0

BİZİ TAKİP EDİN

Arıcılık Yapmak İsteyenler Buraya: Arıcılık Nasıl Yapılır?

Az sermaye ve kısa sürede gelir getiren iş arayışınızda karşınıza arıcılık çıkacaktır. Türkiye’de deniz seviyesinden yüksek yaylalara her yerde arıcılık yapmak mümkündür. Peki, arıcılık nasıl yapılır? Gelin arıcılığın nerede nasıl yapıldığını irdeleyelim.

Arıcılık hem hobi olarak hem de ticari kazanç elde etmek amacıyla yapılan tarımsal bir faaliyettir. Balarısı kolonisi edinme ve koloniyi yönetme olarak ifade edebileceğimiz arıcılık emek gerektiren bir iştir. Arıcılık yapacak kişilerin, bilinçli arıcılık yapabilmek için arı ürünleri üretim sürecinde pek çok noktayı titizlikle ele alması gerekir.

Arı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Arıcılık çok aşamalı bir süreçtir. Arıcılık, sabit arıcılık ve gezgin arıcılık olmak üzere iki farklı şekilde yapıldığından dolayı sürecin nasıl ilerlediğini iki farklı şekilde ele alabiliriz. Sabit arıcılık, sıfırdan arıcılık yapmak isteyenler için uygundur. Gezgin arıcılık daha profesyonel arıcılık faaliyetidir.

Sabit Arıcılık Nasıl Yapılır?

Sabit arıcılık, genellikle hobi olarak veya ek gelir elde etmek amacıyla arıcılık yapmak isteyenlerin geleneksel yöntemler kullanarak yaptığı arıcılık faaliyetidir. Bu arıcılık türünde kolonilerin sabit kalması nedeniyle, arıcılıkta önemli bir işlem olan koloni taşıma işlemi yapılmaz.

Sabit arıcılık faaliyeti, arıcılık takvimi doğrultusunda koloni hazırlığı ve arı bakımı yapmak suretiyle gerçekleştirilir. Sabit arıcılığın resmi açıdan da gezici arıcılıktan farklı yönleri vardır. Sabit arıcılık yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRKVET kayıt sistemine başvuruda bulunup kayıt olmak gerekir. 2020 yılı itibarıyla sisteme mobil uygulama üzerinden kaydolarak süreci yönetmek mümkündür.

Gezginci arıcılıkta, arıcılar hem arılığa hakimdir hem de bitki çeşitliliğinin fazla olduğu alanları bilir. Dolayısıyla koloninin nektar ve polen bakımından zengin beslenmesi sayesinde verim yüksektir. Sabit arıcılık, arıcılık için gerekenler veya arıcılık yapılan yerler konusunda yeterince bilgisi olmayan amatörler için avantaj sağlar. Amatörler belirli bir süre arıcılık yaptıktan sonra profesyonel gezginci arıcılık faaliyetlerini yapabilecek donanıma sahip olurlar.

Sabit arıcılık ile gezginci arıcılık farklarını şu tabloda da görebilirsiniz:

Sabit arıcılık Gezginci arıcılık
Koloni sabittir. Koloni sabit kalmaz.
Verimin düşmesi ihtimali yüksektir. Verim yüksektir.
Daha çok geleneksel yöntemler kullanılır. Yöntemler bilimsel kaynaklara göre uygulanır.
Temel arıcılık malzemeleri kullanılır. Kuluçkalık, bal süzme makinesi gibi uzman arıcılık malzemeleri kullanılır.

Hem gezginci arıcılık hem de sabit arıcılık için ‘nasıl’ sorusunun en önemli yanıtı arıcılık takvimi ve arılık için alan seçimidir. Arılık yeri seçiminde göz önüne alınması gerekenler şunlardır:

  • Arılık işlek yollardan ve yerleşim yerlerinden uzak olmalıdır.
  • Arılığın yaz aylarında serin, kış aylarında güney cephede olup güneş alan bir yere konumlandırılması gerekir.
  • Arılık tarımsal ilaçlama yapılan yerlerden ve gen koruma bölgelerinden uzak olmalıdır.
  • Arıcılık faaliyetinin verimli olabilmesi için arılığı rüzgarsız ve çamurdan uzak bir alana yerleştirmek önemlidir.

Arıcılık faaliyetlerinde kritik önem taşıyan bir diğer nokta arı bakımıdır. Özellikle de ilkbahar arı bakımı arıcılıkta verimi belirleyen önemli bir etmendir. Arılarda bahar bakımı şu aşamalardan oluşur:

  • Dip tahtasını ve kovanı kontrol ederek arı ölüsünden veya petek kırıntısından arındırma
  • Çerçeveyi kontrol etme
  • Ana arının kontrol edilmesi ve başka arı ırkından ana arı olması durumunda ana arıyı kabullendirme çalışmaları yapma
  • Kovanda besin olup olmadığını kontrol etme
  • Arı hastalıkları olup olmadığını kontrol etme
  • Zayıf koloni varsa koloni birleştirme çalışması yapma
  • Oğul oluşumu için uygun koşulları sağlama
  • Yağmacılığı önlemek için uçma deliklerini daraltma gibi önlemler alma
  • Yapılan her işlemin kaydını alma

Gezici Arıcılık Nasıl Yapılır?

Arıcılık genel olarak çaba gerektiren bir faaliyettir. Gezginci arıcılıkta hem bilginin hem çabanın çok daha yoğun olması gerekir. Çünkü bu arıcılık türünde adımlar ve kullanılan arıcılık ekipmanları profesyoneldir. Gezginci arıcılıkta, Orman ve Su İşleri Bakanlığının birimlerine başvuruda bulunup arıcılık konaklama belgesi için izin almak ve Arıcılık Yönetmeliği doğrultusunda faaliyetleri gerçekleştirmek gerekir. Gezici arıcılık süreçleri şu şekilde ilerler:

  • Konaklanacak yer için şahısla anlaşma yapmak gerekir. Konaklama yerinin gerçek kişiye ait olmaması durumunda köy muhtarlığıyla anlaşma yapılır. Diğer tüzel kişiler adına olan yerlerde arazi yetkilileriyle anlaşma yapmak gerekir. Devlet himayesinde bulunan bir orman bölgesinde konaklama yaparak gezici arıcılık faaliyetleri gerçekleştirebilmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığına başvurmak önem taşır.
  • Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu alınır.
  • Arı konaklama belgesi alınır.
  • Yönetmeliğe göre arılık yerleştirilir. Arıların yerleşim yerine uzaklığı verimlilik açısından kritik önem aşır. Arılık, trafik olan ana yollardan en az 200 metre, stabilize ara yollardan (kum, çakıl, mucurla sıkıştırılmış yol) ise en az 30 metre uzaklığa yerleştirilmelidir.
  • Gerekli durumda Türkiye Arıcılar Birliği kaydının göstergesi olan arıcı kimlik kartı, jandarma veya polis gibi yetkili kişilere gösterilir.

Devlet ormanlarında konaklayan gezici arıcıların arılık içme suyunun karşılanmasından ve konaklama yerinin seçiminden Orman ve Su İşleri Bakanlığı sorumludur. Köy, kasaba gibi yerlerdeki anlaşmazlıklarda il ve ilçe müdürlükleri yetkilidir.

Arıcılık Hangi Bölgede Yapılır?

Arıcılık yapmak için gerekli belgeler konusuna açıklık getirerek arıcılığın nasıl yapıldığını belirttik. Gelelim arıcılık nerede yapılır sorusunun yanıtına. Esasında Türkiye’nin hemen her yerinde arıcılık yapmak mümkündür. Nitekim Türkiye’nin kovan varlığı ve bal üretiminde diğer dünya ülkelerine göre daha iyi durumdadır. Yine de bazı bölgeler arıcılıkta ön plandadır.

Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri, arıcılığın yaygın olduğu bölgelerdir. Arı ürünlerine göre seçim yapmak da önem taşır. Örneğin, çiçek balı için bitki çeşitliliğinin fazla olduğu Toros dağlarını; kestane balı için Batı Karadeniz yaylalarını seçmek doğru olur. Türkiye’de arıcılık bakımından öne çıkan iller Muğla, Ordu, Adana, İzmir, Mersin, Sivas, Aydın, Balıkesir ve Siirt’tir.

Arıcılığın yapılacağı bölge seçimi doğru olsa da arıcılık takvimine uyulmadığında verimli sonuç almak mümkün olmayacaktır. Arıcılıkta sezon coğrafik koşullara göre değişmekle birlikte Şubat ve Mart aylarında başlar. Bal hasadı sezonu ise genellikle Eylül ayıdır.

Özetle;

Arıcılık hakkında bilgi arayışındakiler için arıcılık nasıl yapılır sorusunu hem gezginci arıcılık hem de sabit arıcılık açısından ele aldık. Aynı zamanda arıcılık hangi bölgede yapılır sorusunu da yanıtladık. Türkiye, coğrafi koşulların etkisiyle koloni varlığı ve bal üretimi ile dikkat çeken bir ülkedir. Arıcılık hakkında daha detaylı bilgi edinerek arıların ilginç dünyasını keşfetmek isterseniz, arıcılık kursu eğitim programına dahil olmanızı öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli