0

BİZİ TAKİP EDİN

Üniversitelerden Alınan Sertifikalar İşe Yarar Mı?

Sertifikaların önemini çoğunlukla iş hayatına adım atmak üzere CV hazırladığımız süreçte anlıyoruz. Kimimiz için sertifika işe girmek için profesyonel yeterliliği kanıtlamak kimimiz için terfi almak kimimiz içinse daha yüksek ücret talep edebilmek anlamına geliyor. Hal böyle olunca özel kurs merkezlerinin kapısını çalıyoruz. Bu noktada ise sertifikaların hem MEB hem üniversite onaylı olduğunu görüyoruz. Sahi üniversitelerden alınan sertifikalar işe yarar mı ? Elbette üniversitelerden alınan sertifikalar da işe yarar. Gelin sertifikada üniversite onayı bulunmasının sertifikaya nasıl bir nitelik kazandırdığını detaylıca ele alalım.

Üniversite Onaylı Sertifika Ne Demek?

Sertifika kurs bitirme belgesidir. Katılım belgesinden farklı olarak e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. Sertifikanın üzerinde kimlik bilgilerine ek olarak şu bilgiler yer alır:

  • Eğitim alanı ve adı,
  • Eğitimin seviyesi,
  • Eğitimin saati,
  • Kontrol tarihi.

Sertifikada eğitimi veren kurumun ve üniversitenin logusu, ıslak imza gibi detaylar bulunur. MEB ve üniversite onaylı sertifika farkı konusuna gelince. Elbette her iki sertifika türü de yasal geçerlilik bakımından aynıdır. E-Devlet üzerinde sorgulanabilmesi sertifikaya yasallık kazandırır. Sertifika iş yerlerine girmek için kullanılabilir ve iş yerleri tarafından personel özlük dosyasına dahil edilebilir.

Üniversite onaylı sertifikayı MEB onaylı sertifikadan ayıran özellikleri; eğitim içeriği, geçerlilik ve tanınırlık, eğitim zorluğu ve kariyer gelişimi bakımından sağladıklarıdır. Şöyle ki;

  • Üniversite onaylı sertifika verilen eğitim programlarında odak nokta teorik bilgiyken MEB onaylı sertifika programlarında uygulama odak noktadadır. Özellikle de el becerisine dayalı mesleklerde MEB onaylı sertifika tercih edilir.
  • MEB onaylı sertifikalar Türkiye’de işverenlerin en çok tercih ettiği sertifika türüdür. Uluslararası iş piyasasında ise genellikle üniversite onaylı sertifikalar tanınır. Özellikle de itibarlı bir üniversiteden alınan sertifika iş dünyasında kritik öneme sahiptir.
  • Üniversite onaylı sertifika almak için kurumun düzenlediği online sınava girmek gerekir. MEB onaylı sertifika almaya hak kazanmak için Bakanlık tarafından düzenlenen fiziki sınava katılmak gereklidir.
  • Üniversite onaylı sertifika KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) atamalarında kullanılamaz. MEB onaylı sertifikalar KPSS atamalarında veya kamuda terfi almak amacıyla kullanılabilir. Örneğin, 6225 KPSS nitelik kodu MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmak anlamını taşır.
  • · İş yeri açma ruhsatı almak için üniversite onaylı sertifika değil, MEB onaylı sertifika kullanılır. Örneğin, üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası olan kişiler aile danışmanı olabilse de merkez açmak üzere belediyeden ruhsat alamaz. Ruhsatı yalnızca MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar alabilir.

Üniversite Onaylı Sertifika İşe Yarar Mı?

Üniversite onaylı sertifika ne demek başlığı altındaki açıklamalarımızda belirttiğimiz üzere üniversite onayı, sertifikanın e-Devlet üzerinde sorgulanabilmesi anlamına gelir. Bu da kurs bitirme sertifikasının resmi evrak olarak iş yerlerinde kullanabileceğini gösterir. Üniversite onaylı sertifikası olanlar;

  • CV’ye sertifika bilgisi ekleme,
  • İşe alım sürecinde ön koşul olarak sunulan bilgiye sahip olduğunu belgeleme,
  • Mesleki yeterliliğe sahip olduğunu belgeleme avantajı kazanmış olur.

Üniversite onaylı sertifikası olanlar istihdamda avantaj sahibi olur. Ancak altını çizmeliyiz ki üniversite veya MEB onayı, sertifikaya konu olan meslek fark etmeksizin hiçbir sertifika istihdamda tek başına yeterli değildir.

Üniversite Onaylı Sertifika Hakkında SSS

Üniversitelerin Verdiği Sertifikalar Geçerli Mi?

Üniversitelerin verdiği sertifikalar geçerlidir. e-Devlet üzerinde sorgulanabilir. Bu yönüyle resmi nitelikteki sertifikalar iş dünyasında kritik öneme sahiptir.

Üniversite Onaylı Sertifika Kaç Yıl Geçerli?

Üniversite onaylı sertifikaların geçerlilik süresi yoktur. Zaman aşımı söz konusu değildir. Üniversite onaylı sertifikalar ömür boyu geçerlidir.

Sertifika ile Kamuda Çalışılabilir Mi?

Sertifika ile kamuda çalışmak mümkündür. MEB onaylı sertifika, atamalarda kullanılabilir. Üniversite onaylı sertifika taşeron firmalarda kullanılabilir.

Sertifika Alarak Devlet Memuru Olunur Mu?

Sertifika ile devlet memuru olunur. Ancak sertifikanın e-Devlet üzerinde görüntülenmesi gerekir. Bunun için de sertifikada MEB veya üniversite onayı bulunması zorunludur.

Sertifika ile Diploma Aynı Şey Mi?

Sertifika ile diploma aynı şey değildir. Diploma zorunlu eğitim kademelerinde veya üniversitelerde alınan eğitim sonucunda verilir. Bu eğitimlerde süre sertifika programlarındaki eğitim süresinden daha uzundur.

Sertifika Resmî Belge Midir?

Sertifika resmî belgedir. Sertifikaya resmi nitelik kazandıran üzerindeki üniversite veya MEB onayıdır. Bu onay ile e-Devlet üzerinde görüntülenebilen sertifikalar resmi evrak niteliği kazanmış olur.

YÖK Onaylı Sertifika e-Devlette Görünür Mü?

Yükseköğretim kurumları e-Devlet ile entegre çalışır. Dolayısıyla YÖK onaylı sertifikalar e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. YÖK onaylı sertifikalar hem resmi hem de özel kurumlarda geçerlidir.

Üniversite Onaylı Sertifika İle İşe Girilir Mi?

Üniversite onaylı sertifika ile işe girilir. Birçok ülkede, başka ülkedeki üniversitelerden alınmış sertifikalar iş dünyasında ve eğitim sisteminde kabul görür. Üniversite onaylı sertifikalar özel sektörde geçerlidir.

Sonuç olarak;

Sertifika almak isteyip üniversitelerden alınan sertifikalar işe yarar mı merak edenler için konuya açıklık getirdik. Sınav ile alınmış her sertifikanın fayda sağlama potansiyeli taşıdığını vurgulayarak yazımızı sonlandırıyoruz. Popüler eğitimlerimizi inceleyerek ilgi alanınıza ve yeteneklerinize en uygun eğitimi bulabilir ister üniversite onaylı ister MEB onaylı sertifika alabilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli