Bahçıvanlık son zamanlarda kamu sektöründe de alternatif bir meslek olarak gündeme gelmeye başladı. Belediyelerin Park ve Bahçeler Müdürlüklerinin aktif çalışmaları da bunda etkili oldu. Peki, bahçıvanlık nedir, bahçıvan nasıl olunur ? İçeriğimizin devamında detayları bulabilirsiniz.
Bahçıvan, bahçe ve parklardaki bitkilerin gelişiminden sorumlu meslek elemanıdır. Bahçıvanlara hem kamu sektöründe hem de özel sektörde ihtiyaç vardır. Bahçıvanların öncelikli istihdam alanı büyük bahçesi bulunan işletmelerdir. Bitki bakımı ve bahçe düzeni konusunda profesyonel kişilere bahçesi bulunan tüm alanlarda ihtiyaç duyulur. Bahçıvanların çalışma alanları şunlardır:
Bahçıvanın sorumlulukları çalıştığı alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Genel olarak bahçıvanlar; toprak hazırlığı, bitki seçimi, sulama, budama, gübreleme ve zararlıların kontrolü gibi işler yaparlar.
Bahçıvan ünvanını kazanmak için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. Kamu sektörü ile özel sektörde bahçıvan olmak için gerekenler farklılık gösterebilir. Özel sektörde deneyim sahibi olmak bahçıvan olarak işe girmek için yeterliyken; kamu sektöründe bahçıvan olmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak ve belirlenen şartları karşılamak gerekir. Bahçıvan olmak isteyen kişilerin;
Bahçıvanlıkta teknik bilgi ve beceriye sahip olmanın yanı sıra meslekle uyumlu kişilik özelliklerine de sahip olmak gerekir. Bir bahçıvanın el becerisine sahip, dikkatli, düzenleme yeteneği olan, estetik anlayışa sahip biri olması önem taşır.
Kamu sektöründe her kurumda istenen şartlar farklıdır. Genel başvuru şartları;
Kamu sektöründe bazı kurumlarda fiilen 90 gün bahçıvanlık hizmetinde çalıştığını belgelemek gerekir. Genel olarak şu yükseköğretim programlarından alınan diploma (mezuniyet belgesi) talep edilir:
Kamuda bahçıvanlık belgesi de talep edilir.
Özel sektörde isteyen herkes bahçıvan olabilir. Herhangi bir yaş ön koşulu yoktur. Bununla birlikte genellikle bahçıvanlığa başvuran kişilerin bahçıvanlık eğitimi aldığını belgelemesi gerekir. Şu sertifikalara sahip kişiler istihdam önceliğine sahip olur:
Özel sektörde bu sertifikalara sahip olup bitki yetiştirme ve bakımına, coğrafi unsurlara, açık alanda çalışmaya ilgi duyan en az lise mezunu herkes bahçıvanlık yapabilir. Deneyimsiz kişiler bahçe bakım elemanı veya bahçıvan olarak işe girer. Deneyimliler ise bahçe şefi ünvanıyla çalışma imkanına sahip olur.
Bahçıvanlık bitkilere ilgi duyan kişiler için tatmin edici bir meslektir. Çalışma alanı da geniştir. Bahçıvanların kamuda çalışma avantajına sahip olması da önemlidir. Bahçıvanlık mesleğinin birtakım dezavantajları da vardır. İklim koşulları değişken olduğu için bahçıvanlar farklı hava olayları konusunda dirayetli olabilmelidir. Kötü hava koşullarının, tarım ilaçlarının yanlış kullanımının, aşırı gübre kullanımının verimi etkilemesi bahçıvanların performansı üzerinde etkili olur.
Bahçıvan Ne Kadar Maaş Alır?
Bahçıvan maaşı özel sektörde ve kamu sektöründe farklıdır. Kamu sektöründe maaşı derece, kademe detayları belirler. Özel sektörde en çok deneyime sahip olanlar en yüksek maaş alır. Kariyer.net verilerine göre bahçıvanların aylık ortalama maaşı 35.200 TL’dir. Deneyimi sayesinde bahçe şefi ünvanını alan bir bahçıvan aylık 90 bin liraya varan kazanç elde edebilir.
Bahçıvan Sertifikası Nasıl Alınır?
Bahçıvanlık belgesi olarak da bilinen bahçıvan sertifikası özel kurs merkezlerinden bahçıvanlık eğitimi ile alınabilir. Bahçıvanlık eğitiminin ardından düzenlenen sertifika sınavında geçerli notu alan kişiler bahçıvan sertifikasını almaya hak kazanmış olur. Bireylerin, bahçıvanlık sertifikası ile işe girebilmesi için sertifikanın e-Devlet üzerinde görüntülenebilir nitelikte olması gerekir.
Bahçıvan Meslek Midir?
Bahçıvanlık elbette meslektir. Bahçıvanların, bahçe tasarımından bitki bakımına kadar tüm ilişkili konularda teknik bilgiye sahip olması gerekir. Ayrıca meslekle uyumlu özelliklere sahip olması da önemlidir.
Bahçıvanların İhtiyacı Olan Şeyler Nelerdir?
Bahçıvan malzemeleri çok çeşitlidir. Bahçıvanların en çok ihtiyacı olan bahçe aletleri; el malası, fide dikme aparatı, tırmık, budama makası, çim makası, budama testeresi gibi aletlerdir. Bir bahçıvanın tüm bu malzemeleri kullanmayı bilmesi gerekir.
Otelde Bahçıvan Ne İş Yapar?
Bahçıvanın iş tanımı kurum doğrultusunda değişkenlik gösterir. Otelde çalışan bir bahçıvan çimlerin biçilmesi, çiçek dikilmesi, dikenlerin sökülmesi gibi işleri yapar. Otellerde mevsimlik ekim ve peyzaj düzenlemeleri yapılır.
Sonuç olarak;
Bahçıvanlıkla ilgili sorular yönelten kursiyerlerimiz için bahçıvan nasıl olunur sorusunu yanıtladık. Bahçıvanlık belgesi alarak siz de bahçıvan ünvanıyla hem kamuda hem de özel sektörde çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında detayları öğrenebilirsiniz.
İndirimli