Eğitim fakültesi mezunuysanız ve atama bekleyişiniz olumsuz sonuçlandıysa ya da farklı bir bölümde okuduysanız ve öğretmenlik yapmak içinizde ukde kaldıysa ücretli öğretmenlik yapabilirsiniz. Elbette ücretli öğretmenliğin şartları var. Bu şartları karşılamak ve belirlenen tarihlerde belirlenen şekilde başvuru yapmak gerekir.
Ücretli öğretmenlik, kadrolu ya da sözleşmeli öğretmen olmak için önemli bir adımdır. Öğretmen adaylarının deneyim kazanma fırsatı bulduğu bu sistemde elbette birtakım şartlar söz konusudur. Ücretli öğretmenliğin şartları Millî Eğitim Bakanlığı tarafından şu şekilde açıklanmıştır:
Yanlış beyanda bulunduğu anlaşılan kişilerin görevlendirmeleri iptal edilir ve haklarında yasal işlem başlatılır.
2023-2024 eğitim-öğretim yılı ücretli öğretmenlik başvurusu e-Devlet üzerinden online olarak yapılır. Ön Başvuru esnasında herhangi bir belge istenmez. Ön başvuru sonucu SMS veya mail yoluyla iletilir. Görevlendirmesi yapılan öğretmenlerin başvuru sürecini tamamlamak için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne birtakım evrakları teslim etmesi gerekir. Belgeleri teslim etmeyen öğretmenlerin görevlendirmesi iptal edilir.
Ücretli öğretmenlik başvuru süreci:
Ücretli öğretmenlik başvurusu evrakları:
Ek ders ücret karşılığı öğretmen görevlendirme başvuru formu,
Ücretli öğretmenlik ön başvurusu değerlendirilirken önceliklendirme sırası şöyledir:
2024 yılı ücretli öğretmen başvuruları 8 Temmuz itibarıyla başlamıştır.
Ücretli Öğretmenlik Nedir?
Millî Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda kadrolu ve sözleşmeli öğretmen istihdamı zaman zaman yetersiz kalır. Öğretmen kadrosunda açık bulunmasıyla birlikte ücretli öğretmen alımı yapılır. Ücretli öğretmen, yalnızca bir öğretim yılında ders ücreti karşılığı sözleşme imzalayarak öğretmenlik yapan kişi için kullanılan unvandır.
Herkes Ücretli Öğretmenlik Yapabilir mi?
Ön lisans ve lisans mezunları ücretli öğretmenlik yapabilir. Ücretli öğretmen atamalarında, KPSS puanı yüksek olan eğitim fakültesi mezunlarına ve formasyon alan bölüm mezunlarına öncelik tanınır. Emekli öğretmenler de ücretli öğretmenliğin şartları kapsamındadır. Dolayısıyla ilkokul ve lise mezunları hariç herkes ücretli öğretmenlik başvurusu yapma hakkına sahiptir.
2024 Ücretli Öğretmen Maaşı Nedir?
Ücretli öğretmenler girdikleri ders sayısına göre maaş alır. Maaş eğitim öğretim dönemlerinde değişiklik gösterir. 2024 yılında ücret 107 TL olarak belirlenmiştir. Ücretli öğretmenler haftada en fazla 40 saat ders verebilir.
Ücretli Öğretmenlikte Sigorta Var Mı?
Ücretli öğretmenlikte sigorta vardır. Ancak haklar normal yollarla istihdam edilen öğretmenlerle aynı değildir. Hesaplama uzman ve usta öğreticiler için farklıdır.
Lise Mezunları Ücretli Öğretmenlik Yapabilir mi?
Lise mezunları usta öğreticilik belgesi varsa ücretli öğretmenlik yapabilir. Usta öğretici olmayan lise mezunları ücretli öğretmenlik yapamaz. Ön lisans mezunları ücretli öğretmen olabilir; fakat lisans mezunu olup da başvuranlara öncelik tanınır.
Ücretli Öğretmenlik KPSS Şartı Var Mı?
Ücretli öğretmenlikte Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanına sahip olmak zorunlu değildir. Ancak KPSS puanına sahip olmak önemli avantajdır. KPSS sınav puanı olmayanların görevlendirmeleri KPSS puanı olanlardan sonra yapılır ve KPSS puanı olanlar arasındaki sıralama puan üstünlüğüne göre belirlenir.
En Çok Hangi Branşta Ücretli Öğretmenlik Var?
Fen dersleri ücretli öğretmenlikte en çok tercih edilen derslerdir. Ücretli öğretmenlik yapan öğretmenler genellikle fen derslerine, yabancı dil derslerine ve sosyal bilimlere odaklanır. Her branşta ücretli öğretmene ihtiyaç olabilir.
Ücretli Öğretmenlik ve Sözleşmeli Öğretmenlik Aynı Şey Mi?
Ücretli öğretmenler, izne ayrılan veya öğretmen açığı olan bölgeye dönemsel olarak görevlendirilir. KPSS şartı yoktur. Sözleşmeli öğretmen olmak için KPSS'den en az 50 puan almış olmak gerekir. Ücretli öğretmenler sözleşmeli olarak atanır. Bir ücretli öğretmenin, kadroya alınması için en az 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış olması gerekir.
Sonuç olarak;
Ücretli öğretmenliğin şartları hakkında bilgi edinmek isteyenler için ücretli öğretmenlik başvuru şartları ve merak edilenler hakkında yazık. Henüz üniversite mezunu değilseniz ve şartları karşılamıyorsanız meslek kazandıran kurslara katılabilirsiniz. ‘Hangisi en iyi’ yazı dizimizdeki üniversite önerilerimize de göz atmanızı öneririz.