Tıbbi sekreterlik, sağlık alanı ile işletme bilgisini birleştirerek kamu ve özel sektörde kendine yer bulan mesleklerdendir. Bu hâliyle de sağlık alanında kariyer hedefleyenlerin tercihleri arasındadır. Peki tıbbi sekreter olmak için hangi eğitim yolları açıktır? Ayrıca tıbbi sekreter olmak için eğitim yeterli midir? Yazımızda tıbbi sekreter nasıl olunur sorusundan yola çıkarak seçebileceğiniz 2 farklı eğitim güzergahından söz açacağız.
Tıbbi sekreter, kamu ve özel sektör kurumlarında çalışma hakkına sahiptir. Mesleği icra eden kişiler, tıbbi terminolojiye ve sekreterlik bilgisine hakim olarak görevlerini yerine getirirler. Tıbbi sekreter olmak isteyen çoğu kişi, hastanelerde çalışmak istese de en azından teorik olarak çalışma alanları hastane ile sınırlı değildir. Sağlık hizmetinin verildiği özel sektör odaklı klinikler ve tıp merkezleri de tıbbi sekreter alımına yer verir. İş olanaklarını genişletmenin yolu ise tıbbi sekreter olma şartlarını yerine getirmek ve yetkinlikleri geliştirmekten geçer. Peki nedir bu şartlar ve yetkinlikler?
Öncelikle eğitim şartı, hem kamu hem de özel sektör kurumlarının muhakkak istediği bir koşuldur. Zaten tıbbi sekreter olmak isteyen birinin de en az lise, iş başvurularında öne çıkmak için ise üniversite mezunu olması gerekir. Eğitim derecesi dışında ise önemli görülmesi gereken bir diğer koşul ise iletişim becerileridir.
Tıbbi sekreterlik, tıbbi dokümantasyon ile birlikte sekreterlik bilgisini de kapsar. Bu sebeple de hastaları ve danışanları karşılama, yönlendirme ve iletişim kurma görevlerini yerine getirmesi beklenir. Hasta ile iletişim süreci ise tıbbi sekreterin dikkat etmesi gerekenler arasındadır. Herhangi bir olumsuz durum veya yönlendirme, hastaneyi veya kişiyi zan altında bırakabileceğinden etkin iletişim becerilerini kullanmak gerekir. Buradan hareketle tıbbi sekreter olmak isteyenlerin, sözlü ve yazılı iletişim becerileri edinmeleri gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Mesleği yerine getirmek için gereken bir başka şart ise bilgi ve belge yönetimi bilgisidir. Bu şart, genellikle eğitim yoluyla yerine getirilmiş olur. Eğitim aracılığıyla tıbbi hizmetlerde kullanılan otomasyon sistemi ve belge yönetimi, tıbbi sekreterin öğrenmesi istenen temel bilgiler arasındadır. Bundan dolayı da tıbbi sekreterlik eğitimi alacak kişilerin bu konu üzerine eğilmeleri önerilir. Kervan yolda düzülür mantığıyla deneyim aşamasında bu bilgiler öğrenilse de iş bulmak için söz konusu bilgiler son derece öne çıkarıcı bir göstergedir.
Tıbbi sekreter olmak için öne çıkmasa bile hastanelerin işe alımlarını etkileyen bir diğer unsurla devam edelim. Başta İngilizce olmak üzere yabancı dil bilgisi, uluslararası sağlık hizmetine açık hastaneler için öne çıkarıcı bir yetkinliktir. Burada bir konuya da açıklık getirmek gerekir. Tıbbi sekreter, yalnızca danışmada görev alan kişi değildir. Özel sektör dahilinde böyle bir algı yaygınlaşsa da üst düzey hastanelerde tıbbi sekreter, yönetim faaliyetlerin önemli bir pozisyonudur. Dolayısıyla yalnızca eğitim alarak tıbbi sekreter ilanlarına başvurup olumlu yanıt beklemek doğru değildir. Kısacası her meslekte olduğu gibi tıbbi sekreterlikte de mesleki gelişim önemsenen bir konudur.
Tıbbi sekreter olmak için eğitimin gerekli olduğundan bahsettik. Şimdi de bu eğitimin hangi alanlarda ne şekilde verildiğinden söz edelim. Tıbbi sekreterlik bölümü adıyla 2 yıllık eğitim sunan ön lisans bölümle başlayalım.
