İş dünyasında üniversite mezunlarının öncelikli olarak istihdam edilmesi ve daha yüksek maaş alması lise mezunlarını umutsuzluğa sürükler. Oysa bazı mesleklerde başarı potansiyeli diplomaya değil, bireyin kendini ne denli geliştirdiğine bağlıdır. Siz de lise mezunuysanız, rehber minvalindeki bu içeriğimizin devamında lise mezunlarının alabileceği sertifikalar hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz. 👇
Etkili bir sertifika programı arayışında olduğunuzu varsayarsak sertifikanın ne olduğunu biliyorsunuz demektir. Peki bir sertifika gerçek anlamda nasıl fayda sağlar? hangi durumlarda sertifika kâğıt parçasından ibaret kalır? işte bu soruların yanıtlarını bulduğunuzda hangi sertifika programının size fayda sağlayacağını da kolaylıkla tespit edebilirsiniz demektir.
Özel kurs merkezlerinde veya üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde düzenlenen eğitim programlarının sonunda sertifika verilir. Sertifikayı, katılım belgesinden farklı kılan sınav başarısıyla alınmış olmasıdır. Sertifikaya yasal geçerlilik kazandıran e-devlet üzerinde görüntülenebilmesidir. Sertifikanın e-devlet üzerinde görüntülenebilir nitelikte olmasını sağlayan ise YÖK onaylı veya MEB onaylı olmasıdır.
Sertifikaların en önemli avantajı iş bulmaya olanak tanımasıdır. Hatta bazı sertifikalar kendi adına iş yeri açmak isteyenler için yasal zemin oluşturur. Üniversite onaylı sertifikalar da MEB onaylı sertifikalar ile aynı geçerliliğe sahiptir. Sertifikaların kurumlar tarafından kabul edilmesi konusunda, sertifika veren kurumlar sorumluluk kabul etmez. Millî eğitim bakanlığı onayını taşıyan sertifikalar;
Sertifikaya sahip olmak aynı zamanda etkili bir özgeçmişe sahip olmak anlamına gelir. CV’sine sahip olduğu sertifikaları yazan kişiler, aldığı eğitimi ve konudaki uzmanlığını belgelemiş olur. Bu sayede açık iş ilanlarına başvuru yapma, iş başvurularında rakipleri arasından sıyrılma, terfi etme, geleceğini yönlendirme avantajı kazanır. Dolayısıyla siz de bir lise mezunuysanız hangi sektörde yer edinmek istiyorsanız o sektördeki eğitim programlarına katılarak sertifika almalısınız.
Lise mezunlarının alabileceği sertifikalar derlememize geçmeden önce altını çizmeliyiz ki lise mezunları sertifika alabilir. Genellikle lise mezunlarının sertifika programlarına katılamayacağı düşünülür. Nitekim bazı sertifika programlarının katılım şartları da lise mezunlarına uymaz. Ancak lise mezunları birçok mesleki eğitim programına katılabilir. Lise mezunu meslek edindirme kursları kapsamında alacağı sertifika ile rahatlıkla iş bulabilir. İşte, lise mezunları için alınabilecek sertifikalar:
Bir lise mezunuysanız ve sağlık sektöründe kendinize yer edinmek istiyorsanız bunu yapmanın en iyi yolu sertifika almaktır. Sertifikalar tek başına işe girmek için yeterli olmasa da istihdam önceliği kazanmak bakımından önemli ölçüde etkilidir. Sağlık sertifikaları ifadesiyle kastettiğimiz elbette psikolojik testlere yönelik sertifikalar veya hemşirelik sertifikaları değil. Sağlık sektöründe iş bulmayı kolaylaştıran sertifikalar şunlar:
Sağlık sektöründe işe yerleştikten sonra zor hastalarla iletişim, tıbbi terminoloji, hasta hakları ve sağlık hukuku gibi eğitimlere katılarak sertifika almak mesleki gelişim açısından avantaj sağlar.
Yabancı dil bilmek iş dünyasında aktif olmanın neredeyse ilk kuralı diyebiliriz. Öyle ki dil bilen bir lise mezunu dil bilmeyen ön lisans mezununa tercih edilir. Hangi yabancı dili bilmeniz gerektiği ise çalışmak istediğiniz sektör doğrultusunda değişkenlik gösterir. Örneğin, inşaat sektöründe çalışmak istiyorsanız Rusça veya Arapça dil sertifikalarına sahip olmalısınız.
Yazılım sektöründe veya işletmelerin yazılım/ bilişim departmanında genellikle yazılım ile ilgili bölümlerden mezun olanlar istihdam edilir. Ancak lise mezunları da yazılım ile ilgili eğitim ve sertifika almaları durumunda yazılım alanında çalışma imkânı bulabilir. Siz de yazılım işi yapmak istiyorsanız yazılım uzmanlığı .NET kursu ile eğitim almaya başlayabilirsiniz. Ardından programlama dillerini öğrenerek; bilginizi sertifika ile belgeleyebilirsiniz.
CNC belgesi ile CNC operatörü ünvanıyla çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Operatörlük belgesi sayesinde kalıp, otomotiv, makine ve imalat sektörlerinde çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Operatör olmak için tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporu alabilmek de önem taşır.
Lise mezunları, en az C sınıfı sürücü belgesi olması durumunda KPSS ile veya KPSS şartsız itfaiye eri olabilir. Sertifika sayesinde itfaiye eri alımlarına başvurabilirsiniz. Ancak itfaiye eri olmak farklı birçok koşulu da karışılmak gerektiğinin altını çizelim.
Kreşlerde veya restoranların oyun alanında çalışmak istiyorsanız çocuk gelişimi sertifikası almalısınız. Sertifikası olan kişiler, kreşlerde yardımcı öğretmen ünvanı ile çalışabilir. Çocuk gelişimi sertifikası, özel eğitim, işaret dili gibi eğitim sertifikaları ile desteklendiğinde önemli avantaj sağlar.
Grafik tasarım iş sahibi yapan kurslar arasında en çok talep görenlerden biridir. Grafikerlik sertifikası olan kişiler matbaa sektöründe veya şirketlerin dijital pazarlama biriminde çalışma fırsatı bulur. Bu alanda sertifika aldıktan sonra dijital medya ve sosyal medya alanında kendinizi geliştirmeniz durumunda reklam alanında kariyeriniz olabilir.
Barista olmak için sertifika almak zorunlu değildir. Nitekim birçok kahve dükkânı kendi eğitimini verir. Ancak barista sertifikasına sahip olmak kahve dükkanlarında işe girmek bakımından önemli avantaj sağlar.
Lise mezunları zaman zaman KPSS şartsız olarak yayımlanan kamu personel alımlarına başvurma hakkına sahip olur. Bu alımlarda veya KPSS tercihlerinde adayların 6225 KPSS nitelik kodunu karşılaması beklenir. Bu kod MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası sahibi olmak anlamına gelir. Örneğin, zabıt katipliği alımlarında bilgisayar işletmenliği sertifikası talep edilir. Bilgisayar işletmenliğinin yanı sıra şu bilgisayar sertifikalarına sahip olmak da avantaj sağlar:
Emlak sektörü lise mezunları için avantaj sağlayan dinamik bir sektördür. Bu sektörde işe girmek için emlak danışmanlığı sertifikası sahibi olmak gerekir. Etkili iletişim becerilerine ve ikna yeteneğine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız siz de emlakçılık sertifikası alarak emlak sektörüne adım atabilirsiniz. Sektörde kendinizi geliştirdiğinizde yüksek kazanç elde ederek kendi emlak dükkanınızı da açabilirsiniz. Elbette bunun için birçok yasal prosedürü aşmanız gerekir.
Lise Mezunları Sertifika Alabilir Mi?
Lise mezunları sertifika alabilir. Bazı eğitim programlarında katılım şartları yönetmelikle belirlenmiş olduğu için lise mezunları katılamaz. Ancak mesleki eğitimler tüm lise mezunlarının katılımına açıktır. Lise mezunları tıbbi sekreterlik sertifikasından özel eğitim sertifikasına birçok sertifika alabilir.
Hangi Sertifikalarla İş Bulunur?
İş sahibi yapan kurslar meslek kurslarıdır. Bu kurslara verilebilecek birçok örnek var. Genel olarak tüm mesleklerde iş bulmada etkili olan sertifika bilgisayar işletmenliği sertifikasıdır.
e-Devletten Hangi Sertifikalar Alınabilir?
Özel kurs merkezlerinin ve üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinin verdiği sertifikaların tümü e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. Sertifikanın e-Devlet üzerinde görüntülenebilmesi ve çıktısının alınabilmesi için üniversite veya MEB onaylı olması gerekir. e-Devlet Kapısı’nda BTK Akademi aracılığıyla; sosyal medya uzmanlığına giriş, arama motoru optimizasyonu (SEO), A1 seviye İngilizce, sıfırdan ileri seviye Python programlama gibi eğitimler alınabilir.
e-devletten Ücretsiz Kurs Nasıl Alınır?
e-Devlet sistemine kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama kısmına BTK Akademi yazın. Böylece ücretsiz kurs alabilirsiniz. Ancak bu kurslardan alacağınız belgeler e-Devlet profiline işlenmez. Sertifikaların e-Devlet’e işlenmiş olması için üniversite veya MEB onaylı olması gerekir.
CV'ye Hangi Sertifikalar Eklenmeli?
CV’ye mesleki ve kişisel gelişim sertifikaları mutlaka eklenmelidir. Özellikle de diksiyon, bilgisayar işletmenliği gibi sertifikaları eklemek avantaj sağlar. Sektörlere göre birçok sertifika öncelikli istihdam sebebi olur.
Sonuç olarak;
Zaman zaman kursiyerlerimiz hangi sertifikaları almalıyım sorusuyla bizlere danışıyor. Biz de buna dayanarak lise mezunlarının alabileceği sertifikalar hakkında yazdık. Elbette birey için en çok faydayı sağlayabilecek sertifika, ilgi alanlarına ve yeteneklerine uyumlu işlerde çalışmasına olanak tanıyan sertifikadır. Lise mezunuysanız tıbbi sekreterlik, emlak danışmanlığı gibi mesleki ünvan kazandıran sertifikalara ek olarak yabancı dil sertifikaları almanızı öneririz.
İndirimli