0

BİZİ TAKİP EDİN

Zabıt Kâtibi Nasıl Olunur?

Zabıt Kâtibi Nasıl Olunur?

Klavyeyi hızlı kullanabiliyorsanız, Microsoft office programlarına vâkıfsanız, çok yönlü düşünebiliyorsanız zabıt katipliği sizin için iyi bir meslek alternatifi olabilir. Zabıt kâtibi ünvanıyla; adliye teşkilatında, avukatlık bürolarında, barolarda, hukuk müşavirliklerinde ve özel kurumların hukuk departmanlarında çalışabilirsiniz. Katiplik sizi de cezbettiyse ve zabıt kâtibi nasıl olunur merak ettiyseniz, zorlayıcı fakat güzel bir mesleğinizin olması için ilk adımı atabilirsiniz. Hem yasal süreç hem de katiplik için bizim sizlere önerilerimizi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. Hadi rehberimize başlayalım 👇

Zabıt Kâtibi Ne Demek?

Zabıt kâtibi olma şartlarını sıralamadan önce zabıt katipliğinin ne olduğunu açıklamalıyız. Bu ünvan “Adalet Bakanlığı tarafından taşra ve merkez teşkilatında görevlendirilen yardımcı personeller” için kullanılır. Zabıt katipliği genellikle icra katipliği ile karıştırılır. Aradaki fark şöyledir: Zabıt katipleri, adliye teşkilatında mahkemelerde kalem işleri veya duruşma işlerini; savcılık birimlerinde adli soruşturma süreçlerindeki işleri yürütür. İcra katipleri ise İcra Müdürlüklerinde icra müdürü veya müdür yardımcısının kararını uygulamakla sorumludur.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Genel Esaslar Bölümü’ne göre zabıt katibinin görevleri şunlardır:

  • Duruşma ve keşiflere katılmak ve beyanları tutanağa yazmak,
  • Ara kararları yerine getirmek,
  • Gerekçeli kararları yazmak,
  • Yargılaması devam eden dosyaları muhafaza etmek,
  • Tamamlanıp kesinleşen dosyaların arşive kaldırılmasını sağlamak,
  • Tarafların dosyaları incelemesine nezaret etmek ve inceleme tutanağı düzenlemek,
  • Karar ve tutanakların imzasız kalmamasını sağlamak,
  • Yanıtsız müzekkereler için uyarı yazmak,
  • Dizi pusulası düzenlemek,
  • Hâkim ya da yazı işleri müdürünün vereceği diğer görevleri yerine getirmek.

Zabıt katipleri; nafaka takdiri, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi gibi davalara ilişkin kararları diğerlerinden önce ve çabuk yazmakla yükümlüdür.

Nasıl Zabıt Kâtibi Olunur?

Zabıt kâtibi, tutanak tutma ve resmi yazışmaları hazırlama gibi işleri yaparak yargı süreçlerine yardımcı olan kişidir. Dolayısıyla disiplinli çalışması, Microsoft Office programlarını iyi seviyede kullanması ve hızlı yazması gerekir. Elbette şartlar bununla sınırlı değildir. Zabıt kâtibi olmak için birçok ön şartı taşımak gerekir. Zabıt kâtibi olma şartları şöyledir:

  • Türk vatandaşı olmak,
  • Son başvuru gününde yaş şartlarını karşılıyor olmak (genellikle 35 yaş sınırdır),
  • Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, muvazzaf askerlik hizmetini yapmış olmak veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda 48/a-5 maddesinde yer alan yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olmamak,
  • Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak,
  • Kamu Personel Seçme Sınavında 70 ve üzeri puan alamak,
  • Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet yüksekokulu programlarından mezun olmak veya en az yüksekokul veya dengi okul mezunu olup başvuru tarihinde Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak.
  • Zabıt katipliği uygulama sınavında başarılı olmak.

Zabıt kâtibi olma süreci;

1. Başvuru,

2. KPSS puanı edinme,

3. Eğitim alma (söz konusu bölümler veya bilgisayar işletmenliği sertifika programı)

4. Uygulama sınavında başarılı olma,

5. Sözlü mülakattan geçme olmak üzere beş aşamada gerçekleştirilir.

Zabıt katipliğinde en önemli aşama uygulama sınavıdır. Uygulama sınavı Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Uygulama sınavında 3 dakika (180 saniye) en az 90 kelime yazma şartını karşılamak gerekir. Yazılacak metinler sınav komisyonunca belirlenmiştir. Zabıt kâtipliği uygulama sınavında;

  • Verilen metne sadık kalınıp kalınmadığı,
  • Kelimelerin yanlış yazılıp yazılmadığı,
  • Kelime ve cümle tekrarları olup olmadığı tespit edilir.

