Kariyer danışmanlık sitelerinde en fazla iş ilanı yayımlanan mesleğin yönetici asistanlığı oluşu sizin de dikkatinizi çekti mi? Küresel rekabetin hızlandığı iş dünyasında yönetici asistanlarının önemi gitgide arttı. Çoklu görev yeteneğine sahip olduğunuzu, zaman yönetimi, iletişim gibi konularda iyi olduğunuzu düşünüyorsanız kariyer planınızı yönetici asistanlığı yapmak üzere şekillendirebilirsiniz. İçeriğimizin devamında yönetici asistanı nasıl olunur sorusuna yanıt bulabilirsiniz. İşte detaylar👇
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte yöneticilerin iş temposu yoğunlaşmış, asistana ihtiyaç artmıştır. Yönetici asistanı, üst düzey yöneticilerle çalışan sekreterler olarak tanımlanabilir. Bazı kaynaklarda yönetici asistanı için “çağdaş sekreter”, “modern sekreter” gibi ifadeler kullanılır. Esasında sekreter ile yönetici asistanı mesleklerinin birbirinin yerine kullanılması çok da doğru değildir. Bu nedenle öncelikle yönetici asistanı ile sekreter arasındaki farklar konusuna açıklık getirmeliyiz.
Sekreter |
Yönetici Asistanı |
Deneyimlidir. |
Sekreterlerden daha deneyimlidir. |
Genel olarak ofis yönetiminden sorumludur. |
Müdür, genel müdür, genel müdür yardımcısı, başkan ve başkan yardımcısı asistanıdır ve yöneticisinin tüm işlerini bilir. |
Yöneticinin yokluğunda onun işlerini yönetmez. |
Yöneticisinin yetki verdiği ölçüde yöneticisinin yokluğunda onun işlerini de yapabilir. |
Zamanı kullanma becerisine sahiptir. |
Zamanı değerlendirme becerisine sahiptir. |
Sözlü ve yazılı iletişimi sağlar. |
İnteraktif iletişim kurar. |
Yönetici asistanları hem kamu sektöründe hem de özel sektörde istihdam edilirler. Tüm sektörlerde yönetici asistanlarına ihtiyaç duyulur. Yönetici asistanları, serbest meslek erbaplarının, Özel şahıs işletmelerinin, kurumsal şirketlerin farklı departmanlarında çalışabilirler.
Hem kadınlar hem erkekler yönetici asistanı olabilir. Yönetici asistanı, mesleki ünvanın adından anlaşıldığı üzere yöneticileri asiste etmekten sorumludur. Bir yönetici asistanın iş tanımı, çalıştığı sektöre ve kuruma göre değişir. Bununla birlikte yönetici asistanının görevleri genel olarak şöyledir:
Yönetici asistanının iş tanımından anlaşıldığı üzere yönetici asistanlığı iş hayatı için kritik önem taşıyan bir meslektir. Dolayısıyla yönetici asistanlığı yapacak kişilerin eğitim almış olması ve mesleki niteliklere sahip olması gerekir.
İş dünyasında beyaz yakalı olarak ifade edilen, yani masabaşı olarak çalışan yönetici asistanları belirli yetkinliklere sahip olmak zorundadır. İyi bir yönetici asistanı mesleğin gereklerini yerine getirmek için;
Kariyer danışmanlık sitelerinde verilen yönetici asistanı iş ilanlarında “aranan nitelikler” kısmında genel olarak yeniliklere açık olma, disiplinli olma, empati kurabilme, analitik düşünme, sonuç odaklı olma gibi kişisel özellikler belirtilir.
Yönetici asistanı olma şartları kamu sektörü ile özel sektörde farklılık gösterir. Özel sektörde genellikle eğitim durumu fark etmeksizin deneyimli kişiler ve yönetici asistanlığı sertifikası olanlar yönetici asistanı olarak istihdam edilir. Kamu sektöründe hem kadrolu hem sözleşmeli yönetici asistanı alımı yapılır. Kamuda merkezi atamalarda büro personeli kadrosuna atanmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı şarttır. Kamuda yönetici asistanı kadrosu için belirlenen KPSS nitelik kodu 3179’dur.
3179 KPSS nitelik kodu şu anlama gelir: Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Sekreterlik, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı ön lisans programlarının birinden mezun olmak. Sözleşmeli alımlarda şartlar kuruma göre değişir. Örneğin, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı büro personeli alımında şu şartlar da öne sürülmüştür:
Genel şartlar ise şöyledir:
Sektör fark etmeksizin tüm yönetici asistanlarının temel bilgisayar kullanma becerisine sahip olması beklenir. MS Office programlarını kullanmayı bilmeyenler ile iletişim becerilerine sahip olmayan kişilerin yönetici asistanlığı yapmaları mümkün değildir.
Yönetici asistanı olmak birden fazla görevi yerine getirmek anlamına gelir. Dolayısıyla iş yükü fazladır. Bu nedenle özel şirketlerde mesai saatleri esnektir. Deneyimi az olanların asgari ücretin üzerinde maaş alması olasılığı düşüktür. Kamuda yönetici asistanı olmak için yazılı ve sözlü sınavlardan geçmek gerekir. Devlette yönetici asistanı, yani büro personeli kadrosunda çalışan kişilerin ek iş yapmaları mümkün değildir.
Üst Düzey Yönetici Asistanı Nasıl Olunur?
Üst düzey yönetici asistanı olmak için Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı ön lisans programlarının birinden mezun olmak gerekir. Deneyim ve ekstra nitelikler de beklenir. Aksi halde üst düzey yönetici asistanlığı yapılamaz.
Yönetici Asistanı Ne Mezunu Olmak Gerekir?
Yönetici asistanı olmak için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. Bununla birlikte genellikle Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümünden mezun olanlara öncelik verilir. Kariyer.net verilerine göre yönetici asistanı pozisyonunda çalışan kişiler; İşletme, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, İktisat, Kamu Yönetimi bölümlerinden mezundur.
Yönetici Asistanı Ne Kadar Maaş Alıyor?
Yönetici asistanı maaşı sektör ve kurum doğrultusunda değişir. Yönetici asistanının ortalama maaşı 36.800 TL’dir. Deneyimi yüksek olanlar 130 bine varan maaş alabilir.
Sonuç olarak;
Yönetici asistanı olmak isteyenler için yönetici asistanı nasıl olunur konusuna açıklık getirdik. Yönetici asistanlığı eğitimine katılarak siz de yönetici asistanı olabilirsiniz. Eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında detayları öğrenmek için tıklayın.
İndirimli