0

BİZİ TAKİP EDİN

Eczane Yardımcısı Ne İş Yapar? Eczacı Kalfasının Görevleri

Medikal sektörde iş alanları geniş yelpazeye sahiptir. Eczane yardımcılarının iş olanakları da fazladır. Bir eczane yardımcısı yalnızca eczanede değil, ilaç depolarında ve ilaç üreten şirketlerde de çalışabilir. Peki, eczane yardımcısı ne iş yapar? Eczane yardımcısının görevleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen ilaçların hazırlanmasıdır. Oysa eczacı kalfası olarak da adlandırılan yardımcıların görevleri bununla sınırlı değildir. Yazımızın devamında detayları bulabilirsiniz.

Eczane Yardımcı Personeli Ne İş Yapar?

Eczane yardımcısının görevleri konusundaki detaylara değinmeden önce eczane yardımcısı olma şartları ve yardımcı eczacı ile eczane yardımcılığı arasındaki farka açıklık getirmeliyiz. Sağlık sektöründeki tüm mesleklerde geçerli olduğu eczane yardımcılığında da mesleki ve teknik eğitim almış olmak gerekir. Ayrıca kişisel özelliklerin mesleği icra etmek için uygun olması beklenir.

Eczane yardımcısı olmak için öncelikli yol 2 yıllık eczane hizmetleri bölümünden mezun olmaktır. Bölümde farmakoloji, ilaç şekilleri ve teknolojisi, ilk yardım, toksikoloji gibi dersler okutulur. Böylece kursiyerlerin eczane ve ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu donanımı kazanması sağlanır.

Diğer eğitim kaynağı sertifika programlarıdır. Eczane yardımcılığı kursu veya eczacı kalfası kursu olarak da adlandırılan programlar da eczane hizmetleri ön lisans programında olduğu gibi;

  • Sağlık terminolojisine,
  • Eczane hizmetlerine,
  • İlaç bilgisine hâkim olmayı sağlar.

Eczane hizmetleri ön lisans programının avantajı kamu sektöründe çalışmaya olanak tanımasıyken; eczane yardımcılığı kursunun avantajı kısa sürede sertifika alarak işe girmeye olanak tanımasıdır. Eczane yardımcısı nasıl olunur başlıklı blog içeriğimizi okuyarak eczane yardımcısı/eczacı kalfası unvanına nasıl sahip olabileceğiniz hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.

Eczane yardımcı personeli ne iş yapar sorusunu yanıtlamadan önce bir konuya daha açıklık getirmeliyiz. Yardımcı eczacı uygulaması nedeniyle eczane yardımcılarının eczacılık fakültesi mezununun görevlerini yaptığı düşünülür. Oysa yardımcı eczacının amacı Yardımcı Eczacı Yerleştirmesi ve Çalıştırılmasına Dair Usûl ve Esaslar’da şöyle belirtilmiştir: “ 2013 ve daha sonraki yıllarda eczacılık fakültesinde okumaya hak kazanmış olup mezun olduktan sonra serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak için en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde veya hastane eczanelerinde çalışacak yardımcı eczacılar ile ilgili iş ve işlemlere ilişkin usûl ve esasların belirlenmesidir.”

Eczane yardımcı personeli teknisyen olarak da ifade edilebilir; fakat bu ifade Eczane Hizmetleri bölümünden mezun olmayanlar için pek de doğru değildir. Teknisyenler reçeteler üzerinde imza yetkisine sahiptir ve daha çok ilaçları dozajlamak, paketlemek ve etiketlemek gibi işleri yapar. Eczane yardımcısı/ eczane asistanı/eczacı kalfası ise idari işlerde daha çok sorumluluk sahibidir.

Eczanede Çalışan Yardımcı Personelin Görev Yetki ve Sorumlulukları

Eczacı kalfası olarak da bilinen yardımcı eleman eczacının adeta sağ koludur. Eczacılık hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanmasında eczane yardımcılarının rolü büyüktür. Sağlık sisteminin önemli bir parçası haline gelen eczane yardımcıları, etik, kurallar ve yasal düzenlemeler çerçevesinde görev ve sorumluluklarını yerine getirir. Eczacının görevleri şöyledir:

  • Eczanede sunulan reçeteli ve reçetesiz ilaçları, kozmetik ürünleri ve tıbbi malzemeleri temin etmek, saklamak ve sunmak,
  • Eczanede satışa sunulan tüm ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol etmek,
  • Stok kaydı yapmak ve eksiklikleri tespit etmek,
  • İlaçları prosedüre uygun biçimde muhafaza etmek,
  • Alet ve cihazların verimli çalışmasını sağlamak, gerektiğinde basit bakım ve onarımı yapmak,
  • İlaçların ve tıbbi ürünlerin faturalandırmasını yapmak,
  • Raflar, tezgâh ve ilaç hazırlama alanlarının temiz olmasını sağlamak,
  • Sağlık konusunda eczacıya danışmak suretiyle öneriler vermek,
  • Eczacının verdiği diğer görevleri yapmak.

