Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre muhasebe elemanı en fazla ilan verilen mesleklerden biri. Nitekim muhasebe mesleğinin uygulama alanı çok geniş. Peki, muhasebe elemanı ne iş yapar? Akla ilk gelen faturalamadır. Elbette muhasebe elemanlarının iş tanımı fatura kesmekle sınırlandırılamaz. Gelin detaylarıyla muhasebe elemanı görevleri konusunu mercek altına alalım.

Muhasebe Meslek Elemanı Ne İş Yapar?

Muhasebe alanında eğitim alan kişiler için hem özel sektörde hem kamu sektöründe çok geniş çalışma alanı söz konusudur. İşletmelerin varlığını sürdürebilmesi için muhasebe, finans ve denetimdepartmanın bulunması gerekir. Bu nedenle muhasebe iş alanları söz konusu olduğunda akla ilk gelen şirketlerdir. Özellikle de dış ticaret, sigorta, inşaat, otomasyon sektörlerinde muhasebeci bulunması kritik önem taşır.

Muhasebecilerin diğer çalışma alanları ise mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin büroları ve vergi daireler idir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda belirtilen koşulları sağlayanlar kendi iş yerini de açabilir. Muhasebe alanında iş tanımı ve unvan konusu biraz karmaşık görünebilir. Nitekim muhasebe bilen ve muhasebe programları kullanma yeterliliğine sahip olan kişiler, ön muhasebeci, muhasebe ve vergi elemanı gibi birçok farklı unvanla çalışabilir.

Muhasebe elemanı ne iş yapar sorusunu yanıtlamadan önce bu karışıklığa açıklık getirmek üzere ön muhasebe ile genel muhasebe arasındaki fark konusuna değinelim. Ön muhasebe, ilk evrak kayıtlarının yapıldığı aşamayken; genel muhasebe mali işlemleri kaydetme, sınıflandırma, raporlama ve analiz etme sürecidir. Ön muhasebe ve genel muhasebe işleri ayrı olsa da işlemlerin yapılmasından sorumlu tüm kişiler muhasebe meslek elemanı sayılır.

Muhasebe meslek elemanları sektörü fark etmeksizin mali işlerden sorumludur. Muhasebe departmanında yapılan işler;

  • Yıllık bilançoları hazırlamak,
  • Gelir gider tablosunu hazırlamak,
  • SGK ve vergi ödemelerini takip etmek,

· Finansal raporlamaları yapmak şeklinde özetlenebilir.

Muhasebe elemanı görevleri bellidir; fakat işlemler sektöre, kurum politikasına ve kurumsal ihtiyaçlara göre küçük farklılıklar gösterir.

Ön Muhasebeci Ne İş Yapar?

Ön muhasebede genel muhasebe için hazırlanacak olan ilk evraklarla çalışılır. Yapılan işler; gelir ve gider takibi, ödeme ve tahsilatların yapılması, fatura kesimi ve sınıflandırılması şeklindedir. Bir enerji şirketinin, kariyer danışmanlık sitesinde yayımlamış olduğu ön muhasebeci iş ilanında belirtilen iş tanımı şöyledir:

  • İrsaliyeleri düzenleyip kontrol etmek ve faturalandırmak,
  • Alış ve satış faturalarını takip etmek, kontrol etmek ve işlemek,
  • Satın alma siparişlerini takip etmek ve siparişlerin stok kaydını yapmak,
  • İade işlemleri takip etmek,
  • Stok ve cari hesap kartı oluşturmak,
  • Analiz ve raporlamaları yapmak (maliyet raporu, nakit akış tablosu, kasa raporu, SGK tabloları vs).

Ön muhasebecilerin tek düzen hesap planına ve e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter süreçlerine hâkim olmaları beklenir.

Genel Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Genel muhasebe finansal hesaplamaların yapılmasıyla ilgilenir. Genel muhasebede yapılan işler ; finansal durumu takip etmek, defter kayıtlarını tutarak devlet kurumlarına beyanatta bulunmak, vergileri hesaplamak ve beyan etmek tir. Bir turizm acentesinin kariyer danışmanlık sitesinde yayımlamış olduğu genel muhasebe elemanı iş ilanında belirtilen iş tanımı şöyledir:

  • Genel muhasebe kayıtları ve kontrollerini yapmak,
  • Gelir-gider hesaplarını aylık kontrolünü yapmak,
  • Mahsup kontrolleri ve cari hesap mutabakatları yapmak,
  • Beyanname süreçleri yönetmek,
  • K/Z gibi mali tabloları hazırlamak.

Genel muhasebe elemanının, tek düzen hesap planı uygulama tebliği ile VUK, TTK ve SGK mevzuatlarına hâkim olmaları beklenir.

Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Bilgisayarlı muhasebe, muhasebe ve finans işlemlerinin bilgisayar programları aracılığıyla yapılması dır. Muhasebe elemanlarının, muhasebe programları kullanması verimlilik bakımından avantaj sağlar. Bir imalat sanayi şirketinin İŞKUR’da yayımlamış olduğu bilgisayarlı muhasebe elemanı iş ilanında belirtilen iş tanımı şöyledir:

  • Çek, senet, banka hareketlerini işleyerek kayıt tutmak,
  • Satış faturalarını kesmek ve sisteme kaydetmek,
  • Beyanname süreçlerini ilerletmek.

Bilgisayarlı muhasebe elemanlarının, muhasebe alanında en çok kullanılan Paraşüt, Zirve, Luca, Logo programlarını iyi kullanabilmesi beklenir.

Medikal Muhasebe Ne İş Yapar?

Medikal muhasebe, sağlık birimlerinde muhasebe faaliyetlerinin yürütülmesidir. Bir üniversite hastanesinin yayımlamış olduğu medikal muhasebe elemanı iş ilanında belirtilen iş tanımı şöyledir:

  • Tetkiklerin veya malzemelerin fatura edilmesini sağlamak,
  • Faturalama için gereken sonuç, hizmet ve epikrizi temin etmek,
  • Anlaşmalı kurumların tedavi masraf faturalarını düzenlemek.

Medikal muhasebeciler, kamu hastanelerinde; gelir tahakkukları, gider tahakkukları, maaş mutemetliği, hastane vezneleri servislerinde çalışabilir.

Muhasebe Meslek Elemanı Nasıl Olunur?

Yazımızın bu aşamasına kadar muhasebe elemanı ne iş yapar konusuna açıklık getirdik. Gelelim muhasebe elemanı unvanının nasıl kazanıldığına. Muhasebeci/muhasebe elemanı unvanı iki şekilde kazanılabilir: Üniversitelerin muhasebe, muhasebe ve vergi uygulamaları bölümlerinden mezun olmak ya da bilgisayarlı muhasebe eğitimine katılmak. İki yöntemde de çalışma alanları ve iş tanımı aynıdır. Bilgisayarlı muhasebe eğitiminde avantaj birden fazla programı aynı anda öğrenmek ve kısa sürede bilgisayarlı muhasebe sertifikası alarak sektörde işe girme imkanına sahip olmaktır.

Muhasebe alanında kariyer planlayan kişilerin;

  • Muhasebe programlarına hâkim olmaları,
  • Muhasebenin temel kavramlarını bilmeleri,
  • Mali tablo hazırlayabilmeleri kadar meslekle uyumlu niteliklere sahip olmaları da önem taşır.

Muhasebe elemanlarının, analitik düşünebilen sonuç odaklı kişiler olması gerekir. Hesaplamalar konusunda hızlı olmak ve ekonomi ve finans konularına merak duymak da önem taşır.

Muhasebe Elemanı Hakkında SSS

Muhasebe Elemanı Ne Kadar Maaş Alır?

Kariyer danışmanlık sitelerinin paylaştığı verilere göre özel sektördeki bir muhasebe elemanı 34 bin civarında maaş alır. Kamu sektöründe 32.500 TL ile 47.500 TL arasında değişir. Maaş üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır.

Muhasebe Meslek Elemanı Ne Yapar?

Muhasebe meslek elemanıyönetici ile iletişim halinde çalışarak mali konularda sorumluluk üstlenir. Ana görevi muhasebe kayıt arşivinin düzenli olmasını sağlamaktır. İyi bir muhasebe elemanı mali hareketleri analiz ederek nakit ve gayrimenkul kayıtlarını tutar. Resmî kurumlarla yapılması gereken tüm muhasebe işlemlerini yürütür.

Muhasebecinin Yanında Çalışanlar Ne İş Yapar?

Muhasebecilerin yanında çalışanlar, muhasebeci ya da mali müşavire yardımcı olmakla sorumludur. Muhasebe kayıtlarını yapmak, fatura kesmek, nakit akışı takip etmek de diğer sorumluluklardır. Muhasebecinin inisiyatifine göre ofis içi işlemler de yapılabilir.

Sonuç olarak;

Muhasebecinin günlük yaptığı işler çoğu insan için merak konusudur. Buna dayanarak muhasebe elemanı ne iş yapar konusuna açıklık getirdik. Siz de muhasebede uzmanlık kazanmak istiyorsanız muhasebe eğitimine katılabilirsiniz. Eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında bilgi edinmek için bilgisayarlı muhasebe kursu eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Bilgisayarlı Muhasebe Kursu
İndirimli!
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı