0

BİZİ TAKİP EDİN

Seviye 5 Emlak Belgesi Nedir?

Dinamizmin yüksek olduğu emlak sektöründe varlık göstermek için ilk adımı attığınızda birçok belge ismiyle karşılaşırsınız. Sektördeki kayıt dışılığı ve mağduriyeti önlemek için zorunlu tutulan belgelerden biri de seviye 5 olarak ifade edilen belgedir. Peki, seviye 5 emlak belgesi nedir ? Seviye 5 emlak belgesini, mesleki yeterlilik belgesi olarak tanımlamak, şartları yönetmelikle belirlenen bir belge için pek de yeterli değildir. Gelin, MYK seviye 5 ne demek ve nereden nasıl kimler tarafından alınabiliyor detaylıca irdeleyelim.

Seviye 5 Belgesi Nedir?

Seviye 5 belgesinin kazandırdığı unvan konusuna değinmeden önce bir konuya açıklık getirmeliyiz. Emlak sektörüne adım atmaya karar verdiğinizde başucu rehberiniz Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik olmalıdır. İçeriğimizi yönetmeliğe dayanarak oluşturuyoruz; fakat en net bilgiye yönetmeliği okuyarak veya mesleki yeterlilik kurumlarına başvurarak ulaşabilirsiniz.

Gelelim seviye 5 emlak belgesi nedir sorusunun yanıtına. Emlak sektöründe referans niteliği taşıyan üç belge vardır: En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası, emlak mesleki yeterlilik belgesi, emlak yetki belgesi. Seviye 5 emlak belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafınca yetkilendirilmiş kurumların verdiği belgedir.

MYK seviye 5 sertifikası meslekte ulusal yeterliliği gösterir. Bireye sorumlu emlak danışmanı unvanı kazandırır. 17UY0333-5 sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesi alabilecek kişiler;

  • Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar,
  • Ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişileri,
  • Emlak ofisi şube müdürleridir.

Emlak sektöründe referans niteliği taşıyan ve emlak ofisi açmayı sağlayan emlak yetki belgesini almak için sorumlu emlak danışmanı sertifikasına sahip olmak gerekir. Emlak ve emlak yönetimi bölümünden veya ilgili diğer üniversite bölümlerinden mezun olanlar mesleki yeterlilik belgesinden muaftır.

Seviye 5 Emlak Belgesi Alma Şartları

Emlak sektöründe zorunlu tutulan eğitim sertifikası, MYK belgesi ve emlak yetki belgesi bir zincirinin halkası gibidir. En az 100 saatlik zorunlu emlakçılık eğitimi sonrasında verilen emlakçılık belgesini ve sonraki süreçte gerekli olan seviye 5 emlak belgesini almak için özel bir koşul yoktur. Ancak yetki belgesi almak için belirlenmiş koşullar vardır ve sorumlu emlak danışmanı belgesi olmadan yetki belgesi alınamaz.

Seviye 5 emlak belgesi sektöre girmek isteyen ilköğretim mezunu herkesin sahip olabileceği bir evraktır. İlkokul mezunu ile kastedilen 4 yıllık ilkokul ve 4 yıllık ortaokul eğitiminin tamamlanmış olmasıdır. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilköğretim şartının muafiyeti şöyle belirtilmiştir:

“14/10/2020 tarihi itibarıyla taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmelerin;

  • Gerçek kişi işletmesi olması halinde, o tarihteki işletme sahibi,
  • Tüzel kişi işletmesi veya şube olması halinde, o tarihte taşınmaz ticareti faaliyetlerini yürüten yetkili temsilcilerinden biri tarafından yapılan yetki belgesi başvurularında ilköğretim mezuniyeti şartı aranmaz.”

Amacınız emlak ofisi açmak üzere emlak yetki belgesi almaksa yetki belgesi alma şartlarını karşılamalısınız. Yönetmelikte belirtilen şartları şöyle sıralayabiliriz:

“Meslek odasına kayıtlı olunması,

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

On sekiz yaşını doldurmuş olması,

En az lise mezunu olması,

İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,

Konkordato ilan etmemiş olması,

Kasten işlenen bir suçtan dolayı veya affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,

Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması”

Seviye 5 Emlak Belgesi Ne İşe Yarar?

MYK 5 belgesi emlak sektöründe sorumlu emlak danışmanı unvanına sahip olmayı sağlar. Bu belgeye sahip olmadan Ticaret İl Müdürlüğüne başvuru yapılamaz. MYK seviye 5 belgesi olmadan ofis açılsa bile ciddi yaptırımlarla karşılaşılır.

Sorumlu emlak danışmanlarının görev ve sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Hedef pazara ilişkin verileri analiz etmek,
  • Strateji belirlemek,
  • Satış/kiralama çalışmalarında kişiye özgü programlar ve pazarlama stratejileri uygulamak,
  • Emlak satış/kiralama planı oluşturmak,
  • Emlak satış/kiralama süreçlerine ilişkin iş organizasyonu yapmak,
  • Personele görev dağılımı, emlak danışmanına iş dağılımı yapmak,
  • Eğitim bütçesi hazırlamak,
  • Emlak satış kiralama bütçesini hazırlamak,
  • Emlak portföyünü kontrol etmek ve yönetmek,
  • Parsel ve imar sorgulaması yapmak,
  • Rayiç bedel tespit işlemini kontrol etmek, nihai bedeli onaylamak,
  • Satış ve pazarlama için gereken araç, gereç, malzeme ve hizmetleri belirlemek ve temin etmek,
  • Satış/kiralama bedeli ve pazarlık limitleri konusunda onay almak,
  • Satış sözleşmesini/kira kontratını kontrol etmek,
  • Emlak ile ilgili hukuki ve teknik süreçleri yürütmek,
  • Süreci ve değerlendirmeleri raporlamak.

Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Yazımızın bu aşamasına kadar seviye 5 belgesinin kazanımlarını ele aldık. Gelelim bu belgenin nasıl alındığına. Daha önce belgenin MYK tarafınca yetkilendirilmiş kurumlardan alınır. Süreç şöyle ilerler:

  • 17uy0333-5 sorumlu emlak danışmanı seviye 5 sınavı için başvuru formu doldurulur (ön şart yoktur).
  • Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu, vesikalık fotoğraf ve kimlik fotokopisi tespit edilir,
  • Seviye 5 emlak belgesi sınavına katılım sağlanır.
  • 30 dakika süren ve 20 adet çoktan seçmeli testten oluşan teorik sınavda 70 puan alanlar uygulama sınavına katılabilir.
  • 45 dakika süren uygulamalı sınavda asgari 70 puan alanlar başarılı sayılır.

Sorumlu emlak danışmanı seviye 5 emlak mesleki yeterlilik belgesi geçerlilik süresi 5 yıldır. Sürenin ardından belgeyi yenilemek için tekrar sınava katılmak gerekir. Belgenin geçerli olduğu süre içinde en az 2 yıl veya son 6 ay boyunca ilgili alanda çalıştığını belgeleyen kişiler sınavsız belge yenileme hakkına sahiptir. Belge yeniletildikten sonraki geçerlilik süresi yine 5 yıldır.

MYK Seviye 5 Hakkında SSS

Emlak Danışmanlığı Seviye 5 Kimler Alabilir?

Emlak danışmanlığı seviye 5; gerçek kişi esnaf ile tacirler ve sanatkârların, ticaret şirketleriyle temsile yetkili kişilerinden en az bir kişinin, şube müdürünün alması gereken bir belgedir. Emlak yetki belgesi almak isteyen kişiler emlak danışmanlığı seviye 5 belgesi almakla yükümlüdür. Sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesi olmayanların yetki belgesi alması mümkün değildir. Eğitim ön şartı yoktur.

Seviye 5 Sınavına Kimler Girebilir?

Sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesi almak isteyenler seviye 5 sınavına girmelidir. Sınava girecek kişiler Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi olmadan emlak yetki belgesi alınamaz.

Emlak Seviye 5 Sınavı Nasıl Oluyor?

Sorumlu emlak danışmanlarının alım-satım-kiralama prosedürlerini uygulama yeterliliğine sahip olması gerekir. Seviye 5 belgesi de bunun göstergesidir. Dolayısıyla bu belgeye sahip olmak için sınava girmek gerekir. Emlak seviye 5 sınavı teorik sınav ve mülakat şeklinde iki aşamalı olarak yapılır.

Sonuç olarak;

Seviye 5 emlak belgesi nedir merak edenler için sorumlu emlak danışmanı belgesi olarak da adlandırılan belge hakkındaki detayları aktardık. Seviye 5 belgesi ve yetki belgesi almadan önce en az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası almalısınız. Eğitim sayfamızı inceleyerek bilgi edinebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80