Bir dizi veya filmde gördüğünüz psikolog rolü size cazip mi geldi? Arkadaşlarınızı dinleyip onları anlamaya çalışmak size iyi mi hissettirdi? Bir insanın ruhuna dokunmanın ne anlam ifade ettiğini tam olarak anlamak mı istiyorsunuz? Öyleyse siz de psikolog olmak için bir adım atabilirsiniz. Ancak altını çizmeliyiz ki psikoloji alanında uygulama yapmak için uzun ve zorlu bir süreçten geçmeniz gerekecektir. Yine de psikolog nasıl olunur öğrenmek istiyorsanız ve psikolog olmakta kararlıysanız içeriğimiz size hitap ediyor. Gelin psikolog olma şartları ve daha fazlasını birlikte keşfedelim. 💭
Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını anlamaya çalışan bilim dalıdır. Bu bilimde insanların davranışlarını, duygularını, zihinsel ve gelişimsel süreçlerini açıklarken deney, ölçek, sistematik gözlem gibi bilimsel yöntemler kullanılır. Psikolog, psikoloji alanında uzman meslek profesyonelidir. Birçok kaynakta psikolog için yapılan tanımlama şu şekildedir: “İnsan ve hayvan davranışlarını, zihinsel yapı ve süreçlerini gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemleri kullanarak inceleyen; davranış bozukluklarının ve gelişim sorunlarının teşhis ve tedavisi yönünde faaliyetlerde bulunan kişidir.”
Yaygın kanı psikolog ile psikiyatristin aynı olduğu yönündedir. Bu yayın kanı, psikoloji ve psikiyatri alanlarının birbirinden çok bağımsız olmamasından kaynaklanır. Psikolog olma süreçleri hakkındaki detaylara değinmeden önce psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark konusuna açıklık getirmeliyiz. Aradaki farkları şöyle sıralayabiliriz:
Psikolog ruh bilimcidir. Psikiyatrist ise uzman doktordur. Psikologlar yüksek lisans programları kapsamında eğitim alarak uzmanlaşabilirler.
Psikologlar danışanlarını psikiyatriste, psikiyatristler ise hastalarını psikoloğa yönlendirebilirler. Psikoloji bilimi farklı ana bilim dallarından oluşan ve farklı alanlarla etkileşimde bulunan bir bilim dalıdır. Bu nedenle psikologların çalışma alanı geniştir. Psikologların istihdam alanları ise şöyledir:
Psikologlar; sosyal psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi alanlarında uzmanlık kazanarak araştırmacı ve akademisyen olarak çalışma fırsatına da sahip olurlar. Klinik psikoloji yüksek lisans mezunları, kendi psikoloji kliniğini de açabilirler. Psikoloji bölümü mezunları, formasyon eğitimi almaları durumunda eğitici görevi üstlenebilirler.
Psikologlar; Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı gibi bakanlıklar bünyesinde istihdam edilebilirler. Psikologların görev tanımı kısaca şöyledir: Psikoloji ve sosyal alanda yardıma ihtiyaç duyan bireylere danışmanlık hizmeti sunmak.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar psikoloğun mesleki olarak nasıl tanımlandığı, psikoloğun görevleri gibi konulara değindik. Gelelim psikolog olmak için gereken özellikler ve eğitim süreci konusuna. Psikolog olmak için üniversitelerin Fen Edebiyat fakültelerinin Psikoloji bölümünden mezun olmak şarttır. Devlette psikolog olmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak şarttır.
Kamu kurum ve kuruluşlarının psikolog kadrosuna atanmak için gerekli şartlar merkezi atamalar için kullanılan tercih kılavuzunda şu nitelik kodlarıyla belirtilmiştir:
Psikoloji lisans programından mezun olmayanlar psikolog ünvanı alamaz. KPSS ile atanamayan kişiler kamu sektöründe psikologluk mesleğini icra edemez. Psikolog nasıl olmalı sorusunu ise psikolog işe alımlarında belirtilen şu özellikleri ve nitelikleri sıralayarak yanıtlayabiliriz:
Özel sektörde Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünden mezun olanlar da istihdam edilirler. Klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi alan kişiler ile terapi ve danışmanlık ve süpervizyon eğitimine katılmış olanlar istihdam önceliğine sahip olur.
Klinik psikolog uzman psikolog olarak da adlandırılır. Klinik psikolog olmak için Psikoloji lisans programından mezun olmak yeterli değildir. Klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmak gerekir.
Adli psikolojinin alt dallarından biridir. Adli psikolog olmak için Psikoloji lisans programından mezun olmak yeterli değildir. Adli psikoloji alanında yüksek lisans yapmak gerekir. Adli psikologlar; Adalet Bakanlığı mahkemelerinde, Adli Tıp Kurumunda, denetimli serbestlik birimlerinde, ceza ve infaz kurumlarında çalışabilirler.
Psikologlar askeriyede de çalışabilir. Ancak bunun için bu alanda uzmanlık sahibi olmak gerekir. Yani askeri psikolog olmak için Psikoloji lisans programından mezun olmak yeterli değildir. Askeri psikoloji veya klinik psikoloji alanlarında yüksek lisans yapmak gerekir.
Cezaevinde psikolog olmak için Psikoloji lisans programından mezun olmak yeterli değildir. Adli ve klinik alanda yüksek lisans yapan kişiler KPSS puanı ile atanmak suretiyle cezaevi psikoloğu olarak çalışabilirler.
Psikolog Olmak İçin Ne Gereklidir?
Psikolog olmak için Psikoloji lisans bölümünden mezun olmak gerekir. Ayrıca meslekle uyumlu niteliklere de sahip olmak gerekir. Uzman klinik psikolog olmak için klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmak zorunludur. Kamu kurum ve kuruluşlarında psikolog olmak için KPSS puanıyla atanmak gerekir.
Psikolog Kaç TL Maaş Alır?
Psikolog maaşları özel sektörde ve kamu sektöründe farklılık gösterir. Özel sektörde psikolog maaşı Kariyer.net verilerine göre aylık 38.600 TL’dir. Maaş üzerinde belirleyici olan en önemli faktör uzmanlık durumudur. Klinik psikolog maaşı aylık 39.700 TL’dir.
Psikolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
Psikolog olmak için Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Psikoloji bölümü, eşit ağırlık puan türüyle öğrenci kabul eden bir bölümdür. Psikoloji biliminin farklı dallarında uzman olmak için bu alanlarda yüksek lisans yapmak gereklidir.
Kimler Psikolog Olamaz?
Üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olmayan kişilerin kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel sektörde psikolog olması mümkün değildir. Yüksek lisans ile lisansüstü eğitim almış olmayanlar uzman psikolog olamaz. Aile danışmanlığı eğitimi yapmayan bir psikoloğun aile danışmanı olması söz konusu olamaz. Sözele yatkınlığın olması, dinlemeyi sevmek, empati yapabilmek, ikna ve motive edebilmek, yardımsever olmak ve etkili iletişim becerisine sahip olmak da önemlidir.
Psikolog Olmak İsteyenler Ne Yapmalı?
Psikolog olmak için Psikoloji lisans programından mezun olmak şarttır. Dolayısıyla psikolog olmak isteyenlerin bu bölümde eğitim alması gerekir. Bunun için de lisede eşit ağırlık derslerine odaklanmak gerekir. Nitekim Psikoloji bölümü eşit ağırlık puan türüyle alım yapan bir bölümdür.
Psikolog Olmak Kaç Yıl Sürer?
Psikolog olmak için Psikoloji lisans programından mezun olmak gerekir. Bölüm dört yıllık eğitim verilen bölümdür. Uzmanlık için alınması gereken yüksek lisans eğitiminin içeriğini alan belirler. Klinik psikoloji yüksek lisans için süre maksimum 3 yarıyıldır. Dolayısıyla uzman psikolog olmak için hazırlık dahil en az 7 yılı tamamlamış olmak gerektiğini söyleyebiliriz.
Sonuç olarak;
Psikolog olmak için ne gereklidir merak eden birçok kursiyerimiz var. Özellikle de aile danışmanlığı eğitimine ilgi duyan kursiyerlerimizden psikolog nasıl olunur, kimler psikolog olabilir şeklinde sorular alıyoruz. Buna dayanarak siz değerli kursiyerlerimiz ve okuyucularımız için psikolog için gereken özelliklerden psikoloji eğitimine kadar tüm detayları ele aldık. Psikolog olmak için üniversitede Psikoloji bölümü okumak şart. Psikologların alması gereken sertifikalar başlıklı blog içeriğimizi de okumanızı öneririz.
İndirimli