Bilgi ve iletişim teknolojilerinin iş yaşamımıza getirdiği birçok değişiklik oldu. Bunlardan biri de home ofis. Peki, Pandemiyle birlikte daha çok duymaya başladığımız home ofis nedir? İçeriğimizin devamında home ofis meslekler hakkındaki detayları bulabilirsiniz. İşte avantajları, dezavantajları ve gereklilikleriyle home ofis 👇
İngilizce home kelimesi ev, office kelimesi ise ofis anlamına gelir. Dolayısıyla home ofis Türkçede evden çalışma anlamına gelir. Kelime anlamından yola çıkarak home ofis’i ofis ortamında değil, evden çalışmaya dayanan bir çalışma modeli olarak tanımlayabiliriz.
Home ofis çalışma yöntemi yaygın kanının aksine “oturduğun yerden para kazanmak” değildir. Bu yöntemde çalışanlar, işlerini ofiste değil ev ortamında veya internet bağlantısının olduğu farklı ortamlarda yürütür. Bu çalışma yöntemi bireysel çalışmanın ön planda olduğu meslek dallarında yaygındır. Yani, home ofis masa başı çalışanlar için bir çalışma alternatifidir.
Home office şahıs şirketi kurma süreci faaliyet alanına göre NACE kodunun (işletmenin faaliyet alanını tanımlayan Avrupa standartlarına uygun kod sistemi) belirlenmesiyle başlar. Süreç yasal bir adres belirlenmesiyle devam eder. Evden şirket kurmak ve home ofis işler yapmak için;
Home ofiste kira giderleri, fatura giderleri, ofis malzemeleri, muhasebe ve danışmanlık ücretleri, vergi giderleri, amortisman giderleri söz konusudur. Home ofis yönteminde çalışma ortamı, maliyet avantajı ve esneklik avantajı nedeniyle ev olarak belirlenir.
Home ofis çalışmak birçok bakımdan avantajlıdır. En önemli avantajı esnek çalışma saatlerinin iş yaşam dengesi kurmaya olanak tanımasıdır. Nitekim home ofis meslekler konusunda yapılan birçok araştırma, yöntemin iş yaşam dengesi üzerinde olumlu yönde katkıları olduğunu ortaya koymuştur. İş yaşam dengesinde home ofisin bu denli etkili olmasının nedeni yalnızca esnek çalışma saatleri değildir. İşe gitmek için harcanan zaman ve enerjiden tasarruf etmek ve aile ortamında, ev konforunda çalışmak iş yaşam dengesini kurmayı sağlar. Ulaşım, yemek ve giyim masraflarının azalması da iş profesyonelleri için önemli bir avantajdır.
Evden home ofis çalışmanın birtakım zorlukları da vardır. Ekip içi iletişim yüz yüze değil sanal olarak gerçekleştirilir. Bu durum bazen yanlış anlamalara yol açabilir. Evde çalışma ortamında diğer aile bireylerinden kaynaklanan dikkat dağıtıcı unsurlar olabilir. Ofis ortamında yalnızca 10 dakikalık molalarda diğer iş arkadaşlarıyla sohbet etmek ve sosyalleşmek motive edicidir. Home ofis yöntemi sosyal izolasyondan kaynaklanan yalnızlık duygusuna sebebiyet verir. Bu yöntemde internet bağlantısının sekteye uğraması veya bilgisayar, tablet gibi cihazların anlık sorunları çalışmayı olumsuz etkiler.
Home ofis çalışmada en önemli nokta home ofis çalışmanın zorluklarının bilincinde olmaktır. Çalışma alanının uygun koşullarda olması da kritik önem taşır. Home ofis çalışma alanı;
Home office çalışanlar zaman yönetimi tekniklerini doğru şekilde uygulayabilmelidir.
Home ofis çalışma modeli bağımsız çalışabilen beyaz yaka meslekler için uygundur. Bu çalışma modelini;
Home ofis çalışma yöntemini en çok kullanan meslekler şunlardır:
Home ofis çalışma yönteminin en çok kullanıldığı meslek dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanlığıdır. Nitekim dijital pazarlama çalışmaları;
· Sosyal medya gibi dijital medya kanalları üzerinden yapılır.
Dijital pazarlamanın çalışma alanları ile ilişkili grafikerlik ve metin yazarlığı (içerik üreticiliği) da home ofis çalışmanın doğasına en uygun mesleklerdir. Home ofis çalışma söz konusu olduğunda akla gelen sektör yazılımdır. Yazılım geliştiricilerin “dijital dünyanın mimarları” olarak ifade edilmesi bile mesleğin home ofis çalışma düzeni için ne denli uygun olduğunun göstergesidir. Günümüzde birçok şirket; oyun yazılımcıları, mobil yazılımcılar, programlar geliştiricilerini home ofis yöntemiyle istihdam eder.
Home Ofis Çalışmak Yasal Mı?
Home ofis çalışmak yasaldır. İş profesyonelleri şahıs şirketi veya limited şirket kurmak suretiyle home ofis çalışabilir. İşverenler de çalışanlarını home ofis yöntemiyle çalıştırabilir. Bu konudaki hususlar, 2021 yılının Mart ayında yürürlüğe giren Uzaktan Çalışma Yönetmeliği ile belirtilmiştir.
Home Ofis Ne İş Yapılabilir?
Home ofis olarak yapılabilecek birçok iş vardır. Bu işlerin başında dijital pazarlama uzmanlığı gelir. İçeriğimizde sıraladığımız meslekler home ofis olarak çalışabilir.
Kimler Home Ofis Çalışabilir?
Home ofis iş disiplinine sahip olan ve motivasyonunu yüksek tutmayı başarabilen herkes için uygundur. Home ofis çalışabilecek meslek mensupları ise e-Ticaret uzmanları, dijital pazarlama uzmanları, dijital içerik üreticileri, grafikerler, yazılımcılar, müşteri temsilcileri ve çevirmenlerdir. Serbest meslek mensupları da home ofis çalışabilir.
Home Office Zor Mu?
Home ofis çalışmanın zorlukları da vardır. Teknik sorunlarda müdahale edebilecek kadar donanım bilmek ve sanal uygulamaları kullanabilecek kadar teknoloji kullanma yeterliliğine sahip olmak gerekir. En önemli zorluklar ise dikkat dağıtan uyaranlardan uzaklaşıp sosyal izolasyonla disiplinli şekilde çalışabilmektir.
Home Office Ne Kadar Maaş Alır?
Home ofis maaşları mesleki ünvana göre değişir. Buna ek olarak değişken birçok farklı unsur da vardır.
Home Office Çalışma Alanları Nelerdir?
Home ofis çalışma yönteminde çalışma alanı genellikle evdir. Esasında internet bağlantısının olduğu her yerde home ofis çalışmak mümkündür. Home ofis çalışanlar kütüphane gibi ortamları da çalışma ortamı olarak tercih edebilir.
Sonuç olarak;
Meslekler yazı dizimizin bugünkü konusu home ofis meslekler oldu. Home office'da hangi meslekler var merak edenler için home office meslekler hakkındaki detayları aktardık. Evinizin bir köşesini çalışma odası yaparak işinizi istediğiniz yere taşımak sizi de heyecanlandırıyor mu? Öyleyse eğitimlerimizi inceleyerek home ofis çalışma modelini uygulayabileceğiniz işlerde sertifika sahibi olun. Nitekim sertifika sayesinde hem devlette hem özel sektörde iş bulmak mümkün. Sertifika ile devlette çalışılabilir mi blog içeriğimizi de okumanızı öneririz.
İndirimli