Eczane yardımcıları bu görev ve sorumlulukları yerine getirirken ilaçların etkileri, ilaç uygulama şekilleri, reçetelerde kullanılan kısaltmalar ve semboller gibi konularda bilgili olmalıdır.

Eczane Yardımcılığı İş İmkanları

Yazımızın bu aşamasına kadar eczane yardımcısı ne iş yapar sorusunu yanıtladık. Gelelim eczane yardımcılığındaki iş fırsatlarına. Eczane yardımcılarının öncelikli istihdam alanı serbest çalışan eczanelerdir. Diğer çalışma alanları ise ilaç ve sağlık ürünleri dağıtım kanalları, ilaç fabrikaları dır. 2 yıllık bölüm mezunu olmayanlar, yani eczane yardımcılığı sertifikası alanlar genellikle eczanelerde yardımcı asistan olarak çalışır. Eczane yardımcılığı iş ilanları yayınlanma sıklığı meslekte iş bulma ihtimalini ortaya koymakta.

Eczane yardımcısının görevlerini iş ilanı yayımlayan çeşitli sağlık kuruluşlarının ilanda belirtiği kriterlere göre şöyle harmanladık:

  • İlaç güvenliğini sağlamak,
  • Eczane stoklarını düzenlemek ve takip etmek,
  • Eczane içi düzeni sağlamak,
  • Müşterilere ilaçlar hakkında bilgi vermek,
  • Reçeteli ilaçları hazırlamak ve kontrol etmek.

Eczane yardımcısında bulunması gereken özellikler ise iş ilanlarında şöyle belirtilmiştir:

  • İnsan ilişkileri kuvvetli,
  • İletişim becerisi yüksek,
  • Ekip çalışmasına yatkın,
  • Kişisel bakım ve hijyene özen gösteren,
  • Hızlı hareket edebilen,
  • Dikkatli ve sorumluluk sahibi.

Eczane yardımcılarının hastane deneyimli olmaları, tıbbi terminoloji bilmeleri, vardiyalı ve gece çalışabilmeleri de önemlidir. Genellikle MS Office programlarını bilmek eczane yardımcılığında yeterli değildir. Eczacı kalfalarının MEDULA ve SUT programlarınıkullanabiliyor olmaları beklenir.

Eczane Yardımcısı Görevleri Hakkında SSS

Eczane Yardımcısı Ne Kadar Maaş Alır?

Eczane yardımcısı maaşları eczacının inisiyatifine göre farklılık gösterebilir. Genellikle başlangıç maaşı asgari ücrettir. Kariyer.net verilerine göre aylık ortalama maaş 31 bin civarındadır.

Eczane Yardımcılığı Sertifikası İle İşe Girilir Mi?

Eczane yardımcılığı sertifikası ile eczanelerde işe girilir. Sertifikanın işe girmek için kullanılabilmesi için sertifikanın MEB veya üniversite onaylı olup e-Devlet üzerinde sorgulanabilir nitelikte olması gerekir. Eczane yardımcılığı sertifikasına sahip olanlar sağlık sektöründe farklı pozisyonlarda çalışmak için de fırsat yakalayabilir.

Eczane Yardımcılığı Kaç Saat Çalışır?

Eczane yardımcılığı tam zamanlı çalışır. Çalışma saatleri eczanenin yoğunluğuna ve yardımcının deneyimine göre değişir. Bölgedeki eczane çalışma saatleri eczacı odası tarafından belirlenir. 2024 eczane açılış kapanış saatleri şöyledir: Hafta içi 09.00-19.00 şeklindedir.

Eczane Elemanı Ne İş Yapar?

Eczane elemanı, eczane yönetimi konusunda eczacıya yardımcı olur. Eczanede ara eleman olarak çalışan biri reçeteleri belirtilen şekilde hazırlamakla sorumludur. Eczane yardımcısının ilaç stok kontrolü yapmak, ilaç raflarını düzenlemek, fatura bilgilerini hazırlamak gibi görevleri vardır.

Eczacı Kalfası Yaş Sınırı Var Mı?

Eczacı kalfası yaş sınırı vardır. 4857 Sayılı İş Kanunu 71.Madde'sine göre “on beş yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaktır.” İstanbul Eczacılar Odasına göre eczacı kalfası olarak çalışmak üzere eczane yardımcılığı kursu kapsamında eğitim alacak kişiler 18-35 yaş arasında olmalıdır.

Sonuç olarak;

Eczane yardımcısı ne iş yapar merak edenler için eczane yardımcısının görevleri hakkında yazdık. Böylece eczanede çalışmak için bilinmesi gerekenler konusuna açıklık getirmiş olduk. Eczane yardımcısının görevinin eczacıya yardım etmek olduğunun altını çizerek yazımızı sonlandırıyoruz. Eczane yardımcılığı kursu eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli