cezbettiyse ve hukuk sekreteri nasıl olunur öğrenmek istiyorsanız içeriğimizin devamını okumanızı öneririz. İşte hukuk sekreteri olma süreci ve mesleğe ilişkin merak edilen detaylar 👇
Sekreter ofis hizmetlerini yerine getirerek şirketin genel işleyişine ve yöneticiye katkı sağlayan iş profesyonelidir. Sekreterliğin niş alanları vardır. Bu alanlardan biri de hukuk sekreterliğidir. Hukuk sekreterini hukuk sektöründe sekreterlik hizmetlerini yerine getiren kişi olarak tanımlayabiliriz. Avukat sekreteri olarak da ifade edilebilen hukuk sekreteri,
Hukuk sekterleri yalnızca büro işlerinden sorumlu değildir. Avukatlık ofisinde çalışan bir hukuk sekreteri, hukukçu yöneticisinin hukuki her tür görevinde asistanlık yapmakla yükümlüdür. Hukuk sekreterinin rutin sekreterlik işlerine ek olarak yaptığı işleri şöyle sıralayabiliriz:
Hukuk sekterleri, MS Word ve Excel gibi temel ofis programlarının yanı sıra UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sistemini ve YTS, İcramatik ve LEGA gibi programları kullanabilmelidir. Hukuk sekreterlerinin öncelikli çalışma alanı hukuk büroları ile hukuk danışmanlık şirketleridir. Büyük şirketlerin hukuk biriminde, derneklerde, vakıflarda ve üniversitelerde de hukuk sekreterlerine ihtiyaç duyulur.
Hukuk sekreterliği sekreterliğin özel bir alanıdır. Hukuk sektöründe sekreterlik yapan kişiler, hukuk terminolojisini ve Türk yargı sistemini bilmelidir. Hukuk sekreterlerinin, on parmak yazabilmesi, yazışma işlemleri yapabilecek temel bilgisayar kullanma becerisine sahip olması gerekir. Bu bilgi ve donanım tecrübe ile kazanılabilse de hukuk sekreterliği eğitimi almak kritik önem taşır. Meslekle uyumlu niteliklere sahip olmak da hukuk sekreterliği mesleğini profesyonel şekilde icra etmek bakımından avantaj sağlar.
Hukuk sekreterleri kamu sektöründe de çalışabilir. Kamu sektöründe hukuk alanında sekreterlik yapabilmek için merkezi atamalarda ve sözleşmeli personel alımında istihdam edilmek gerekir. Bunun için birtakım şartları yerine getirmek zorunludur. Bu zorunlulukları şöyle sıralayabiliriz:
3179 nitelik kodu: Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Sekreterlik, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı ön lisans programlarının birinden mezun olmak.
3178 nitelik kodu: Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği ön lisans programından mezun olmak.
Özel sektörde de söz konusu bölümlerden mezun olanlar öncelikli olarak istihdam edilir. Özellikle de hukuk büro yönetimi ve sekreterliği ön lisans programı doğrudan hukuk sekreteri yetiştirdiği için tercih sebebidir. Nitekim bölümde hukuk sekreterliği yapma yeterliliği kazandıran derslerden birkaçı şöyledir:
Başka bir bölümden veya liseden mezun olup hukuk sekreterliği sertifikası olanlar da istihdam edilebilirler. Hukuk sekreterliği sertifikası almak için hukuk sekreterliği kursu kapsamında eğitim almak ve sertifika sınavında başarılı olmak gerekir. Sertifika programında hukuk dosyalama sistemi, anayasal hak ve sorumluluklar gibi konular üzerinde durulur.
Kariyer danışmanlık sitelerinde yayımlanan hukuk sekreteri iş ilanlarında hukuk sekreterinden aranan nitelikler genel olarak şöyle belirtilmiştir:
İçeriğimizin bu aşamasına dek aktardığımız bilgiler ışında hukuk sekreteri olmak için alanda eğitim almanın kritik önem taşıdığının altını çizelim.
Hukuk Sekreteri Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
Hukuk sekreteri olmak için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. Bununla birlikte hukuk sekreteri yetiştiren bölüm hukuk büro yönetimi ve sekreterliği ön lisans programıdır. Kariyer.net verilerine göre halihazırda hukuk sekreteri ünvanıyla çalışan kişiler Adalet Meslek Yüksekokulu, İşletme, Kamu Yönetimi programlarından mezundur.
Ne Kadar Maaş Alır?
Hukuk sekreteri maaşı çalışılan kurum ve çalışma alanı doğrultusunda değişiklik gösterir. Kamu sektöründe hukuk sekreteri maaşları üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır. Kariyer.net verilerine göre özel sektörde hukuk sekreteri maaşı aylık ortalama 24.300 TL’dir.
Hukuk Asistanı Nasıl Olunur?
Hukuk asistanı olmak için hukuk sekreterliği alanında eğitim almak gerekir. Meslekle uyumlu kişisel özelliklere sahip olmak da hukuk sekreteri olmak için önem taşır.
Hukuk Sekreteri Ne Yapar?
Hukuk sekreterleri; avukatlık bürolarında, barolarda, adliye teşkilatında ve hukuk müşavirliklerinde sekreterlik hizmetleri verir. Genellikle avukatların yanında çalışan hukuk sekreterlerinin temel sorumluluğu avukatın dava süreçlerini takip etmektir. Hukuk sekreteri bilgi iletişim sistemlerini aktif olarak kullanarak raporlama gibi sorumlulukları yerine getirir.
Hukuk Sekreteri Sertifikası Ne İşe Yarar?
Hukuk sekreteri sertifikası özel kurs merkezlerinden alınır. Sertifikası olanlar hukuk sekreteri ünvanıyla çalışabilirler. Sertifika adliyelerde sözleşmeli personel olarak istihdam edilmek için kullanılabilir.
Hukuk ve Büro Yönetimi Sekreterliği Nedir?
Hukuk ve büro yönetimi sekreterliği sekreterlik alanlarından biridir. Aynı zamanda hukuk sekreteri yetiştiren ön lisans programının adıdır. Hukuk ve büro yönetimi sekreterliği ön lisans programından mezun olanlar genellikle hukuk bürolarında işe girer ve avukatı asiste eder.
Sonuç olarak;
Hukuk sekreteri olmak isteyen fakat hukuk sekreteri nasıl olunur bilmeyen okurlarımız ve kursiyerlerimiz için konuya açıklık getirmek istedik. Bahsettiğimiz niteliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız hukuk sekreterliği eğitimi almanızı öneririz. Eğitime katılarak kazanacağınız sertifika sayesinde bir avukatın yanında çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Eğtiim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifika süreçleri hakkındaki detayları öğrenebilir, hukuk sekreteri olma sürecini başlatmak için ilk adımı atabilirsiniz.