Yanlış yazılan kelime sayısı, toplam yazılan kelime sayısından %40 daha fazlaysa metnin anlam bütünlüğü yok sayılır. Uygulama sınavında puan hesaplaması ise şöyle:

  • Her bir doğru kelime karşılığı oluşan katsayı puanı, yazılan kelime sayısıyla çarpılır.
  • Elde edilecek puanın %50 sinin toplamı esas alınır.

Uygulama sınavı değerlendirme kriterleri hakkındaki detaylar için buraya tıklayabilirsiniz. Klavye sınavının ardından pozisyon sayısının 5 katı aday sözlü sınava davet edilir. Sözlü sınavda kadronun gerektirdiği meslekî bilgi ölçülür. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi soruları yöneltilir. Zabıt kâtibi adayının konuyu kavrama ve ifade yeteneği, özgüveni değerlendirilir.

Zabıt Kâtibi Olmak İçin Gerekenler Hakkında SSS

Zabıt Kâtibi Hangi Bölüm Okunmalı?

Zabıt katipliği için mecburi tutulan bir bölüm yoktur. Şartları karşılayan herkes mezuniyet olduğu bölüm fark etmeksizin zabıt kâtibi olma fırsatı yakalayabilir. Önemli olan nokta en az lise mezunu olmak ve bilgisayar dersi aldığını belgelemektir.

Zabıt Katipliği İçin KPSS Şart Mı?

Zabıt katipliği için KPSS şarttır. Farklı şartlar da söz konusudur. Öncelikli şart KPSS puanına sahip olmaktır. 70 puanın altındakilerin diğer şartlara uysa bile kamu sektöründe zabıt kâtibi olması mümkün değildir.

70 Puanla Zabıt Kâtibi Olunur Mu?

70 puanla zabıt kâtibi olunur. Katiplik başvuru şartları henüz açıklanmadı. Ancak önceki yıl KPSS sınavından en az 70 ve üzeri puan alınması gerekliliği vardı. Zabıt kâtibi olmak isteyen lisans mezunları P3, ön lisans mezunları P93, lise mezunları ise P94 puan türünden en az 70 ve üzeri almalıdır.

Adalet Okumadan Kâtip Olunur Mu?

YÖK Adalet bölümünün günümüz koşullarına yeterince uymadığı gerekçesiyle kaldırıldığını açıkladı. Adalet bölümünün yerine açılan Mahkeme Büro Hizmetleri bölümü mezunları, zabıt katipliği dahil olmak üzere infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlerde çalışabilecekler. Bölüm mezunu olmayanlar ise bilgisayar işletmenliği sertifikası ile zabıt kâtibi olabilir. Yani, adalet okumadan kâtip olunur.

2025 Katiplik Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

2025 katiplik sınavı tarihi henüz belli değil. 2025 yılında kaç adet zabıt kâtibi alımı yapılacağı gibi bilgiler de belirsiz. En geç Mart ayında ilana çıkılması bekleniyor. Zabıt katipliği başvurusu için Adalet Bakanlığının resmî web sitesini takip edin.

Zabıt Katipliği Klavye Sınavı F Mi Q Mu?

Zabıt katipliği klavye sınavı F de olabilir Q da olabilir. Uygulama sınavına katılacak aday istediği klavye türünü seçme hakkına sahiptir. Geçmiş yıllarda zabıt katipliği uygulama sınavına katılacak adaylara ilişkin duyurularda bu durum açık ve net belirtilmiş, hatta hangi model klavyenin kullanılacağı da açıklanmıştır.

Sonuç olarak;

Bilgisayar işletmenliği satın alan kursiyerlerimiz zaman zaman bizlere zabıt kâtibi nasıl olunur sorusunu yöneltiyor. Nitekim katiplik özellikle de bayanlar için cezbedici bir meslek. Buna dayanarak zabıt kâtibi olanların yorumlarını da göz önüne alarak zabıt katipliği hakkında rehber içerik hazırladık. Zabıt kâtibi olmak üzere 10 parmak klavye öğrenme çalışmalarına başlamadan önce bilgisayar işletmenliği kursu kapsamında eğitim almanız gerektiğinin altını çizelim. Ön kayıt formumuzu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli