0

BİZİ TAKİP EDİN

Tıbbi Sekreter Ne Kadar Maaş Alır?

Tıbbi sekreterlik mesleği, tıptaki gelişmelere ve hasta verilerinin kullanımına bağlı olarak gelişme göstermiş; sağlık sektöründe en fazla istihdam edilen meslek olmuştur. Özel sektörde eğitim fark etmeksizin herkesin istihdam edilebilmesi, kamu sektöründe taşeron firmalar ile tıbbi sekreter alımı yapılması dikkatleri tıbbi sekreterlik mesleğine çekmiştir. Peki, tıbbi sekreter ne kadar maaş alır? Gelin tıbbi sekreter maaşları hakkındaki detayları ele alalım.

Tıbbi Sekreter Maaşını Etkileyen Faktörler

Tıbbi sekreterlerin sağlık hizmetlerinin sunulmasındaki payı büyüktür. Türkiye’deki üniversitelerde tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programlarındaki artış da mesleğin geçmişten bugüne ne denli geliştiğinin ispatı niteliğindedir. Tıbbi sekreterlik iş imkanının fazla olması mesleğe olan ilginin artmasına neden olmuştur. Mesleğe ilgi duyanların en çok merak ettiği konu ise tıbbi sekreter maaşıdır. Nitekim maaş tatmini ile refah düzeyi arasında yadsınamaz bir ilişki vardır. Tıbbi sekreter maaşları üzerinde belirleyici olan faktörler şunlardır👇

Sektör

Tıbbi sekreter maaşı üzerinde belirleyici olan en önemli unsur sektördür. Kamu sektöründe çalışan tıbbi sekreterler devlet memuru sayılır. Bu nedenle maaş katsayılar, zamlar ve ek ödemelere göre değişkenlik gösterir. Özel sektörde maaş daha yüksektir; fakat bu durum her sağlık kuruluşu için aynı değildir.

Tecrübe

Tecrübe hemen hemen tüm mesleklerde en önemli ikinci kriterdir. Tıbbi sekreterlik sağlık sektörü mesleği olduğu için tecrübe çok daha kritik öneme sahiptir. Nitekim tıbbi sekreter iş ilanlarında genel niteliklerde “en az 1 yıl deneyimli” ibaresi görebilirsiniz. Yüksek maaşla çalışabilmek için uzun yıllar tıbbi sekreter unvanıyla çalışmış olmak gerekir.

Bölge

Çalışılan bölge tıbbi sekreterlerin maaşını belirgin düzeyde etkiler. Örneğin, Ankara’da özel bir hastanede çalışan tıbbi sekreterin maaşı 24 bin civarındayken; Osmaniye’de bir tıp merkezinde maaş asgari ücret düzeyindedir.

Çalışma Saatleri ve Fazla Mesai

Tam zamanlı çalışma tüm sektör ve mesleklerde daha yüksek maaş almak anlamına gelir. Özel sektörde tıbbi sekreterlerin çalışma saatleri esnektir. Büyük özel hastanelerde ve acili olan tıp merkezlerinde vardiyalı çalışma sistemi uygulanır. Çalışma düzeni ve iş yoğunluğu maaş üzerinde önemli ölçüde belirleyicidir. Kamuda bazı bölümlerde tıbbi sekreterler nöbete kalır. Nöbete kalan tıbbi sekreterler daha yüksek maaş alır.

Ek Ödemeler ve Sosyal Yardımlar

Ek ödemelerin ve sosyal yardımların etkisi özellikle de kamu sektöründe görülür. Kamu sektöründe ek ödemeler maaşı doğrudan etkiler. Ek ödemeler ise aile yardımı, çocuk yardımı, yol yardımı şeklindedir. Özel sektörde performansa göre prim verilir.

Eğitim Durumu ve Sertifikalar

Tıbbi sekreter olmak için eğitim kademesi önemli değildir. İstihdam sürecinde eğitim konusunda kısıtlama yapılmasa bile (özel sektör için geçerli) maaş konusunda eğitim son derece önemlidir. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik ya da diğer sağlık bölümlerinden mezun olanlar daha yüksek maaş alır. Sağlık bölümü okumayan fakat tıbbi sekreterlik sertifikası bulunanlar, sertifikası bulunmayanlara göre daha yüksek maaş alır. Tıbbi sekreterlerin temel ilk yardım, diş hekimi asistanlığı, eczane yardımcılığı gibi diğer sağlık eğitimlerine katılmış ve sertifika almış olması avantaj sağlar.

Çalışılan Sağlık Kuruluşunun Büyüklüğü

Bir sağlık kuruluşu ne kadar büyükse iş yükü o kadar fazla olur. Dolayısıyla maaş da yüksek olur. Küçük kliniklerde maaş daha düşük, sosyal olanaklar daha kısıtlıdır.

2024 Tıbbi Sekreter Maaşı Ne Kadar?

Yazımızın bu aşamasına kadar belirttiğimiz üzere tıbbi sekreterlerin maaşı üzerinde belirleyici olan birçok faktör vardır. Bu nedenle tıbbi sekreter ne kadar maaş alır sorusunu net rakam vererek yanıtlamak doğru değildir. Bununla birlikte Kariyer.net ve eleman.net sitelerinin kendi verilerine göre oluşturdukları istatistikler size fikir verecektir.

Eleman.net verilerine göre en düşük tıbbi sekreter maaşı 18.900TL, ortalama tıbbi sekreter maaşı 22.400, en yüksek tıbbi sekreter maaşı ise 33.300 TL’dir. Tıbbi sekreter maaşı genel olarak yüzde 29 zam almıştır. Kariyer.net verilerine göre en düşük tıbbi sekreter maaşı 23.700 TL, ortalama tıbbi sekreter maaşı 23.700, en yüksek tıbbi sekreter maaşı ise 60.000 TL’dir.

Devlette tıbbi sekreter maaşları4/1 dereceye yükselen tecrübeli tıbbi sekreterler için daha yüksektir. 10/2 dereceden başlayan ön lisans mezunu tıbbi sekreterlerin maaşı, lise mezunu olup atanan veya diğer sağlık bölümlerinden mezun olup da atanan kişilere göre daha yüksektir. Kadrolu tıbbi sekreter maaşı 44.000 TL ile 48.000 TL arasındadır. Sözleşmeli tıbbi sekreter maaşı ise 22.500 TL – 30.000 TL aralığındadır. Sözleşmeli tıbbi sekreter olarak atanmak için Sağlık Bakanlığı’nın personel duyuru ekranındaki ilanları takip etmek gerekir. Aşağıdaki tabloda tıbbi sekreter maaşları ne kadar sorusuna yanıt bulabilirsiniz👇

Tıbbi sekreter maaşları

Yeni Atanan Tıbbi Sekreter Maaşı

44.000 TL

Devlette Tıbbi Sekreterlik Maaşları

44.000 TL – 48.000 TL

Özel Hastanelerde Tıbbi Sekreter Maaşları

20.000 TL – 30.000 TL

Sözleşmeli Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Maaşı

22.500 TL – 30.000 TL

Lise Mezunu Tıbbi Sekreter Maaşı

41.650 TL – 43.000 TL

Acilde Çalışan Tıbbi Sekreter Maaşı

44.000 TL – 46.000 TL

 

Tıbbi Sekreterlik Mesleği Hakkında SSS

Devlette Tıbbi Sekreter Ne Kadar Maaş Alır?

Devlette tıbbi sekreter 20.000 TL – 30.000 TL aralığında maaş alır. Yeni atanan tıbbi sekreter maaşı ile acilde çalışan tıbbi sekreter maaşı aynı değildir. Tıbbi sekreter maaşları üzerinde belirleyici birçok unsur vardır.

Tıbbi Sekreter Maaşı İyi mi?

Tıbbi sekreter maaşı özel sektörde daha iyidir. Bununla birlikte genelleme yapmak doğru değildir. Sağlık ve tıp alanında önde gelen Tayvan, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Fransa, Danimarka, İspanya gibi ülkelerde tıbbi sekreter maaşı daha iyidir.

Tıbbi Sekreterler Nöbet Tutar mı?

Tıbbi sekreterler nöbet tutar. Ancak bu durum kişinin nasıl atandığına da bağlıdır. Örneğin, 696 KHK ile acile atanan tıbbi sekreter için nöbette kısıtlamalar vardır. Tıbbi sekreterlikte nöbet özel sektörde daha çok söz konusu olur.

2024 Tıbbi Sekreter Maaşı Ne Kadar?

Kariyer.net tarafından yayımlanan verilere göre 2024 tıbbi sekreter maaşı ortalama 23.388 TL’dir. Eleman.net verilerine göre ise ortalama tıbbi sekreter maaşı 22.400 TL’dir. Maaşlar üzerinde belirleyici olan birçok faktör olduğunu da unutmamak gerekir.

Tıbbi Sekreter Devlet Memuru Mu?

Özel sektörde birçok sağlık kuruluşu tıbbi sekreterleri sağlık personeli olarak görür. Kamu sektöründe tıbbi sekreterler, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına göre sağlık teknikeri olarak atanır. Tıbbi sekreterler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii olarak teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlar. Dolayısıyla tıbbi sekreter devlet memurdur.

Sonuç olarak;

Tıbbi sekreter maaşları 2024 yılında ne kadar oldu merak edenler için konuya açıklık getirmek üzere rehber minvalinde içerik hazırladık. Üzerinde durduğumuz konularla tıbbi sekreter ne kadar maaş alır konusuna açıklık getirdik. Tıbbi sekreterlik kursu eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.

Kaynak: antalyakorfez (istatistik)

Kategoriler

Popüler Bloglar

Tıbbi Sekreterlik Kursu

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80