0

BİZİ TAKİP EDİN

Eğitim Danışmanı Ne İş Yapar? Maaşlar ve İş Fırsatları

Eğitime verilen önem kişinin hayat standardı üzerinde önemli ölçüde belirleyicidir. Alınan eğitimin kalitesi de aynı sebeple önem taşır. Bu nedenle sınava hazırlık eğitimleri, kişisel gelişim eğitimleri veya mesleki eğitim almak isteyenler ince eleyip sık dokur. Eğitimin süresinden eğitmenin tecrübesine birçok detaya dikkat edilir. Tam da bu aşamada eğitim danışmanları devreye girer. Kariyer planınızı eğitim danışmanlığı üzerine yapmak istiyorsanız doğru sayfadasınız. İçeriğimizin devamında eğitim danışmanı ne iş yapar sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

Eğitim Danışmanlığı Nedir?

Eğitim sektörü ülkeye katma değer katan kritik öneme sahip bir sektördür. Eğitim danışmanı sektör profesyonellerinden biridir. Eğitim danışmanının öncelikli istihdam alanı özel kurs merkezleridir. Diğer çalışma alanları ise şöyledir:

  • Özel okullar,
  • Danışmanlık firmaları,
  • Kariyer merkezleri.

Eğitim danışmanlığı genellikle öğrenci koçluğu ile karıştırılır. Oysa iki meslek birbirinden farklıdır. Öğrenci koçu ile eğitim danışmanı arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Öğrenci koçları öğrencinin gelecek odaklı düşünüp ona göre iş planı yaparken; eğitim danışmanları mevcut durumu değerlendirerek var olan sorunları düzeltmeye odaklanır.
  • Eğitim koçları öğrencilerin potansiyelini fark etmesi için yardımcı olurken; eğitim danışmanı kişisel gelişimden ziyade sorun çözme ve satış yapma odaklıdır.

Eğitim danışmanlığı esasında çağrı merkezi temsilciliği olarak da ifade edilebilir. Nitekim iş tanımının konusu satıştır. Dolayısıyla eğitim danışmanlarının satış temsilcileri ile aynı özelliklere sahip olması önemlidir. Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Etkili iletişim kurabilme,
  • Empati yapabilme,
  • Kriz ve stresle başa çıkabilme,
  • Zamanı iyi yönetebilme,
  • Sorumluluk sahibi ve disiplinli olma,
  • Takım çalışmasına yatkınlık,
  • Esnek ve uyumlu olma.

Eğitim danışmanı olmak için hangi eğitim kademesinden ve bölümden mezun olunduğu önemli değildir. Bununla birlikte eğitim danışmanı istihdamda Halkla İlişkiler ve Pazarlama bölümünden mezun olanlara öncelik tanınır.

Eğitim Danışmanı Ne Yapar?

İçeriğimizin bu aşamasına kadar eğitim danışmanı ne demek detaylandırdık. Gelelim asıl konuya: Eğitim danışmanı iş tanımı. Eğitim danışmanının görevleri genel olarak şöyledir:

  • Eğitim kurumuna gelen öğrencilerin kariyer planlarının nasıl olduğunu tespit ederek ihtiyaçlarına göre eğitim programı belirlemek,
  • Öğrencileri eğitim satın almaya ikna etmek,
  • Satış hedefine göre iş planlaması yapmak,
  • Müşteri portföyü oluşturmak,
  • Kaydı tamamlanan öğrencilerin sorunlarına çözüm önerileri getirmek,
  • Kurumda çalışan diğer ekipler ile entegre bir şekilde çalışır,
  • Öğretim programını düzenlemek,
  • Öğrenci ve velileri kurumda karşılayarak olumlu izlenim oluşturmak,
  • Yapılan işleri raporlamak.

Kariyer danışmanlık sitelerinde yayımlanan eğitim danışmanı iş ilanlarında genel olarak aranan nitelikler ve iş tanımı şu şekilde yapılmıştır:

Eğitim Danışmanında Aranan Nitelikler

Eğitim Danışmanı İş Tanımı

Liderlik ve takım yönetimi becerisine sahip olmak

Eğitim satışı yapmak (yüz yüze veya telefonda)

Eğitim teknolojileri konusunda bilgi sahibi olmak

Satış öncesi ve sonrası bilgilendirme yapmak

Bilgisayar ve diğer dijital araçları kullanma becerisine sahip olmak

Mail, ön başvuru ve telefon datalarını takip etmek

İletişim becerilerine sahip olmak

Eğitim materyallerini ve kaynakları yönetmek

Empati yapabilmek

 

Analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerine sahip olmak

 

Düzgün diksiyona sahip olmak

 

Sorumluluk sahibi olmak

 

İkna yeteneğine sahip olmak

 

Zaman yönetimi yapabilmek

 

Eğitim materyallerini ve kaynaklarını yönetmek

 

Eğitim Danışmanı Olmanın Avantajları ve Zorlukları

Eğitim danışmanı olmak için üniversite eğitimi almak zorunlu değildir. Lise mezunu olmak da yeterlidir. Bu durum eğitim danışmanı olarak iş bulmayı kolaylaştırır. Eğitim kurumlarının yaygınlığı eğitim danışmanlarının hızlı şekilde iş bulabileceğinin göstergesidir. Mesleğin bir diğer avantajı tecrübeli eğitim danışmanlarının eğitim yöneticisi ünvanıyla çalışma fırsatı bulabilmesidir.

Bununla birlikte eğitim danışmanlarının iş tanımı geniş kapsamlıdır. Eğitim danışmanı adeta yol haritası çizer. Dolayısıyla satışı yapılan eğitimler hakkındaki tüm detayları bilmek gerekir. Eğitim danışmanlarının belirli bir satış rakamına ulaşmasının şart oluşu mesleğin dezavantajlarından biridir. Meslek kamu sektöründe çalışmak isteyenler için cezbedici değildir. Nitekim kamu sektöründe eğitim danışmanı şeklinde kadro ve pozisyon yoktur.

Eğitim Danışmanının Görevleri Hakkında SSS

Eğitim Danışmanı Nasıl Olunur?

Eğitim danışmanı olmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Kariyer danışmanlık sitelerinde yayımlanan eğitim danışmanı iş ilanlarına başvuru yapan kişiler eğitim danışmanı olma fırsatı bulabilir. Eğitim danışmanı olmak için meslekle uyumlu niteliklere sahip olmak da önem taşır.

Eğitim Danışmanlığı Zor Mu?

Mesleklerin zorluk derecesi kişisel olarak değişir. Bununla birlikte eğitim danışmanlığının odak noktasında satış olduğu için zor olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Önemli olan bireyin satış teknikleri konusunda kendini geliştirmesidir.

Kimler Eğitim Danışmanı Olabilir?

Eğitim danışmanı olma şartları kurumlara göre farklılık gösterir. Genellikle en az lise mezunları eğitim danışmanı olabilir. Eğitim danışmanı olmak isteyen kişilerin etkili iletişim becerilerine sahip olması ve satış tekniklerini bilmesi de önem taşır.

Eğitim Danışmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Eğitim danışmanı maaşları şirkete göre değişkenlik gösterir. Eğitim danışmanlığında prim bazlı maaş sistemi uygulanır. Bu nedenle eğitim danışmanı maaşı bireysel olarak da farklılık gösterir.

Eğitim Danışmanlığında Neler Yapılır?

Eğitim danışmanlığında hem eğitim satışı hem de satın alma sonrası hizmet verilmesi söz konusudur. İş tanımı kurumlara göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak odak noktada satış vardır. Bir eğitim danışmanı, öğrencinin/kursiyerin kuruma kaydından belgesini almasına kadar olan tüm süreçlere vâkıf olmalıdır.

Sonuç olarak;

Eğitim danışmanlığı son zamanlarda merak edilen mesleklerden biridir. Buna dayanarak eğitim danışmanı ne iş yapar konusuna açıklık getirdik. İletişim ve satış tekniklerinde iyiyseniz siz de eğitim danışmanı olabilirsiniz. Eğitim danışmanı olmak istiyorsanız etkili satış teknikleri eğitimine katılmanızı ve mutlaka bilgisayar işletmenliği sertifikası almanızı öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli