Gayrimenkul sektörüne girmek isteyen ve bir danışman olarak çalışmak isteyen çoğu kişi aynı soruyu soruyor: Nasıl gayrimenkul danışmanı olunur? Sorunun belli başlı kalıp cevapları var fakat biz bu cevaplardan ziyade gerçekten başarılı bir gayrimenkul danışmanı olmak için gerekenler noktasına değineceğiz.
Gayrimenkul danışmanları, alıcı ve satıcı arasındaki ilişki ve iletişimi yönetir. Emlak sektörüne aşina olarak müşterisine uygun gayrimenkul arayışına yönelir. Peki emlak danışmanı bu işleri yaparken hangi niteliklere sahiptir ve hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Gayrimenkul sektörüne girmeye hevesli pek çok kişi, bir süre sonra sektörün asıl hâlini görünce bu heveslerinden vazgeçebiliyor. Bunun nedeni ise düzenli gelir elde edememek ve gerçek anlamda danışman olmak için gerekenlere uzak kalmak.
Öncelikle gerekli hatırlatmayı yapalım. Gayrimenkul ya da diğer emlak danışmanlığı, bir nevi girişimci olarak sektöre adım atacağınız bir meslek. Sektöre girmek için gereken eğitim nitelikleri yanında, bazı kişilik özellikleri de alanda kalıcı olup olmayacağınızı belirleyebiliyor. Bu durumu şöyle örneklendirelim.
Bir ihtimal dahilinde, hedeflediğiniz satış rakamlarının altında kalabilirsiniz. Böyle bir durumda sektörü bırakmayı düşünebilir ya da başarılı emlak danışmaları gibi yolunuza nasıl devam edebileceğinizi araştırabilirsiniz. Eğer devam etmeyi düşünürseniz ya da yolun en başında hedef odaklı ilerlerseniz kendinize katmanız gereken birtakım niteliklerin de farkında olmalısınız.
Öncelikle meslek boyunca gelişime açık olmalısınız. Buradaki gelişimi, kendinizi güncellemek olarak düşünebilirsiniz. Sürekli değişen ve hedef kitlesi genişleyen bir alanda, güncel gelişmeleri takip ederek sizin de o durumlara uyum sağlamanız gerekir.
Gayrimenkul danışmanlığı, bir hevesle girebileceğiniz ya da ek iş olarak görebileceğiz bir alan değil. Alanın genel dinamiklerine aşina olmak yanında, güncel gelişmelere de ayak uydurmak gerekebiliyor. Peki emlak danışmanını başarıya götüren yol nasıl açılıyor ve bu yolda meslek unvanına nasıl sahip olunuyor?
Emlakçılık sektöründe çalışmak için sunduğumuz ilk yol tabii ki eğitim. Fakat bu başlık altındaki eğitim seçenekleri yalnızca üniversite eğitimiyle sınırlı değil. Emlakçılığı etkileyen ve bizzat emlakçılığın içinde olan alanlar için bazı eğitimler almanız gerekir.
Profesyonel bir meslek olan emlak danışmanlığı, kendine yetkinlik katarak ilerleyen danışmanları da sektörde kalıcı hâle getirebiliyor. Sektörde kalıcı olarak ilerlemek ve yüksek gelirler elde etmek için ise eğitimlerden edindiğiniz bilgi birikimine ihtiyacınız olacak. Bir de zorunlu olarak almanız gereken bir eğitim var: emlak danışmanlığı eğitimi ve sertifikası.
Emlak danışmanlığı eğitimi, ilgili sınavlardan geçerek emlakçılık belgesi ya da yetki belgesi almak için deneyebileceğiniz seçeneklerden biridir. Emlak danışmanlığı eğitimi alarak sınavlardan nasıl geçebileceğinizi öğrenebilir ve emlak danışmanı nasıl olunur sorusuna yanıtlar alabilirsiniz. Emlak danışmanlığı eğitimi sonunda edinilen bilgilerle sınavdaki yazılı ve sözlü sınavdan başarıyla ayrılabilir ve “sorumlu emlak danışmanı” unvanına kavuşabilirsiniz.
Emlakçılık belgesi ya da yetki belgesini almak, resmi olarak bu işi yapabileceğiniz anlamına gelse de işin daha en başındasınız. Yalnızca tek bir eğitim almak ya da uzun yıllar emlakçılık ile ilgili işlerle uğraşmak, sizi danışman yapmayacaktır.
Başarılı ve bölgesinin tanınanı olan bir emlak danışmanı; finans, halkla ilişkiler, pazarlama, hukuk ve iletişim noktasında bir adım öne çıkar. Dolayısıyla bir nevi girişimci olarak işe başlayacağınızı unutmadan iletişim ve insan ilişkileri üzerine yoğunlaşmaya çalışın. Tabii ki bu alanlardan mezun olmanız veyahut eğitimler almanız en iyi yollardan biridir. Lisans derecenize yüksek lisans eğitimi ekleyebilir ya da nitelikli sertifika programlarına katılabilirsiniz.
Gayrimenkul danışmanı olmak için gerekenler listemizin bir diğer maddesi ise girişimcilik özelliklerine sahip olmak. Gayrimenkul danışmanının en öne çıkan ve bir süre sonra onu başarıya ulaştıran özelliği, hedef odaklı ilerlemesidir. Danışman, yer aldığı bölgede yüksek satışlardan ziyade girişimci olarak belirlediği ön aşama hedeflerine odaklanır. Zaten girişimcilik mesleğinin genel özelliği de budur. İlk önce hedefler belirlenir daha sonra hedeflere gerçekleştirmek için birtakım planlar yapılır. Emlak danışmanlığındaki planlar ise güçlü bir portföy ve bölgeye hakimiyettir.
Emlak danışmanının müşteri bulması için elinde mülklerin ve yatırımların tümünün bulunduğu bir portföye ihtiyacı vardır. Portföyün gerekli işlerini yerine getirmek için ise tanıtım ve pazarlamadan yararlanmak gerekecektir. Sosyal medyada tanıtımlarınızı yapabileceğiniz gibi kendi kişisel web siteniz üzerinden de bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Portföy için gerekli sermaye, pazarlama ve bölge bilgisi edindikten sonra ise nasıl etkili bir tanıtım hazırlayabileceğinize odaklanmalısınız. Başarılı ve öne çıkan bir portföy için kesinlikle sosyal medyadan yararlanmanızı öneririz.
Özellikle görsel odaklı ilanlar için Instagram, mecrası, iş yönetimi ve bağlantı açısından Linkedin, bilgi odaklı ilanlar için ise Facebook’u aktif olarak kullanabilirsiniz. Zamanla kendinizi ispatlamanız durumunda da web sitesi üzerinden tanıtım ve portföy çalışmalarına yer verebilirsiniz. Portföyden başlayarak tüm tanıtım işleri, sizi danışman olarak öne çıkaracak ve çeşitli işler edinmenizi sağlayacaktır.
Bu aşama, iletişim becerileri ve insan ilişkilerine dair edinmeniz gereken becerileri kapsar. Müşteri ilişkileri ve yönetimi, emlak danışmanlığının bir parçasıdır. Hatta emlakçı ile emlak danışmanlığının arasındaki farkı yaratan etkenlerden de biridir.
Müşteriyle sürekli iletişimde kalacağınız düşünüldüğünde, bu süreci yönetmek ve başarıyla tamamlamak gerekecektir. İşte bu aşamada yani süreç yönetiminde yapmanız gereken şey, başarılı bir müşteri yönetimi uygulamaktır.
Müşteri yönetimini asıl başarıya taşıyan ise aktif dinleme ve etkili iletişim becerileridir. Önce müşteriyi dinlemek sonra da gerçekten anlayabilmek gerekir. Müşterinin temel beklentisi ne, bütçesi ne kadar ve hangi öncelikleri sıralıyor? Bazen müşteri kafasında bir fikir ile gelir, bazense müşterinin fikre ve analize ihtiyacı vardır. İşte bu durumlarda müşteri, işinde yetkin ve uzman bakış açısına sahip bir danışman ile çalışmayı seçebilir.
Başarılı ve profesyonel bir emlak danışmanı, müşteriyi doğru yönlendirerek en uygun gayrimenkulü ve yatırım önerisini hazırlar. Gayrimenkul danışmanının muhakkak kendine katması gereken iletişim becerileri, müşterinin elde tutulması adına da önemlidir. Süreç içinde müşteri ile kurulan iletişim neticesinde, müşteri size sırtını dönmek istemeyecektir.
Müşteri için ne kadar çaba ve emek gösterirseniz o kadar faydanıza olacak bir geri dönüşle karşılaşabilirsiniz. İşte emlak danışmanlığındaki devamlı başarının sırrı da müşterilerde gizlidir. Referans aldığınız ve irtibatı koparmadığınız müşteriler, size yeni potansiyel müşteriler olarak dönebilir ya da size müşteri önerebilir.
Süreç yönetimi ve organizasyon becerileri, alıcı ile satıcı ilişkisini yönetmek ve müşteri elde etmek adına uygulanır. Müşteri ile iletişime geçen gayrimenkul danışmanı, onu bir sürecin içine çekerken kendisi süreci dışardan izlemez. Emlak danışmanlığı mesleğini emlakçılık ile ayıran farklardan biri de budur.
Danışman, müşteriyi süreç ile ilgili bilgilendirir ve sunumlar eşliğinde müşteriye yönelik programlar hazırlar. Analiz, plan ve gerekli bilgilerin olduğu bir organizasyon sürecini etkinleştirir. Tüm süreç boyunca da müşterinin anlayabileceği bir dil kullanımı üzerine yoğunlaşır. Böylelikle müşteriyi yönlendirir, ona uygun olan gayrimenkule başvurması için ikna eder. İşte iletişim becerileriyle birlikte organizasyon becerilerinin önemi budur.
Gayrimenkul danışmanı olmak için gerekenlere odaklandık. Eğer meslek ile ilgili bir kariyer hedefiniz varsa blog sayfamızdan diğer emlak yazılarına göz atabilirsiniz.