0

BİZİ TAKİP EDİN

En Çok Kazandıran Freelance İşler

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte işin yapısı ve iş gücünün niteliği farklı bir yöne evrilmiş, freelance iş modeli yaygınlaşmıştır. Durum böyle olunca en çok kazandıran freelance işler de merak konusu olmuştur. Siz de freelance çalışma fikrine sıcak bakıyorsanız blog içeriğimizdeki önerilerimize kulak vermenizi öneririz.

Sevdiğiniz işi yaparsanız bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.

Freelance Yapılabilecek İşler

Freelancer kelimesi Türkçede serbest meslek erbabı olarak karşılık bulur. Özellikle pandemiden sonraki süreçte freelance çalışmak popülerliğini artırmıştır. “Yeni emek gücü” olarak ifade edilen freelance işler söz konusu olduğunda genellikle akla ilk gelen web sitesi tasarımıdır. Oysa birçok freelance meslek vardır. İşte, en çok kazandıran freelance işler 👇

Reklamcılık/Dijital Pazarlama

Dijital teknolojiler reklam sektörünü dönüştürmüş, geleneksel reklamcılık dijital pazarlamaya evrilmiştir. Bu noktada sosyal medya uzmanlığını da kapsayan dijital pazarlama uzmanlığı devreye girmiştir. Freelancer olarak çalışan bir dijital pazarlama uzmanı, danışmanlık hizmeti verdiği şirketlerin marka bilinirliklerini artırabilir ve satışlarının yükselmesini sağlayabilir. Freelancer dijital pazarlama uzmanının;

SEO, SEM gibi dijital pazarlama türlerine,

Meta Business Suite, Google ADS gibi reklam araçlarına vâkıf olması gerekir.

Dijital pazarlama uzmanının freelance olarak yapabileceği işler genel olarak şöyledir:

  • Web sitesinin SEO analizini yaparak iyileştirme yapılması için rapor sunmak ve önerilerde bulunmak,
  • Web sitesini takip etmek üzere siteyi Google Analytics ve Yandex metrica'ya eklemek,
  • Sosyal medya hesapları açmak veya mevcut hesapları iyileştirmek,
  • Sosyal medya ve ADS üzerinden reklam vermek,
  • Dönüşümü kontrol ederek reklamlar üzerindeki iyileştirmeleri yapmak.

Uzaktan Eğitim’den alacağınız dijital pazarlama eğitimi sayesinde üniversite onaylı sertifika alabilir, freelance işlere başvurabilirsiniz.

Metin Yazarlığı

Metin yazarlığı da aslında dijital pazarlama alanına dahil olan bir meslektir. Bir metin yazarı reklam metni, blog içeriği, e-ticaret kategori içeriği, haber metni ve basın bülteni gibi farklı türdeki metinleri yazabilir. Esasında metin yazarlığında başlangıç aşamasında çok düşük rakamlardan söz edilir. Ancak hem SEO odaklı hem satışa dönüşebilen metinler yazmakta rüştünü ispat eden bir metin yazarı freelance çalışarak yüksek kazanç elde edebilir.

Video Editörlüğü/Post Prodüksiyon

Video editörlüğü freelance yapılabilecek işler arasında en popüler işlerden biridir. Bir video editörünün videoları düzenleyerek maddi kazanç elde etmesi için; Adobe Premiere Pro, VSDC Video Editör, OpenShot gibi video editleme programları hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Yazılım geliştirme uzmanlığı

Yazılım geliştirme uzmanlığı da en çok kazandıran freelance işlerden biridir. Yazılımcılar, bildikleri programlama dilleri sayesinde farklı projeler üstlenebilir. En iyi freelancer siteleri üzerinde de daha çok yazılım alanına ilişkin ilanlar vardır. Yazılımcıların en çok üstlendikleri freelance projeler;

  • Wordpress kullanarak web sitesi yapmak,
  • Karmaşık SQL sorgularını hazırlamak,
  • Matlab programlama yapmak,
  • Veri setlerini algoritmaları uygulayarak görselleştirmek,
  • Python üzerinde scraping ve otomasyon yapmak,
  • SPSS veri analizi ve raporlama yapmak,
  • Arcgis ile haritalarınızı hazırlamak,
  • Discord sunucunuz için bot yapmak.

Grafik Tasarım

Freelance iş fikirleri arayışındaki kişilerin tasarım programı biliyorsa aklına gelen ilk seçenek grafik tasarımdır. Nitekim hemen her sektörde grafikere ihtiyaç duyulur. En iyi freelancer işler arasında bulunan grafik tasarımda, Adobe Photoshop ve Illustrator gibi tasarım programlarını kullanmak önem taşır. Freelancer çalışan bir grafik tasarımcının üstlenebildiği projeler şöyledir: Reklam / banner, broşür/katalog, sosyal medya postu, ambalaj, UI/UX tasarımı.

Aşçılık/ Pastacılık

En çok kazandıran freelance işlerin genellikle web sitesi üzerinde yapılan işler olduğu düşünülür. Aşçılık, butik pastacılık ve butik çikolata işi de freelance olarak yapılır. Freelance aşçılık yapanlar;

  • Tarif geliştirme,
  • Yemek programı/video dizisi oluşturma,
  • Restoran için mönü oluşturma,
  • Şirket için yemek planlama,
  • Tarif yazma/test etme ve tarif oluşturma/yeni yemekler yaratma,
  • Yemek fotoğrafçılığı yapma,
  • Diyet kısıtlamalarına göre mönü oluşturma gibi işleri yapabilir.

Freelance iş ilanlarında meslek ve sektör fark etmeksizin “taleplere hızlı dönüş yapabilen, iletişimi kuvvetli, sabırlı ve disiplinli” gibi nitelikler vardır.

Freelance Meslekler Hakkında SSS

Freelance Para Kazandırır Mı?

Freelance para kazandırır; fakat başlangıç aşamasında yüksek rakamlara çalışmak mümkün olmayabilir. Doğru freelance iş siteleri ile çalışmak ve kendini geliştirmek önem taşır. Freelance para kazanmak için kişisel portfolyonuzu oluşturmanızı ve sizi anlatan web sitesi hazırlamanızı öneririz.

Freelance İşe Nasıl Başlanır?

Freelance işe başlamak için öncelikle hangi sektörde uzmanlaşmak istediğinizi belirleyin. Alana uygun biçimde hedef kitlenizi belirleyip eğitim düzeyinize ve deneyiminize göre ücretinizi belirleyin. Ardından portfolyo ve web sitesi hazırlayın. Özgeçmişinizi güçlendirmek için bile olsa maddi karşılığı olmayan bir iş üstlenmeyin ve emeğinizi ücretsiz sunmayın.

Kimler Freelancer Olabilir?

İsteyen herkes freelancer olabilir.Önemli olan kişinin disiplinini koruyarak kendi başına çalışabilmesidir. Kişinin zaman yönetimi becerisine de sahip olması gerekir.

Freelance Çalışanlar Vergi Veriyor Mu?

Freelance çalışanlar gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Yıllık gelir beyannamesi aracılığıyla ödenen gelir vergisinin oranı kazanç miktarına göre değişir. Freelancer çalışanlar ciro sınırını aşmaları durumunda KDV mükellefi sayılarak ürün ve hizmete göre KDV (genellikle yüzde 20) öderler.

Freelance Mantıklı Mı?

Çalışma zamanınızı kendinizi belirlemek ve istediğiniz yerde kendi seçtiğiniz iş için çalışmak istiyorsanız freelance çalışma modelini tercih edebilirsiniz. Pazarlayabileceğiniz bir beceriniz varsa ve müşterilerle iletişim konusunda iyiyseniz yeterli kazancı sağlayabileceğiniz freelance işinizi olabilir. Ancak freelance çalışmak ücretli izin, sağlık sigortası gibi yan haklara sahip olmamak anlamına gelir ve yüksek rekabet söz konusudur.

Sonuç olarak;

Freelance çalışmak isteyip nereden başlayacağını bilemeyen siz değerli kursiyerlerimiz ve okurlarımız için en çok kazandıran freelance işler konusunu mercek altına aldık. Kendi ilgi alanınıza ve yeteneklerinize uygun işi freelance olarak yaptığınızda iş dünyasının tüm stresinden uzaklaşabilirsiniz. Ancak freelance çalışmanın sigortasızlık ve hukuksal korumanın olmaması gibi dezavantajları olabileceğini de göz önünde bulundurmanızı öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli