EKPSS Nedir, EKPSS’ye Kimler Girebilir?

EKPSS Nedir, EKPSS’ye Kimler Girebilir?

EKPSS Nedir, EKPSS’ye Kimler Girebilir?

Engel durumu, EKPSS sayesinde devlet memuru olma hayalinin önünde bariyer değil. Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına katılarak alacağınız puan sayesinde devlet memuru olabilirsiniz. EKPSS nedir, EKPSS’ye kimler girebilir gibi aklınıza takılan sorulara içeriğimizin devamında yanıt bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!

EKPSS Açılımı Nedir?

657 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik gereği kamu kurum ve kuruluşları dolu memur kadrosunun %3'ü oranında engelli çalıştırmakla yükümlüdür. EKPSS kamu sektörünün bu yükümlülüğü yerine getirmesini sağlayan bir sınavdır. Açılımı Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı şeklindedir.

Esasında EKPSS, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) adıyla gerçekleştiriliyordu.2014 yılı itibarıyla ÖMSS, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) adıyla uygulanmaya başlandı. Sınavı gerçekleştiren kurum ÖSYM’dir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen EKPSS, geçerlilik süresi gibi durumlar bakımından KPSS ile farklılık gösterir. EKPSS ile KPSS arasındaki fark şöyle sıralanabilir:

  • KPSS tüm adaylara açıktır. EKPSS yalnızca engellilerin katılımına açıktır.
  • KPSS lisans mezunları için her yıl, lise ve ön lisans mezunları için ise iki yılda bir yapılır. EKPSS ise sonuçları dört yıl geçerli olan bir sınavdır.
  • KPSS’de genel yetenek ve genel kültür testlerinin yanı sıra eğitim bilimleri, alan bilgisi ve öğretmenlik sınavları gibi ek oturumlar vardır. EKPSS ise yalnızca genel yetenek ve genel kültür testlerinden oluşur.
  • KPSS adayları genel memur atamaları için başvurur. EKPSS adayları ise engelli kontenjanları için tercih yapar.
  • KPSS’de kamu personeli ataması sınav sonucunda alınan puan türleri doğrultusunda yapılır. EKPSS’de bazı adaylar için kura yöntemiyle yerleştirme gerçekleştirilir.

Engelliler, sınava girme koşullarına uyması durumunda istediği sonucu alana dek EKPSS’ye girme hakkına sahiptir. EKPSS soruları öğrenim düzeyine göre değişir. Genel yetenek soruları Türkçe ve Matematik derslerinden oluşur.

EKPSS Puan Hesaplama

EKPSS puanı standart sapma ve ortalama değerler doğrultusunda hesaplanır. Genel yetenek sınavında, Türkçe ve Matematik derslerinden soru sorulur. Genel kültür sınavında ise sorular şöyledir: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, temel yurttaşlık bilgisi, Türkiye ve dünya coğrafyası, güncel bilgiler. Puanlama şöyle yapılır:

  • Yanlış cevap sayısının dörtte biri adayların doğru cevap sayısından çıkarılarak ham puanlar hesaplanır.
  • 4 yanlış 1 doğruyu götürür.
  • Genel yetenek ve genel kültür testlerinin sınav sonucuna etkisi eşittir.
  • Standart puanların ortalaması ağırlıklı puanı verir.
  • Ağırlıklı puanlar, 100 ile 500 arasında değişen bir puan sistemine dönüştürülür.
  • Adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.
  • Ağırlıklı puanların en küçüğü 40, en büyüğü 100 olarak hesaplanır.

Ortaöğretim düzeyi için EKPSSP1, ön lisans düzeyi için EKPSSP2, lisans düzeyi için EKPSSP3 puanları geçerlidir. EKPSS’de baraj puanı yoktur. Atama puanı aday sayısı ve puan dağılımına bağlı olarak değişir. Genellikle en az 60 puan almak gerekir. Bunun için de yaklaşık olarak 30-35 net yapmak gerekir.

EKPSS Sınav Süresi

EKPSS süresi engel gruplarına göre farklılık gösterir. Standart sınav süresi 60 dakikadır. Aşağıdaki tabloda engel gruplarına göre sınav süreleri ve ek süreleri görebilirsiniz:

Engel Grubu

Ek Süre

Toplam Süre

Ortopedik, ruhsal ve duygusal, süreğen (kronik) hastalıklara sahip engelliler

Yok

60 dakika

Yaygın gelişimsel bozukluğu olanlar (otizm spektrum bozukluğu, Asperger, Rett sendromu, dezintegratif bozukluk vb.), özgül/özel öğrenme güçlüğü olanlar (dikkat eksikliği, hiperaktivite, disleksi vb.), dil ve konuşma bozukluğu olanlar

20 dakika

80 dakika

Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan Serebral Palsi (CP) hastaları

40 dakika

100 dakika

Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan görme engelliler

Yok

100 dakika

Soruları kendi okuyabilen görme engelliler (sadece işaretleyici yardımı alanlar dahil)

30 dakika

60 dakika

Soruları kendi okuyabilecek durumda olan, ancak Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında görme sistemi, göz hastalıkları, görme bozukluğu vb. oranı %25 ve üzerinde olan az gören adaylar veya Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu'nda (ÇÖZGER) özel gereksinim düzeyi "Özel gereksinimi vardır (ÖGV)" veya özel gereksinim kodu "1" ve üzeri olan adaylar

20 dakika

90 dakika

İşitme engelli bireyler

40 dakika

80 dakika

Okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan zihinsel engelliler

20 dakika

100 dakika

Soruları kendisi okuyabilen zihinsel engelliler (sadece işaretleyici yardımı alanlar dahil)

20 dakika

80 dakika

Engel Gruplarına Göre Test Farklılıkları

Her engel grubunun sınavda farklı ihtiyacı olur. Testler buna göre özelleştirilir. Engel durumu; görme engelliler, işitme engelliler ve zihinsel engelliler olarak sınıflandırılır.

EKPSS genel engelliler grubu:

  • Ortopedik engelliler: Fiziksel engelleri olan adaylar (örneğin, ampütasyon, kas ve eklem hastalıkları).
  • Ruhsal ve Duygusal Engelliler: Depresyon, anksiyete bozuklukları gibi psikolojik sorunlar yaşayan engelliler.
  • Süreğen hastalıkları olanlar: Örneğin, diyabet, kalp hastalıkları gibi sürekli tedavi gerektiren hastalıklar.
  • Yaygın gelişimsel bozukluğu olanlar: Otizm spektrum bozukluğu (OSB), Asperger Sendromu, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluklar vb.
  • Özgül/özel öğrenme güçlüğü olanlar: Disleksi, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi öğrenme bozuklukları olanlar.
  • Dil ve konuşma bozuklukları olanlar: Konuşma güçlüğü çeken engelli adaylar.
  • CP hastaları: Serebral palsi (CP) hastalığına sahip adaylar.

EKPSS Kura Nedir Kimler Başvurabilir?

EKPSS'ye başvuru şartları şöyledir:

  • Türk vatandaşı olmak.
  • 18 yaşını tamamlamış olmak.
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
  • Türk Ceza Kanunu’nun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak,
  • Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü maddesinde; “Engelli: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri…ifade eder.” hükmü gereğince en az %40 ve üzerinde çalışabilir engelli olmak,
  • Tercih edilecek kadrolar için aranan diğer başvuru ve atanma şartlarını taşımak.

EKPSS başvuru için gerekli belgeler ise şöyledir:

  • EKPSS aday başvuru formu,
  • Engelli sağlık kurulu raporu,
  • Diploma veya mezuniyet belgesi,
  • Kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya pasaport),
  • İlköğretime başlama yaşında işitme engelli olan adaylar için resmî belge,
  • Zihinsel engelli adaylar için varsa RAM raporları.

İlkokul, ortaokul veya özel eğitim iş uygulama merkezi mezunları kura yöntemiyle kamu kurumlarına yerleştirilebilir. Kura başvuruları, her dört yılda bir ÖSYM tarafından duyurulan tarihlerde yapılır. Kura başvurusu yapan adaylar 4 yıl tekrar başvuru yapamaz.

EKPSS Şartları Hakkında SSS

EKPSS Başvuru Şartları Nelerdir?

EKPSS'ye girmek için engelli raporu olması gerekir. En az %40 oranında engeli olmayan kişiler EKPSS’ye başvurma hakkına sahip değildir. EKPSS'ye başvurmak için lise, ön lisans veya lisans mezunu olan ya da mezuniyet aşamasında bulunmak zorunludur.

EKPSS Lise Mezunları Hangi Meslekleri Seçebilir?

EKPSS lise mezunları farklı hizmet sınıfları ve farklı ünvanlarla istihdam edilir. Lise mezunlarının yerleşebileceği birçok kadro vardır. Bunlardan bazıları ambar memuru, memur şeklindedir.

EKPSS Hangi Meslekler Var?

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS)ile atanabilecek kadrolar öğrenim durumuna göre değişir. İlkokul mezunları hizmetli kadrosuna başvurabilir. Ortaöğretim mezunları; hizmetli, kaloriferci, teknisyen, çocuk eğiticisi, memur, veri hazırlama kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni kadrosuna başvurur.

Sonuç olarak;

EKPSS nedir, EKPSS’ye kimler girebilir konusuna açıklık getirdik. 2026 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı 24 Nisan 2026 tarihinde gerçekleştirilecektir. EKPSS başvurusu 27 Ocak- 15 Şubat 2026 tarihleri arasında yapılacaktır. Geç başvuru işlemleri ise 5-6 Mart 2026 tarihlerinde yapılacaktır.

Popüler Bloglar Blog

Bilgisayar İşletmenliği Sertifika Programı
İndirimli!
Bilgisayar İşletmenliği Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı