0

BİZİ TAKİP EDİN

Memur Kadro Dereceleri Nedir, Ne İşe Yarar?

Kamu sektöründe çalışmak hayaliyle memur maaşı hakkında araştırma yapanlar kadro dereceleri kavramıyla karşılaşır. Nitekim memuriyette derece kademe ilerlemesi hem maaşlar hem de emeklilik üzerinde önemli ölçüde belirleyicidir. İçeriğimizin devamında memur kadro dereceleri görevde yükselme süreçleri gibi konulardaki detayları bulabilir, aktardığımız bilgiler sayesinde karmaşık görünen bu sistem hakkında kafanızdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!

Kademe, Derece ve Terfi Nedir?

Devlet memurlarının kariyer basamakları kademe, derece ve terfi ile ifade edilir. Kavramları açıklamadan önce altını çizmeliyiz ki Devlet Memurları Kanunu’na göre;

  • Memur,
  • Sözleşmeli personel,
  • İşçiler olmak üzere üç farklı personel vardır.

Derece ve kademe, memurun öğrenim durumuna, hizmet yılına ve geçmişteki hizmetlerine göre belirlenir. Bu durum intibak olarak ifade edilir. Derecenin yükselmesi için;

  • Üst derecede boş kadro bulunması,
  • Memurun en az 3 yıl ve bu derecenin 3. Kademesinde 1 yıl bulunması gerekir.

Memurun atandığı veya bulunduğu kadronun unvan ve derecesi işgal edilen kadro olarak adlandırılır. Kazanılmış hak aylığı derece ve kademedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda derece şöyle ifade edilmiştir: “Derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir. Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.

Memuriyette Derece Kademe İlerlemesi

Her derecede 1, 2, 3 ve 4 şeklinde kademeler vardır. Memurların bir üst kademeye otomatik olarak yükselmesi için bir kademede en az bir yıl çalışması gerekir. Disiplin cezası alanlar veya aylıksız izinli olanlar kademe ilerlemesi sisteminden yararlanamaz. Derece ilerlemesi memurun;

  • Bulunduğu derecede en az 3 yıl çalışmış olmasına,
  • Derece içindeki 3. kademede en az 1 yıl bulunmasına,
  • Üst dereceden boş bir kadronun olmasına,
  • Kadronun gerektirdiği nitelikleri taşımasına bağlıdır.

Derece ilerlediğinde memur üst göreve atandığı için maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapılır. Bu aşamaya kadar bahsettiğimiz devlet memurlarının kazanılmış haklarına göre yapılan olağan derece yükselmesidir. Olağan derece yükselmesi, idarenin takdiriyle gerçekleştirilen bir sistemdir. Buna göre şu durumlarda ilk dört dereceye yükselme mümkün olur:

  • Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında olması,
  • Yüksek öğrenim görmüş olması,
  • Atanacağı görevin gerektirdiği niteliklere sahip olması,
  • Dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, 1. ve 2. dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl, 3. ve 4. dereceli kadrolar için en az 8 yıl hizmet süresi olması.

4 yıldan daha az süreli yüksek öğrenim gören memurlarda süre 2’şer yıl daha fazla olur. Memurluk derecesi hesabında değerlendirilen kriterler şunlardır:

  • Mezuniyet derecesi,
  • İşe başlama tarihi ve derecesi,
  • Mevcut kademe ve tarihi,
  • Lisede hazırlık sınıfı okuyup okumadığı,
  • Takla sicilinin olup olmadığı,
  • Mevzuata göre bir yıla kadar ücretsiz izin yapıp yapmadığı (askerlik hariç),
  • Memurluk deneyimi,

Derece yükselmesinin onayını atamaya yetkili amir verir. Bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarda atamaya yetkili amir bakanlarken; diğer kamu kurum ve kuruluşlarında atamaya yetkili amir kurumun en üst yöneticisidir. İl özel idarelerinde vali, belediyelerde belediye başkanı, mahalli idare birlikte birlik başkanı yetkili amirdir.

Kademe ilerlemesi, 9/1’den başlayıp 1/4’e kadar devam eder. Örneğin, 9/1 kademeden işe başlayan üniversite mezunu devlet memuru;

  • 3 sene sonra 9/3’e,
  • 6 sene sonra 8/3’e,
  • 9 sene sonra 7/3’e yükselir.

8 yıllık süre içinde herhangi bir disiplin cezası almayan devlet memurları bulunduğu kademeden 1 kademe ilerletilir. Zorunlu sürekli görevle kalkınmada öncelikli yörelere atanan memurlar her 2 yıl için, 1 kademe ilerlemesine hak kazanır. Kademe ilerlemesi için memurun kuruma başvurması gerekli değildir. İlerleme hakkı kazanamayan memurlar her ay toplu olarak belirlenir.

Lisansüstü eğitimin derece ve kademe etkisi şöyle olur:

  • Yüksek lisans derecesi alanlara bir kademe ilerlemesi verilir.
  • Master yapan ve daha sonra doktora yapan bir memura toplamda 1 derece (2 kademe) verilir.
  • Mesleki alanla ilgili doktora yapanlara 1 derece verilir.

657 Derece Kademe ve Derece Tablosu

Kadro ve dereceleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre öğrenim durumu doğrultusunda belirlenen kademe ve derece tablosu şöyledir:

İlkokul mezunları, 15. derece ve 1. kademeden göreve başlar. En çok 7. dereceye kadar yükselebilir.

Ortaokulu bitirenler, 14. derece ve 2. kademeden göreve başlar. En çok 5. dereceye kadar yükselebilir.

Ortaokul denginde bulunan mesleki ve teknik okullardan mezun olanlar, 14. derece ve 3. kademede göreve başlar. En çok 4. dereceye kadar yükselebilir.

Liseden mezun olanlar 13. derece ve 3. kademeden göreve başlar. En çok 3. dereceye kadar yükselebilir.

İki yıllık üniversiteden mezunlar, 10. derece ve 2. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir.

Üç yıllık üniversiteden mezun olanlar, 10. derece ve 2. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir.

Dört yıllık üniversiteden mezun olanlar, 9. derece ve 1. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir.

Beş yıllık üniversiteden mezunlar, 9. derece ve 3. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir.

Altı yıllık üniversiteden mezun olanlar, 9. derece ve 2. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir.

Memur Kadro Dereceleri Hakkında SSS

Memur Kadro Dereceleri Nasıl İlerler?

Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. Kademe ilerlemesi şartları kanunda belirtilmiştir. Buna göre en az 1 yılını 3. kademede geçirenler üst kademe boşsa kademe atlar.

Memurda Kadro Derecesi Ne Demek?

Memurda kadro derecesi maaş ve kıdem artışını ifade eder. Her derecede üç farklı kademe vardır. 9'un biri (9/1) şeklinde ifadede 9 derece anlamına gelir. 1 rakamı ise kademeyi temsil eder.

1., 2. ve 3. Derece Memurlar Kimlerdir?

Memurların kaçıncı derecede olduğunu 657 derece kademe ve derece tablosunda görebilirsiniz. Lise mezunları 13’üncü derecenin 3’ncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2’nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde görevine başlar.

Sonuç olarak;

Devlet memuru olmak için araştırma yapan kursiyerlerimiz ve okuyucularımız için memur kadro dereceleri hakkında rehber minvalinde içerik oluşturduk. Böylece karmaşık görünen 657 derece kademe tablosunun netleşmiş olduğunu umuyoruz. Devlette yüksek kademede memur olmak için 6225 nitelik kodunu karşılamak önemlidir. Bu nedenle bilgisayar işletmenliği sertifikası almanızı öneririz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifika süreçleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli