Yazılımcılar şüphesiz iş dünyasının vazgeçilmez parçasıdır. Teknoloji iş dünyasında kuralları yeniden yazarken yazılımcılara olan ihtiyaç da artmıştır. Peki, bir yazılımcı ne kadar maaş alır? Yazılımcıların aylık kazancı sizin için de merak konusuysa sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz.
Herhangi bir meslekte maaş için net rakam vermek doğru bir yaklaşım değildir. Nitekim maaş üzerinde belirleyici birçok unsur vardır. Yazılımcının maaşı kamu sektörü ile özel sektör arasında farklılık gösterir. Kamu sektöründe aylıklar, sosyal yardımlar, kıdem, tazminatlar ve ödenekler maaş üzerinde etkili olur.
Özel sektörde yazılımcı maaşı kurum politikalarına, deneyime ve yazılımcının bilgisine göre değişir. Yazılımcı maaşları özel sektörde genellikle geniş bir skaladadır. Yazılımcının hangi bölümden mezun olduğu da maaş üzerinde etkilidir. Tam da bu noktada yazılımcı olmak için hangi bölümden mezun olmak gerektiğinin altını çizmeliyiz.
Yazılımcı unvanı, yalnızca yazılım mühendisliği bölümünden mezun olanlar için kullanılan bir unvan değildir. Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar programcılığı, yapay zekâ mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar da yazılımcı unvanıyla anılır. Bu bölümlerden mezun olmayıp yazılım sektöründe kendini kanıtlamak isteyenler yazılım uzmanlığı kursuna katılarak sertifika alarak da yazılımcı unvanıyla çalışma fırsatı yakalayabilir.
Yazılım alanında unvan yazılımcının bilgisine göre farklılaşır. Bu nedenle maaş konusundaki detaylara değinmeden önce yazılım alanındaki uzmanlığa göre belirlenen unvanları, bir başka ifadeyle yazılımcı kademelerini açıklamalıyız.
Junior yazılımcı: Junior yazılım geliştirme uzmanı olarak da bilinir. Henüz 0-1 yıllık deneyime sahip olan ve yazılım geliştirme ekibine yeni katılan yazılımcılar için Junior ifadesi kullanılır. Junior yazılımcı, geliştirme yöneticisi/ekip lideri tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Bu görevler genellikle kod yazma ve yazılım tasarımıdır.
Middle-level Yazılımcı: Yazılım alanında 2-5 yıl deneyimi olan yazılımcılar orta seviye geliştirici olarak kabul edilir. Orta seviyedeki yazılımcılar, teknik açıdan daha donanımlı olmak ve liderlik becerilerini geliştirmek üzere karar verme süreçlerinde aktif olurlar.
Senior Developer (Kıdemli Geliştirici): Kıdemli geliştirici yazılımda uzmanlık seviyesine ulaşmış kişiler için kullanılan unvandır. Bu seviyedeki yazılımcılar en az 5 yıllık deneyime sahiptir. Deneyimleri sayesinde takım liderliği ve danışmanlık gibi rolleri üstlenebilirler.
Tech Lead (Teknik Lider): Teknik liderin kıdemli geliştiriciden farkı proje yönetimi konusundaki yetkinliğidir.
Solution Architect (Çözüm Mimarı): Çözüm mimarı ifadesi, bilgi teknolojileri (BT) altyapısını ve iş süreçlerini en iyi duruma getirmek üzere kurgulama ve yönetme aşamasında görev alanlar için kullanılır.
DevOps Engineer (DevOps Mühendisi): DevOps mühendisi, programlama dilleri ve bulut teknolojilerinin yanı sıra sistem yönetimi araçları ve BT operasyonları konusunda da uzmanlaşmıştır. Dijital boru hatları (CI / CD boru hatları) geliştirerek yazılımın kusursuz çalışmasını sağlar.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar, yazılımcı ne kadar maaş alır sorusunun yanıtını belirleyen en önemli unsurun deneyim olduğundan bahsettik. Deneyim yazılımın kalitesini etkiler. Bir yazılımın kalitesi ise şu unsurlara göre anlaşılır:
Yazılımcıların deneyimine göre kademesi değişince kaliteli yazılım geliştirme yetisi de artmış olur. Ayrıca uzmanlık alanı da yazılımcıların maaşı üzerinde etkilidir. Örneğin, gömülü sistemler projesi geliştiren bir yazılımcı, Android geliştiren yazılımcıdan daha yüksek maaş alır.
Eleman.net’in istatistiklerine göre ortalama yazılımcı maaşı 44.700 TL’dir. Kariyer.net’in kendi verilerine göre ise yazılım alanında aylık ortalama maaşlar şu şekildedir:
Birbirinden farklı bu istatistikleri mezuniyet durumunuza ve deneyiminize göre yorumlayabilirsiniz. Maaş beklentinizi sunarken diplomasız yazılımcı maaşı ile deneyimli özel sektör yazılımcı maaşları arasında farklılık olacağını göz ardı etmemelisiniz.
Yazılımcıların en önemli mesleki avantajlarından biri freelancer olarak çalışabilmeleridir. Freelance yazılımcı maaşları, proje ve çalışma süresi doğrultusunda değişkenlik gösterir. Freelance yazılımcılar aralık olarak 5.000 TL ile 100.000 TL arasında aylık kazanç elde edebilir.
Aşağıdaki tabloda uzmanlık alanı ve deneyime göre yazılımcı maaşlarını görebilirsiniz 👇
Uzmanlık Alanı |
Junior Yazılımcı Maaşı |
Middle Yazılımcı Maaşı |
Senior Yazılımcı Maaşı |
Veri Bilimi ve Yapay Zekâ |
40.500 TL |
56.500 TL |
82.500 TL |
Mobil Geliştirme |
36.500 TL |
61.500 TL |
107.500 TL |
Gömülü Sistemler |
48.500 TL |
60.500 TL |
87.500 TL |
Devlette çalışan yazılım mühendisleri derece, eğitim seviyesi ve yabancı dil bilgisine göre maaş alır. Örneğin, 1/4 derecesinde bir yazılım mühendisi 50.869 TL maaş alır.
Bir Yazılımcı Aylık Ne Kadar Kazanır?
Türkiye’de yazılımcı maaşları genel olarak yüksektir. Bir yazılımcının ne kadar maaş aldığı bildiği programla dillerine, yabancı dillere, başarılı olduğu projelere göre değişir. Ortalama yazılımcı maaşları Kariyer.net verilerine göre aylık 57 bindir.
Junior Yazılımcı Ne Kadar?
Junior yazılımcı 0-1 yıl arası deneyime sahip yazılımcıdır. Junior yazılımcıların maaşı uzmanlık alanında göre değişir. Örneğin, gömülü yazılım geliştiricisi 48.500 TL alırken, mobil geliştirici 38.500 TL maaş alır.
En Yüksek Yazılımcı Maaşı Hangi Ülkede?
Türkiye’de yazılımcılar yüksek maaşla çalışır. Ancak yazılımcı maaşının en yüksek olduğu ülke ne yazık ki Türkiye değildir. En yüksek yazılımcı maaşı, yaşam maliyetiyle doğru orantılı olarak Almanya, Hollanda ve İngiltere’dedir. ABD’de yıllık yazılımcı maaşı 106.431 $ olarak belirlenmiştir.
Python Yazılımcısı Ne Kadar Kazanır?
Python yazılımcıları genellikle sunucu tarafında çalışır. Maaşı deneyime göre değişir. Kariyer.net verilerine göre Python geliştirici maaşı 46.600 TL’dir.
C# sunucu ve gömülü sistemleri çalıştırmak için tasarlanmıştır. C Sharp bilen kişinin kazancı da deneyime göre değişir. Kariyer.net verilerine göre C# bilen aylık ortalama 51.100 TL kazanır.
Sonuç olarak;
Yazılımcı ne kadar maaş alır merak eden kursiyerlerimiz ve okurlarımız için yazılımcı maaşı konusuna açıklık getirdik. Yazılımcı olmak isteyenlere tavsiyemiz yapay zekâ geliştirme konusunda en çok kullanılan programlama dili olan Python’ı öğrenmeleridir. Yazılım uzmanlığı eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.
İndirimli