Emlak Yetki Belgesi Nedir?

Emlak Yetki Belgesi Nedir?

Emlak Yetki Belgesi Nedir?

Emlak danışmanı olma sürecini araştırdığınızda karşılaşacağınız birçok belge ismi vardır. Bunlardan biri de yetki belgesidir. Emlak yetki belgesi genellikle emlak mesleki yeterlilik belgesi ile karıştırılır. Peki, emlak yetki belgesi nedir? En yaygın ifadeyle yetki belgesini emlak ofisi açmak için gereken belge olarak tanımlayabiliriz. Bu belgenin şartları yönetmelikle belirlenmiştir. Bu nedenle hem tanım hem kazanımları bakımından emlak yetki belgesini detaylıca ele almak gerekir.

Emlakçılık Yetki Belgesi Nedir?

Yetki belgesi konusundaki detaylara değinmeden önce bu belgenin zorunlu olmasının altındaki nedeni açıklamalıyız. Böylece belgenin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Emlak sektöründe önceden kayıt dışı işlemler yapılıyordu ve insanlar mağdur oluyordu. Hatta emlakçılık mesleği güvenirlik yönünden darbe alıyordu. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile birlikte gelen zorunluluklar bu olumsuzlukları ortadan kaldırdı. Aynı zamanda emlakçıların iş tanımları değişime uğradı ve emlakçılık mesleği emlak danışmanlığına evrildi.

Yönetmelik gereği sektöre adım atabilmek için en az 100 saatlik emlak belgesi, emlak ofisi açabilmek için ise emlak yetki belgesi zorunlu oldu. Emlak yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti yapan işletmeler ruhsatsız sayıldı ve işletme yöneticilerine idari para cezası uygulanmaya başladı. Bu bağlamda emlakçılık yetki belgesi sektörde kariyer planlayanlar için en kritik öneme sahip belgedir.

Emlak yetki belgesi taşınmaz ticareti bilgi sisteminden alındığı için taşınmaz ticareti yetki belgesi olarak da adlandırılır. Yeki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi gibi mesleki yeterliliğin göstergesi olan yasal bir evraktır. Bu nedenle iki belge genellikle karıştırılır. Mesleki yeterlilik belgesi emlak danışmanlığı yapma yeterliliğini gösteren belgeyken; yetki belgesi işletmenin taşınmaz ticaretiyle iştigal edilebilmesini sağlayan belgedir. Nitekim emlak yetki belgesi emlak ofisi açma belgesi olarak da bilinir.

Emlak Yetki Belgesi Alma Şartları

Ticaret Bakanlığı tarafından verilen emlak yetki belgesi birtakım şartları karşılamak suretiyle verilebilir. İşletme şahıs işletmesi ise işletme sahibinin, sermaye şirketi ise yetkili kişinin veya şube müdürünün yetki belgesi alma şartlarını karşılaması gerekir. Aksi halde yetki belgesi alınamaz.

TTBS yetki belgesi alma şartları zaman içinde yönetmelik değişiklikleriyle güncellenmiştir. En güncel haliyle 2024 yılında yetki belgesi alma şartları şöyledir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Ticaret ya da sanat faaliyetlerinden yasaklanmamış olmak,
  • Konkordato ilan etmemiş olmak, iflas etmemiş ya da itibarını geri kazanmış olmak,
  • Kasten işlenen suçlardan ötürü hüküm giymemiş olmak,
  • Gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmak,
  • Odaya kayıtlı olmak,
  • Emlakçılık belgeleri (emlak danışmanlığı sertifikası, sorumlu emlak danışmanı seviye 5 emlak belgesi) almış olmak.

Şartları karşılayan kişiler Ticaret Bakanlığı emlak yetki belgesi almak üzere başvuru yapabilir. Şartların herhangi birinin kaybedilmesi durumunda aynı sistem üzerinden 10 gün içinde iptal başvurusu yapmak gerekir. Yenileme için Bakanlık tarafından yapılan uyarıyı (5 yıllık süreç sonunda uyarı yapılır) takip eden 10 gün içinde yenileme başvurusunda bulunulmaması durumunda da emlak yetki belgesi iptal edilir.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Nereden Alınır?

Emlak yetki belgesi başvurusu Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. Öyle ki belge alındığı yer itibarıyla TTBS yetki belgesi olarak da adlandırılır. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS), Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında tasarlanmış bir portaldır. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi, Ticaret Bakanlığı tarafından taşınmaz ticaretini düzenleme ve denetleme amacıyla oluşturulmuştur.

Emlak yetki belgesi alma adımları:

  • Sisteme e-Devlet kapısı kullanıcı bilgileriyle veya kimlik numarasıyla üye olarak giriş yapılır.
  • Açılan pencerede yeni başvuru/ yetki belgesi başvurusu butonuna tıklanır.
  • Açılan penceredeki şu iki seçenekten biri seçilir: Ticari işletme, esnaf işletmesi.
  • Açılan ekranda detay bilgileri (faaliyet başlangıç tarihi, bağlı olduğu oda, sicil no, vergi no vb.) doldurulur.
  • Belge yükleme alanında belge türü ve dosya seçilir.
  • Başvuruyu tamamla” butonuna tıklanır.

Tüzel kişi taciri birden fazla taşınmaz ticareti yapılan işletmeye sahipse tüm işletmeler için ayrı ayrı yetki belgesi alması gerekir. Başvuru tarihi ve durumu gibi bilgiler, “başvurularım” alanından öğrenilir. Yetki belgesi başvuru sürecinde sisteme yüklenen belgeler şunlardır:

  • Oda kayıt belgesi (başvurudan önceki 3 ayda alınmış olmalıdır)
  • Vergi levhası
  • Öğrenim durumunu gösteren diploma
  • En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Adli sicil kaydı
  • Mesleki yeterlilik belgesi (sorumlu emlak danışmanlığı seviye 5 emlak belgesi)

Taşınmaz ticareti faaliyetinin Nace kodu 68.31.01 şeklindedir. Kodun anlamı şu şekildedir: Gayrimenkul acentelerinin faaliyetleri (gayrimenkulün ücret veya sözleşme temeline dayalı olarak satın alınması, satılması ve kiralanmasında aracılık, vb.).

Emlak Yetki Belgesi Sorgulama

Yazımızın bu aşamasına kadar emlak yetki belgesi nedir, nereden nasıl alınır konusuna açıklık getirdik. Gelelim yetki belgesi sorgulama aşamasına.

Emlak yetki belgesi sorgulama adımları:

  • Ana sayfadaki “yetki belgelerim” alanına tıklanır.
  • Açılan pencerede şu iki seçenekten biri (hangisi uygunsa) seçilir: Ticari işletme, esnaf işletmesi.
  • Yetkili olduğunuz işletmeler bölümünde detaylı bilgileri görebilir, belgeyi PDF formatında bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza indirebilirsiniz.

Detaylı bilgi için portal üzerindeki kullanım kılavuzunu veya “sıkça sorulan sorular” alanını incelemenizi öneririz.

Emlak Yetki Belgesi Ne İşe Yarar?

Emlak yetki belgesi işletme veya esnaf dükkânı olarak emlak sektöründe varlık göstermek için yasal dayanak oluşturur. Emlak yetki belgesi bulunan bir sorumlu emlak danışmanı şu görevleri yapmakla yükümlüdür:

  • Rayiç satış veya kira bedeli ile vergi değeri araştırması yaparak müşterileri bilgilendirmek,
  • Tapu ve kadastro müdürlükleri gibi kurumlardaki işlemlere aracılık etmek,
  • Kira bedeli ödemelerini takip etmek,
  • Fon gibi konularda müşterilere danışmanlık hizmeti vermek.

Bir emlak danışmanının yetki belgesi ve ruhsat alıp kendi açtığı iş yerinde tüm işlemleri yasal zeminde yapması gerekir. Aksi halde yaptırım uygulanır. Emlak danışmanı, emlak işini yalnızca hukuksal ve ticari boyutlarıyla değil, etik değerlere göre de değerlendirip icra etmelidir.

Emlak Yetki Belgesi Hakkında SSS

Emlak Yetki Belgesi Kimler Alabilir?

Emlak yetki belgesi alabilecek kişiler Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir. 18 yaşını doldurmuş olup en az ilköğretim kademesinde mezuniyet belgesi bulunanlar emlak yetki belgesi alabilir. Deneyim şartı geçici olarak kaldırmıştır. Konkordato ilan etmiş, odaya kaydı bulunmayan, kasten işlenen suçlardan hüküm giymiş, seviye 5 belgesi bulunmayan, ticaret ve sanattan men edilmiş kişiler emlak yetki belgesi alamaz.

Emlak Yetki Belgesi Yoksa Ne Olur?

Emlak yetki belgesi yoksa ofis açılamaz ve bağımsız emlak danışmanlığı yapılamaz. Yetkisiz işletmeler tarafından ilan girişi yapılamaz. Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunan emlak işletmelerine 10 bin TL ile 100 bin TL arasında para cezası verilir. Bakanlık bugüne dek 29 milyon 221 bin 612 lira idari para cezası uygulandığını bildirmiştir.

Emlak Yetki Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Emlak yetki belgesi Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Bilgi sisteminden ücretsiz olarak alınır. Ancak yetki belgesi almak için gereken MYK belgesi ücretlidir. Ticaret odasına kayıt olmak da ücretlidir.

Emlak Yetki Belgesi Olmadan Satış Yapılır Mı?

Emlak yetki belgesi olmadan bağımsız emlak danışmanlığı yapılamaz. Dolayısıyla gayrimenkul alım satımı da yapılamaz. Emlak satışı için yetki belgesi zorunludur.

Emlak Yetki Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Emlak yetki belgesi başvuru tarihini takip eden 10 gün içinde verilir. Başvuru ise Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden online olarak yapılır. Başvuru reddedilirse durum gerekçesi bilgi sistemi üzerinden bildirilir.

Sonuç olarak;

Emlak yetki belgesi nedir merak edenler için konuya açıklık getirmek üzere rehber minvalinde içerik hazırladık. Yetki belgesine ilişkin diğer konuları da atlamadık. Emlakçılık yetki belgesi için en 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikasının ve seviye 5 MYK belgesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak yazımızı sonlandırıyoruz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim danışmanlarımızdan hem eğitim hem emlakçılık belgeleri hem de sınav süreçleri hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz. Dilerseniz kayıt süreçlerini başlatarak vakit kaybetmeden emlak belgelendirme sürecini başlatabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı