İş hayatına doğru zamanda doğru adımı atmak için iyi bir CV hazırlamalı, bu CV’de bildiğiniz bilgisayar programlarına mutlaka yer vermelisiniz. Nitekim bilgisayar programlarının CV’de bulunması meslek hayatına hazır olduğunuzu gösterir. CV’de olması gereken bilgisayar programları Word, Excel ile sınırlı değildir. Detaylar için yazımızın devamını okumanızı öneririz.
İşletmelerde üretilen mal veya hizmetin türü, niteliği ne olursa olsun en stratejik öneme sahip olan kaynak insan kaynağıdır. İnsan kaynağının işletmeye değer kazandıracak yetkinliklere sahip olması beklenir. Teknolojinin şekillendirdiği iş dünyasında en önemli yetkilik bilgisayar programlarını kullanma becerisine sahip olmaktır. Hangi bilgisayar programını bilmek gerektiği elbette sektör, çalışma alanı ve mesleki unvan doğrultusunda farklılık gösterir.
Google uygulamaları Google hesabıyla erişim sağlayabileceğiniz uygulamalardır. Bu uygulamalar kolay iş birliği, güvenlik ve yedekleme, mobil uyumluluk gibi avantajlar sağlar. Google’ın hem ücretli hem ücretsiz uygulamaları vardır. Google’ın ücretsiz olup en çok kullanılan uygulaması Gmail’dir. Profesyonel Google uygulamalarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:
Ücret Durumu |
Uygulama Adı |
Ücretli |
G Suite |
Ücretli |
Google Drive |
Ücretli |
Google Fotoğraflar |
Ücretsiz |
Gmail |
Ücretsiz |
Google Chrome |
Ücretsiz |
Google Dokümanlar ve Google E-Tablolar |
Ücretsiz |
Google Formlar |
Ücretsiz |
Google Haritalar |
Ücretsiz |
Google Keep |
Ücretsiz |
Google Takvim |
Muhasebe dijital dönüşümün en çok uygulandığı alanların başında gelir. İşletmelerde kullanılan muhasebe otomasyonları, ihtiyaçları karşılar ve iş yükünü hafifletir. Muhasebe programları;
Muhasebede en çok kullanılan programlar mikro Yazılım, luca net, zirve mikrogrup, PARAŞÜT, LOGO TİGER 3 ve LOGO GO3 programlarıdır. Uzaktan Eğitim’de bilgisayarlı muhasebe kursuna katılarak en çok kullanılan 6 muhasebe programını öğrenebilirsiniz.
Tasarım matbaa ve sosyal medya alanlarında çalışıyor veya çalışmayı planlıyorsanız istihdam önceliği kazanmak bakımından tasarım uygulamaları bilmeniz gerekir. Elbette tüm tasarım uygulamalarını bilemeyebilirsiniz. En çok kullanılan tasarım programları; Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Canva, Adobe Premiere, 3D Studio Max ve Coreldraw programıdır.
Mühendislerin üniversite eğitiminde öğrendiği bilgilere ek olarak birtakım uygulamaları kullanabiliyor olması gerekir. Mühendislik söz konusu olduğuna akla ilk gelen uygulama AutoCAD programıdır. AutoCAD’ın yanı sıra 3DS Max, Solidworks, Catia, Blender, Matlab gibi programları bilmek de avantaj sağlar. Uzaktan Eğitim’de canlı derslerle desteklenen online AutoCAD kursuna alacağınız sertifikayla iş dünyasında maaş artışı, terfi gibi önemli avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Yazılımcıların veya bilişim alanında kariyer planlayan kişilerin programlama dilleri konusunda kendini geliştirmesi gerekir. Bir yazılım geliştirme uzmanı, yazılım/bilgisayar mühendisi veya bilgisayar programcısı ne kadar programlama dili bilirse o kadar deneyim kazanma fırsatı yakalar. Bilişim sektöründe kariyer planlayan kişiler şu programlama dillerini öğrenmeli ve CV’de belirtmelidir:
Uzaktan Eğitim’de sıfırdan ileri seviyeye Python eğitimine katılarak bilişim departmanının en çok tercih ettiği programlama dili olan Python dilini öğrenebilir, bilginizi sertifika ile belgeleyebilirsiniz.
İnsan kaynakları alanında yalnızca iş gücü seçme ve yerleştirme işleri olduğu şeklinde yaygın kanı vardır. Oysa insan kaynakları yönetimi çok geniş kapsamlı bir alandır. Bu alanda kullanılan programları;
İnsan kaynaklarında;
İnsan kaynakları alanında Microsoft Office programlarını iyi bilmek de önemlidir. Uzaktan Eğitim’de insan kaynakları eğitimine katılarak alacağınız MEB onaylı insan kaynakları sertifikası sayesinde işletmelerin insan kaynakları departmanında, istihdam büroları ve danışmanlık merkezlerinde çalışabilirsiniz.
Bilgisayar Becerilerine CV’de Ne Yazılır?
Kariyer danışmanlık sitelerinde yayımlanan iş ilanlarında sektör veya meslek olursa olsun aranan nitelikler bölümünde şu şart mutlaka belirtilir: “Temel bilgisayar kullanım becerisine sahip.” Bu nedenle bilgisayar programı biliyor olmak istihdamda öncelik kazanmak bakımından önem taşır. Bilgisayar becerisine Word, Excel bilgisini mutlaka yazmak gerekir.
Temel Bilgisayar Programları Nelerdir?
Temel bilgisayar programları Microsoft'un geliştirdiği Office yazılım paketindeki programlardır. Özellikle de Word ve Excel bilgisi kritik önem taşır. Tasarım ve eğitim alanında PowerPoint bilmek fayda sağlar. Gmail, Google Meet, Google Drive gibi Google programları da temel bilgisayar programları sayılır.
Hangi Bilgisayar Programlarını Bilmeli?
Hangi bilgisayar programlarını bilmek gerektiği sektörün ve mesleğin gerekliliklerine göre değişir. Bununla birlikte genel olarak Microsoft Office programlarını bilmek gerekir. Hemen her pozisyonda Excel, Word, Powerpoint, Access, Outlook, OneNote programlarından en az birini bilmek gerekir.
En İyi Office Programı Hangisi?
En iyi bilinen bilgisayar programları Microsoft'un geliştirdiği Office yazılım paketindeki programlardır. Kelime işlem programında en iyisi Word, elektronik tablolar ve hesaplamalar için en iyi program Excel, sunum yazılımı için en iyi program PowerPoint'tir. Profesyonel e-posta için Outlook en iyisidir.
Büro Personeli Hangi Programları Kullanılır?
Büro personelinin en temel görevi evrak ve dokümanları kaydetmek ve dosyalamaktır. Bu nedenle bir büro personeli Word ve Excel programlarını mutlaka bilmelidir. Sektörün gerektirdiği diğer programları bilmek de faydalı olur.
Sonuç olarak;
İş hayatına adım atmak üzere CV hazırlamak üzere olan kursiyerlerimiz ve diğer okuyucularımız için CV’de olması gereken bilgisayar programları hakkında yazdık. Sektör ve mesleki unvanın gereklilikleri ne olursa olsun Microsoft'un geliştirdiği Office yazılım paketindeki tüm programları öğrenmenizi öneririz. Şu yazımız da size yol gösterici olacaktır: İş Hayatında En Çok İşe Yarayan Sertifikalar .
İndirimli