0

BİZİ TAKİP EDİN

Emlak Danışmanlığı Nedir? Mesleği Tanıyalım

Emlakçılık, son yılların en çok araştırılan iş alanlarından biri. Bir meslek olarak emlak danışmanlığı ise müşteri odaklı ilerleyen bir danışmanlık hizmeti içerir. Alım, satım ve kiralama işleri için müşteri ile sürekli iletişim hâlindedir. Emlak danışmanı, danışmanlık hizmetini en iyi şekilde sürdürmek için para ve konut piyasasını takip eder. Peki geniş bir açıyla emlak danışmanlığı nedir, emlak danışmanı ne iş yaparak mesleğini yerine getirir? Gelin, içeriğimizde bu konuya değinelim.

Emlak Danışmanlığı Mesleği Nedir?

Emlakçılık işi; konutların alım, satım ve kiralama işlerinin genel koordinasyonu ile ilgilidir. Danışman ise koordinasyon süreçlerinde müşteri ile yakından iletişim içindedir. Bir yandan da emlakçılık sektörünün genel görünümüne hakim olarak finans piyasasını analiz eder. Emlak danışmanını önemli hâle getiren de danışmanlık hizmetini içermesidir.

Emlak danışmanı, müşteriler lehine bir gayrimenkul süreci başlatır. Tüm süreç boyunca da müşterinin beklentilerine ve hassasiyetlerine cevap vererek gerekli işlemleri yerine getirir. Emlak veya gayrimenkul danışmanlığında, tıpkı diğer danışmanlık türlerinde olduğu gibi güvene dayalı ilişki yaygındır. Yani müşterilerin emlak danışmanı ile çalışma süreçlerini sekteye uğrayacak güven kırıcı uygulamalar, emlak danışmanlığının mesleki etiğine uygun değildir.

Örneğin, müşterinin beklentilerini göz ardı ederek yapılan satış sözleşmesi, müşterinin danışmana yönelik güvenini sonlandıracaktır. Bu aşamada nasılsa satış gerçekleşti diye düşünmemelisiniz. Emlak sektörü kesinlikle güven odaklı ilerler ve danışmanın hataları da sektörde hızlıca yayılır. Ayrıca bizzat müşterinin kendisi de şikayette bulunarak ya da ağızdan ağıza iletişim yoluyla emlak danışmanının itibarını düşürebilir.

Emlak danışmanının sektöre yeni girdiğinde hata yapması doğaldır. Fakat deneyim kazandıkça müşteri odaklı emlakçılık anlayışına bağlı kalması gerektiğini de bilir. Başarılı ve güven veren bir gayrimenkul danışmanı olarak da sektöre adını kazandırır.

Emlak danışmanı, sektördeki deneyimlere ek olarak mesleki bilgi açısından da eğitime açıktır. Ülkemizdeki son yasal düzenlemeye göre emlak danışmanı olmak için ön lisans ya da lisans mezunu olma zorunluluğu bulunmuyor. Hatta emlak danışmanlığı, ilkokul mezunlarına da açık bir meslek. Fakat yalnızca bu şarta güvenerek mesleğe adım atmamanız gerekir.

Sektörde kalıcı olmak isteyen bir emlak danışmanı, mesleki eğitimlerine de yatırım yapar. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde emlak danışmanının kendini hangi konularda geliştirmesi gerektiğine değineceğiz. Şimdi gelin emlak danışmanından beklenen görevlere bir bakalım.

Emlak Danışmanının Görevleri Nelerdir?

Emlak danışmanının temel görevi, gerekli olan prosedür ve işlemleri yerine getirerek müşteriye uygun mülkü tahsis etmektir. Emlak danışmanının görevleri arasında portföy oluşturmak ve müşteri odaklı alım, satım, kiralama işlemlerinde gerekli bilgilendirmeleri yapmak vardır.

Satış odaklı tüm işlerde, müşteri memnuniyetine uygun bir strateji ve planlama düşünülür. Gayrimenkul danışmanlığı da tüm satış işlemleri ve prosedürlerinde müşteri yönetimini etkinleştirir. Ayrıca en önemli görevlerinden biri de sektörün güncelliğini takip ederek müşteriyi doğru yönlendirmektir.

Emlak danışmanı, sektörde yer almak için portföy hazırlar. Gayrimenkul işlerinde portföy; kiralık ya da satılık gayrimenkulleri ve emlak bilgilerini kapsar. İşe yeni başlayan bir gayrimenkul danışmanının da spesifik bir bölgede portföy toplaması daha yararlı olacaktır. Ayrıca bu bölgeyi daha iyi tanıyarak daha fazla kazanç elde etme yolunu da takip edebilir. Kısacası emlak danışmanı, müşteriye ulaşmak için ilk önce portföyünü eksiksiz bir şekilde hazırlar ve müşteriye ulaşmaya çabalar.

Genel olarak emlak danışmanının görevleri de şöyledir:

  • Kendi portföyünü oluşturarak müşteriler edinir.
  • Alıcı ile satıcı arasındaki iletişimi koordine ederek gerekli süreçlerde bilgilendirmelerde bulunur.
  • Yasal mevzuat kurallarına uygun olarak alım-satım ve kiralama işlemlerini, kontratlarını düzenler.
  • Satışı yapılacak gayrimenkul için gerekli süreci başlatır. Pazarlama ve satış faaliyetlerine başlar.
  • Satış ve alım sürecinde müşterilere gerekli bilgilendirmelerde bulunurken müşterinin istek ve beklentilerine uygun ürünü sunar.
  • Gayrimenkul alım-satım süreçlerinde müşteriye yol göstererek müşterinin kârına olacak bir çalışma hazırlar.
  • Gayrimenkul yatırımı ile ilgili sektördeki son gelişmeleri takip ederek müşterinin faydasını gözetir.

Emlak danışmanı, yukarıdaki tüm görevleri başarılı bir şekilde yerine getirmek için sektördeki bilgi akışını takip eder. Ayrıca para ve ekonomi analizi yaparak müşteri ile beraber kendi kârını da ortaya çıkarır. Müşteri edinme ve müşteri ilişkilerinin devamı için kendini öne çıkaracak pazarlama taktiklerini de uygular.

İşe yeni başlayan bir emlak danışmanı ise kendini dijital ve fiziki ortamlarda tanıtmak için reklamdan yararlanır. Sosyal medya, kişisel web sitesi hesapları ve sosyal çevre edinme, emlak danışmanının kendini tanıtması için yeterli olacaktır. Gayrimenkul alanındaki kariyer, deneyime ve müşteri kazanmaya bağlı olduğu için danışmanın da tüm süreçlerin farkında olarak ilerlemesi gerekir.

Emlak Danışmanı Olmak İçin Hangi Eğitimler Gereklidir?

Son düzenlemeyi esas alırsak emlak danışmanı olmak için yeterli görülen şartlardan birinin de ilkokul mezunu olmak olduğunu görürüz. Ancak ilkokul mezunu olmak ve zorunlu olan meslek yeterlilik belgesini almak, tek başına yeterli değildir. Mesleki gelişim ve sektörde ilerleme için kendinize ek yetkinlikler katmalısınız.

Örneğin; ekonomi, pazarlama, halkla ilişkiler, reklamcılık ve istatistik gibi bölümlerden mezun olmak, mesleki bilgi için önemli bir temel sağlar. Aynı zamanda, ekonomi-finans piyasasının dinamiklerini de kavramanıza önayak olur. Yani ön lisans ya da lisans mezunu olmanız şart olmasa da girişimcilik odaklı bir alanda kendinizi kanıtlamak için eğitim almanızı öneririz. Peki hangi alanlarda kendinizi geliştirmeniz gerekir?

Öncelikle müşteri yönetimi açısından konuyu ele alalım. Müşteriye ulaşmaktan tutun, onlarla sıkı ilişkiler kurmaya kadar tüm süreç için iletişim becerilerine ihtiyacınız olacak. Ayrıca kendinizi onların gözünde kanıtlamak için de pazarlama bilgisini edinmeniz gerekecek. Tüm gerekli yetkinlik ve becerileri içeren bir emlak danışmanlığı eğitimi alabilirsiniz. Başka bir yol olarak ise gelişmek istediğiniz konu özelinde sertifikalı programlara katılabilirsiniz.

Mesleği yerine getirmek için zorunlu görülen emlakçılık yetki belgesi için MYK tarafından belirlenen kurumlara başvurmanız gerekir. Yetki belgenizi almadan önce ya da aldıktan sonra finansal okuryazarlık seviyenizi de yükseltmelisiniz. Özellikle ekonomi veya finans ağırlıklı bir bölüm okumadıysanız bu yetkinliği planlamanızda ilk sıraya yerleştirmelisiniz.

Emlakçılık ve gayrimenkul danışmanlığı yükselen bir kariyer hedefi olarak görülse de para kazanma işi tamamen size bağlı. Girişimcilik odaklı bir meslek olan emlak danışmanlığı için muhakkak bilginize bilgi katarak ilerlemeniz gerekir. Buradaki bilgi, eğitim ile beraber müşterilerden edinilen deneyim ve sektördeki diğer çalışanlarla kurulan ilişkilerdir. Çünkü emlakçılık sektörü bir tarafıyla hep ekonomik duruma bağlı olacak ve doğru alım-satım yönlendirmeleri için de piyasaları takip etmeniz gerekecektir.

Tüm eğitimler dışında önemli bir koşul da sizin ekonomik birikiminizdir. Kendi işini kurmak isteyen bir emlak danışmanının, kendini sektörde göstermesi için paraya ihtiyacı olacaktır. Ancak üs düzey gayrimenkul şirket ve emlakçılık kurumlarında da işe başlama olanağı da gözden kaçmamalı. Tüm bu yollar ve süreçler için gayrimenkul sektörünü ciddi bir araştırmayla süzgeçten geçirmenizi ve sektördeki çalışanlarla iletişim ağınızı güçlendirmenizi öneririz.

Gayrimenkul sektörünün en girişimci mesleklerinden birini ele aldık. Eğer sektörde kendi yerinizi hazırlamak istiyorsanız yetki belgesine ek olarak kendinizi kanıtlayacak alan için yetkinlikleri edinmeyi de unutmayın.

Kategoriler

Popüler Bloglar

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80