Bilgisayar İşletmeni Kadrosuna Atanma Şartları
Stabil geliriniz ve sosyal güvenceniz olsun istiyorsanız kamu sektöründe çalışmak sizin için cezbedici bir seçenektir. Bilgisayar işletmenliği kamu sektöründeki en iyi mesleklerden biridir. Özellikle de lise mezunuysanız bilgisayar işletmeni kadrosuna atanmayı tercih edebilirsiniz. Elbette bunun için birtakım şartları karşılamanız gerekecek. Bilgisayar işletmeni kadrosuna atanma şartları hakkındaki tüm detaylar için sizi böyle alalım 👇
Bilgisayar İşletmeni Kimdir?
Bilgisayar işlemeni, yazılım ve donanımsal problemlerin giderilmesinden sorumlu personel için kullanılan mesleki unvandır. Bu unvana sahip olmak için diploma gibi yasal zorunlulukları karşılamanın yanı sıra birtakım özelliklere sahip olmak gerekir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Bilgisayar donanımı ve yazılımları konusunda detaylı bilgiye sahip olmak,
- Teknolojiye ilgi duymak ve bilgisayar teknolojindeki değişiklikleri takip etmek,
- Öğrenmeye açık olmak,
- Ekip çalışmasına yatkın olmak,
- Problem çözme yeteneğine sahip olmak,
- Sorumluluk bilinci taşımak ve disiplinli olmak.
Bilgisayar işletmeninin görevlerini;
- Ağ ve sistem izleme,
- Sorun giderme,
- Güvenlik izleme ve yedekleme,
- Veri koruma standartlarını uygulamak,
- Kullanıcı desteği,
- Sistem güncelleme ve bakımı şeklinde sıralayabiliriz.
Bilgisayar işletmeninin görevleri sektör ve kurum politikaları doğrultusunda farklılık gösterir. Bilgisayar işletmeninin çalışma ortamı genellikle kamu kuruluşlarıdır. İşletmenler;
- Bakanlıklarda,
- Hastanelerde,
- Üniversitelerde,
- Belediyelerde çalışırlar.
Özel sektörde hemen her alanda bilgisayar işletmenine ihtiyaç vardır.
2025 Bilgisayar İşletmeni KPSS Atama Şartları
İçeriğimizin bu aşamasına kadar bilgisayar işletmeni unvanının gereklerinden bahsettik. Gelelim bilgisayar işletmeni kadrosuna atanma şartlarına. KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) tercih kılavuzunda bilgisayar işletmeni kadrosu için belirtilen nitelik kodlarını açıklayalım. Böylece şartlar daha iyi anlaşılacaktır.
Lisans mezunları için KPSS tercih kılavuzunda bilgisayar işletmeni kadrosu için aranan nitelikler şunlardır:
- 6225: MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası sahibi olmak
- 4459: Muhasebe, Muhasebe ve Finansal Yönetimi ya da Muhasebe Bilgi Sistemleri lisans programlarının en az birinden mezun olmuş olmak.
- 4524: İstatistik ve bilgisayar bilimleri lisans programından mezun olmak.
- 4117: Tarih lisans programından mezun olmak.
- 4503: Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans programlarının en az birinden mezun olmuş olmak.
- 4437: İşletme Bilgi Yönetimi lisans programından mezun olmak.
- 4529: Bilgisayar, Bilgisayar Bilimi, Bilgisayar Bilimleri lisans programlarının en az birinden mezun olmak.
- 4502: İnsan Kaynakları Yönetimi veya İnsan Kaynakları lisans programından mezun olmak.
- 4421: Ekonomi, İktisat, İş İdaresi ve İktisat, Ekonomi ve İdari Bilimler, Ekonomi-Yönetim Bilimleri, Ekonomi Politik ve Toplum Felsefesi lisans programlarının en az birinden mezun olmak.
- 4099: Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Arşivcilik, Kütüphanecilik, Kütüphanecilik ve Bilgi Çalışmaları lisans programlarının en az birinden mezun olmak.
- 4271: Medya ve İletişim veya Medya ve İletişim Sistemleri lisans programlarının en az birinden mezun olmak.
- 4453: Muhasebe, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi lisans programlarının en az birinden mezun olmak.
- 4431: İşletme, İşletmecilik, İş İdaresi, İş İdaresi ve İktisat, Muhasebe-Finansman, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Pazarlama, Yönetim ve Organizasyon lisans programlarının en az birinden mezun olmak.
Ön lisans mezunları için KPSS tercih kılavuzunda bilgisayar işletmeni kadrosu için aranan nitelikler şunlardır:
- 3173: Muhasebe, Bilgisayar Destekli Muhasebe, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ön lisans programlarının birinden mezun olmak.
- 3181: Maliye ön lisans programından mezun olmak.
- 3238: Tasarım ve Basım-Yayımcılık ön lisans programından mezun olmak
- 3395: Radyo ve Televizyon Tekniği, Radyo Televizyon Tekniği, Radyo ve Televizyon Teknolojisi, Radyo TV Yayıncılığı, Radyo ve Televizyon Yayıncılığı ön lisans programlarının birinden mezun olmak.
- 3174: İşletme-Muhasebe veya İşletme ön lisans programından mezun olmak.
- 3179: Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Sekreterlik, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı ön lisans programlarının birinden mezun olmak
- 3247: Bilgi Güvenliği Teknolojisi ön lisans programından mezun olmak.
- 3248: Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar Donanımı, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Bilgisayar Teknolojileri ve Yönetimi, Bilgisayar Teknolojisi, Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri, Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri ön lisans programlarının birinden mezun olmak
- 3249: Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Programcılığı (İnternet), Bilgisayar Programlama, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Web Teknolojileri ve Programlama ön lisans programlarının birinden mezun olmak.
- 3001: Meslek yüksekokullarının herhangi bir ön lisans programından mezun olmak.
- 3002: Adalet Meslek Eğitimi ön lisans programından mezun olmak
- 3163: Genel İşletme, İşletme, İşletmecilik, İş İdaresi, Ticaret ve Yönetim, Endüstriyel Yönetim, Orta Kademe Yöneticilik, Orta Kademe Yöneticiliği, Tarımsal İşletmecilik, Girişimcilik ve Proje Yönetim Asistanlığı, İşletme Organizasyonu ve Çiftlik Yönetimi, Tarım İşletmeciliği programlarının birinden mezun olmak.
Her açılan bilgisayar işletmeni için sıralamış olduğumuz tüm nitelik kodlarına uygun olunması beklenmez. Lise mezunu olup bilgisayar işletmeni olmak isteyenlerin lise mezuniyet belgesine ve MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olması zorunludur.
2024/1 lisans bilgisayar işletmeni atamalarında en düşük puan 70,84214 ve en yüksek puan 87,71222 olmuştur. Aynı dönemde ön lisans bilgisayar işletmeni atamalarında en küçük puan 76,18683, en yüksek puan ise 88,95096 olarak kalmıştır. Bilgisayar işletmeni atama puanları yüksektir. Gereklilikler ise farklılık gösterir.
Bilgisayar İşletmeni Kadrosu Hakkında SSS
Bilgisayar İşletmeni Olarak Atanmak İçin Ne Gerekli?
Bilgisayar işletmeni olarak atanmak için öncelikle KPSS puanına sahip olmak gerekli. MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikanız varsa siz de kamu kurum ve kuruluşlarına bilgisayar işletmeni unvanıyla atanabilirsiniz. En temel koşul ise bilgisayarı iyi seviyede kullanabilmektir.
KPSS Bilgisayar İşletmeni Kimler Tercih Edebilir?
KPSS puanına sahip olan kişiler bilgisayar işletmeni kadrosunu tercih edebilir. Atanmak için ise puana sahip olmak da yeterli değildir. Diploma/mezuniyet belgesi veya sertifika gereklidir.
Bilgisayar İşletmeni Sertifikası İle Memur Olunur Mu?
Bilgisayar işletmeni sertifikası ile memur olunur. Sertifika kamu atamalarında geçerlidir. Ancak üniversite değil, MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası ile atama gerçekleşebilir.
Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası İle Hangi İşlere Girilir?
Bilgisayar işletmenliği sertifikası devlet kurumlarında çalışmak açısından avantaj sağlar. Sertifikası olanlar; ofis destek ve sekreterlik pozisyonlarında, veri girişi ve idari işlerde, müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi biriminde, muhasebe ve finans işlerinde, dijital pazarlama ve e-ticaret işlerinde çalışma avantajı yakalayabilirler. Birçok farklı sektörde bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyulur.
Devlette Bilgisayar İşletmeni Nasıl Olunur?
Devlette bilgisayar işletmeni KPSS puanı ile atanarak olunur. Atanmak için bilgisayar ile ilgili bölümlerden mezun olmak veya sertifikaya sahip olmak gereklidir. Bilgisayar işletmenliği sertifikası MEB onaylı olmalıdır.
Sonuç olarak;
Bilgisayar işletmeni kadrosuna atanma şartlarını merak eden kursiyerlerimiz ve okuyucularımız için konuyu mercek altına aldık. Siz de kamuda bilgisayar işletmeni olarak atanmak istiyorsanız bilgisayar işletmenliği kursuna katılarak sertifikanızı almalısınız. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.