Ön lisans tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü, sağlık teknikeri olan tıbbi sekreterler yetiştirir. Bölümün öne çıkan avantajı kamu kurumlarında çalışma yetkisini vermesidir. Bilindiği üzere ilgili iş alanlarının eğitim bölümleri okunmadığı sürece kamu alımlarında öne çıkmak mümkün değildir. Bölümü tercih etmek için önemli görülebilecek bu kriter, son kamu alımlarının düşüşe geçmesiyle pek de ön planda değildir. Buna rağmen hem kamu hem de özel sektörde iş bulma olanağını artırmak için ön lisansı bitirmek hâlâ geçerli bir tercihtir.
Ön lisans tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü, çoğunlukla teorik dersler içerir. Uygulamalı derslerden biri ise stajdır. Staj uygulaması, mesleği tanımak için de öğrencilere fayda sağlar. Genel olarak bölüm, hem 2 yıllık eğitim sunmasıyla hem de teoriğe eşlik eden pratik dersleriyle tıbbi sekreter olmak isteyenlerin ilk tercihidir.
Ön lisans tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümüne alternatif olarak tıbbi sekreterlik kursları mevcuttur. Tıbbi sekreterliğe ek olarak hasta kabul sekreterliği eğitimi de kurslar aracılığıyla verilir. Bölüm mezunları ise her iki sekreterlik alan bilgisine de sahip olarak mezun olmuş olurlar.
Sertifikalı tıbbi sekreterlik kursu, 2 yıllık eğitimi katılmayacak durumda olanlar için verimli bir alternatiftir. Bununla birlikte ne bölüm ne de sertifika, iş bulma garantisi vermez. Önemli olan tıbbi sekreter olma şartlarını iyi kavrayarak mesleki gelişimi öncelemektir. Peki sertifikalı tıbbi sekreterlik eğitimini tercih edecekler için süreç nasıl işler?
Tıbbi sekreterlik kursu, hasta kayıt kabul veya paket sağlık kursları eşliğinde verilebilir. Genel olarak ise tıbbi sekreterlik adıyla eğitim sunulur. Verilen bilgiler, yüz yüze veya online eğitim yoluyla kursiyere ulaşır. Yüz yüze tıbbi sekreterlik kurslarına da alternatif olacak şekilde online tıbbi sekreterlik kursları vardır. Zaman ve mekân sınırlaması istemeyenler için online eğitim seçilebilecek en verimli alternatifler arasındadır. Genellikle yüz yüze ve online eğitim aracılığıyla verilen tıbbi sekreterlik eğitiminde şu sorulara cevap verilir:
Yukarıdaki ders içerikleri genel itibariyle tıbbi sekreterin bilmesi gereken bilgileri kapsar. Bununla birlikte paket programlar dahilinde alınan kurslar, daha kapsayıcı olabilir. Sertifikalı tıbbi sekreterlik kursu, 2 yıllık eğitim sürecini uzun bulanlar için faydalı bir eğitim seçeneğidir. Bununla beraber sertifikalı tıbbi sekreterlik eğitiminin bir handikabı vardır.
İşe alımlarda sertifikalı tıbbi sekreter eğitimi alanlar ile tıbbi sekreterlik mezunları karşılaştırıldığında, mezunlara öncelik tanınır. Aslında bu durum gayet anlaşılırdır. Bölüm mezunları, üniversite eğitiminden geçerek mesleği daha doğru kavramış olurlar. Buna rağmen sertifika alanların da tümden işsiz kalacağını söyleyemeyiz. Sadece bölüm mezunlarına göre daha fazla çaba sarf etmeleri ve mesleki gelişime açık olmaları gerekir. Yazının giriş bölümünde bahsettiğimiz gerekli şartlar karşılandığı sürece de tıbbi sekreterlik sertifikasının işe yaradığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ayrıca paket sağlık programları veya hasta kabul-tıbbi sekreterlik eğitimi alanlar; hasta danışmanı, hasta kayıt elemanı ve tıbbi sekreter iş ilanlarının tümüne başvurabilirler. Burada önemli olan ilgili alanda geçerli olacak bilgileri, eğitim yoluyla edindiğini belgelemektir. Genellikle tıbbi sekreterlik eğitimleri de MEB veya üniversite onaylı sertifika vererek alan bilgilerini belgeleme imkânı sunar. Sertifika programına katılıp başarılı bir kurs süreci geçirenler, özel hastanelerde ve özel kliniklerde çalışma olanağına sahip olurlar.
Tıbbi sekreter nasıl olunur sorusu eşliğinde karşılanması gereken eğitim koşulundan bahsettik. Eğer eğitim yolunuz sertifikalı programdan geçecekse online eğitim sunan tıbbi sekreterlik programımıza göz atabilirsiniz.