Türkiye’de bir yıl içinde 681 bin 401 iş kazası gerçekleştiğini biliyor muydunuz? SGK tarafından açıklanan veriler, iş sağlığı ve güvenliğinin ne denli önemli olduğunun göstergesi. İşte tam da bu noktada İSG uzmanları devreye giriyor. Peki, İSG uzmanı nasıl olunur? Elbette yanıt eğitim almak. Eğitim detayları ve İSG uzmanı olma şartları hakkındaki hap bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) iş sağlığı ve güvenliği için şu tanımlamayı yapmıştır: “Tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerinin en üstün düzeyde tutulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi çalışmaları.” Bu tanımlama doğrultusunda İSG uzmanı nedir sorusunu iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak üzere çalışmalar yapan sorumlu kişi olarak yanıtlayabiliriz. İş sağlığı uzmanının amacı; çalışanların, üretimin, işletmenin ve ekolojik çevrenin güvenliğini sağlamaktır.
Esasında iş sağlığı ve güvenliği çalışan herkesin sorumluluğudur. En büyük görev ise İSG uzmanına düşer. Bir iş güvenliği profesyoneli; çalışana, işverene, idari makamlara ve tüm topluma karşı sorumludur. Bu sorumlulukla iş yeri hekimi, yönetici ve çalışanlarla iş birliği yaparak;
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile işletmelerde tehlike sınıfları ve çalışan sayılarına göre iş sağlığı ve güvenliğine yönelik personel (iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli) istihdamı zorunlu tutulmuştur. İşletmelerin hangi tehlikeli sınıfa ait oldukları NACE koduna göre belirlenir. 01.01.2025 tarihi itibarıyla 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu başlamıştır.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar İSG uzmanının görev ve sorumluluklarını kısaca açıklamış olduk. Gelelim İSG uzmanı nasıl olunur konusuna. İSG uzmanı olmak şu dört aşamayı tamamlamalısınız:
İSG uzmanlığı sınavında başarılı olarak ve bunu belgeleyerek İSG uzmanı olabilirsiniz. Elbette bu noktada hangi bölümlerin sınava katılma hakkı düzenlediği, eğitimin nasıl içerikten oluştuğu, sınavda başarılı sayılmak için kaç puan almak gerektiği, hangi kurumlara başvurulabildiği gibi birçok detayı açıklamak gerekir. İş güvenliği uzmanı olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı ve şu diğer şartları da karşılayabiliyor olmalısınız:
İş sağlığı uzmanlığı belgesi almak üzere sınava katılmak için mezuniyet şartı şöyledir:
Sıraladığımız bölümlerden mezunsanız ve diğer şartları da karşılıyorsanız üçüncü aşama olarak eğitime katılabilirsiniz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan kurslardan iş güvenliği eğitimi aldıktan sonra az tehlikeli sektörlerde çalışabileceğinizi gösteren C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi alabilirsiniz. Ardından B ve A sınıfı belgeleri de alarak meslekte ilerleyebilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı, ÖSYM tarafından yılda iki defa düzenlenir. 50 soruluk sınavda 70 puan alan kişiler başarılı sayılır ve iş güvenliği uzmanlık belgesini alır.
C Sınıfı İSG Uzmanı Nasıl Olunur?
2 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü mezunları C sınıfı İSG uzmanı olma hakkına sahiptir. Özel kurumlardan iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan kişiler de C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi alma hakkına sahiptir. C sınıfı İSG uzmanı olmak için içeriğimizde belirtmiş olduğumuz diğer şartları karşılamak da önemlidir.
B Sınıfı İSG Uzmanı Nasıl Olunur?
3 yıl çalışan c sınıfı iş güvenliği uzmanları B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına başvurabilir. İSG yüksek lisans programından mezun olan kişiler de B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına başvurabilir.
A Sınıfı İSG Uzmanı Nasıl Olunur?
A sınıfı İSG uzmanı olmak için B sınıfı uzmanlık sertifikası almak, bunun için de sınava katılmış olmak gerekir. Fiili olarak 4 yıl B sınıfı uzmanlık yapan kişiler A sınıfı İSG uzmanı olabilir.
Uzmanlık belgesine sahip olan İSG uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlükleri ve diğer kamu kuruluşları ile özel sektörde;
A sınıfı iş güvenliği uzmanları tüm sektörlerde çalışabilir. B sınıfı iş güvenliği uzmanları tehlikeli ve çok tehlikeli sektörlerde, C sınıfı iş güvenliği uzmanları ise az tehlikeli sektörlerde çalışabilmektedir.
Kimler İSG Uzmanı Olabilir?
İş güvenliği uzmanlık sınavlarında başarılı olup iş güvenliği uzmanlık belgesi alan kişiler İSG uzmanı olabilir. Önemli olan nokta üniversite eğitiminde iş sağlığı ve güvenliği yönetimi, ergonomi, kimya, biyoloji, fizik, iş hukuku gibi dersleri almış olmaktır. Üniversitelerin mimarlık, mühendislik fakülteleri ile fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji lisans bölümlerinden mezun olan kişiler İSG uzmanı olmak üzere sınava katılma hakkına sahiptir.
2 Yıllık İSG Mezunu Nasıl Uzman Olur?
2 yıllık İSG mezunu da sınava katılarak İSG uzmanı olur. 2 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olanlar iş güvenliği uzmanlığı sınavı ile C sınıfı iş güvenliği uzmanı olur. Böylece iş sağlığı ve güvenliği teknikeri unvanıyla kamu kuruluşları ile özel sektörde iş bulabilir.
Lise Mezunu İs Güvenliği Uzmanı Olabilir Mi?
Lise mezunu iş güvenliği uzmanı olamaz. 2 yıllıkta yalnızca İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programından mezun olanlar iş güvenliği uzmanı olabilir. İş güvenliği uzmanı olabilecek diğer kişiler; teknik öğretmenlik bölümlerinden, mühendislik ve mimarlık fakültelerinden, fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezun olan kişilerdir.
İSG Bölümü Önü Açık Mı?
İSG bölümü önü açık bir bölümdür. Bölümde okuyan öğrenciler yasal düzenlemelere vakıf olur, tehlike ve riskleri tespit etme yeterliliği kazanır. Bu sayede kamu ve özel sektörde geniş bir yelpazede çalışabilirler. İSG mezunları, aynı zamanda risk yönetimi danışmanı, ergonomist, çevre sağlığı uzmanı gibi unvanlarla da çalışabilirler.
İSG Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?
İSG uzmanı maaşı sektör, kurum politikaları, eğitim durumu, deneyim ve uzmanlık sınıfı doğrultusunda değişkenlik gösterir.Kariyer.net verilerine göre iş sağlığı ve güvenliği uzmanının aylık ortalama maaşı 59.300 TL’dir. A sınıfı İSG uzmanı aylık ortalama maaşı 75.500 TL, B sınıfı İSG uzmanı aylık ortalama maaşı 59.100 TL, C sınıfı İSG uzmanı aylık ortalama maaşı ise 44.300 TL’dir.
Sonuç olarak;
İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmayı isteyen; fakat İSG uzmanı nasıl olunur bilmeyen kişiler için rehber minvalinde içerik oluşturduk. Siz de İSG konusunda uzmanlık kazanmak istiyorsanız sertifika sınavına katılım sağlamadan önce temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalısınız. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.